rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Малопомітні, але дуже небезпечні: кожен другий кліщ переносить хворобу Лайма!

Основний симптом цієї недуги - пляма, яка червоніє і збільшується у розмірах. Серед інших проявів - неврологічні, з боку серцево-судинної системи та суглобів.

 

Травень сміливо можна назвати сезоном пікніків і активного відпочинку. За хороших погодних умов можна вирушити до парку, лісу, посмажити шашлик чи запекти на грилі рибу, насолодитись чудовими краєвидами, та й просто весело провести час у компанії друзів чи у колі найрідніших. Гарні враження та фото гарантовані! Але будьте обачні, адже саме зараз активізуються кліщі. Ці маленькі створіння є переносниками різноманітних інфекційних захворювань. Зокрема, такого небезпечного, як бореліоз (хвороба Лайма).

Збудник передається людині через укус кліща, коли той присмоктується до шкіри своєї жертви.

«Якщо помітили на собі паразита, негайно зверніться у травмпункт до лікаря-хірурга чи травматолога, який акуратно вийме кліща цілим, - радить головний епідеміолог Львівщини Наталія Іванченко-Тімко. - Навіть незначна частина паразита не може залишитись у тілі! Часто люди намагаються дістати кліща самостійно. Відривають черевце, голова залишається у ранці. Приєднується інша бактерійна флора, відповідно, ранка починає гноїтися. Чим довше кліщ перебуває в організмі людини, тим більша ймовірність, що вона може захворіти. Виймайте кліща самостійно лише у випадку, якщо вмієте це робити і впевнені, що виймете паразита повністю. Після цього без зволікань зверніться до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста для того, щоб отримати рекомендації з профілактики, зокрема, хвороби Лайма. Кліщовий енцефаліт на Львівщині не реєструють. Натомість, майже кожен другий кліщ є переносником хвороби Лайма (бореліозу)». Основний симптом цієї недуги - пляма, яка червоніє і збільшується у розмірах. Її ще називають «повзучою еритемою». Серед інших проявів - неврологічні, з боку серцево-судинної системи та суглобів (біль як при артриті). Лікар проведе відповідні обстеження, за допомогою яких і з'ясує, інфікувалась людина чи ні.

Як вберегтися від кліщів?

Вирушаючи на природу, подбайте про відповідний одяг: високі шкарпетки, вбрання на довгий рукав, гольф, який закриває шию. Кліщі, як правило, присмоктуються до нижніх ділянок тіла, де тонка шкіра й її легше прокусити.

Після повернення з прогулянки попросіть, аби хтось із рідних ретельно вас оглянув. Обов'язково це зробіть повторно вранці, бо кліща можна не побачити одразу.

Одяг необхідно випрати та випрасувати.

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Профілактичний курс крапельниць не запобігає хворобам серця

Ще треті півні не співали, ніхто ніде не гомонів…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers