rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ На телеканалі HBO виходить серіал «Чорнобиль», знятий за сценарієм вихідця з України

Американський кабельний канал HBO презентував 6 травня міні-телесеріал «Чорнобиль», заснований на реальних подіях трагедії 1986-го року. Сценаристом і продюсером фільму виступив Крейг Мезін, який є вихідцем з України.

 

Про це повідомляє телеканал «Голос Америки», який взяв ексклюзивні інтерв'ю у Мезіна та виконавчої продюсерки Джейн Фетерстоун. Вона також є президентом кінокомпанії «Sister Pictures», що знімала телесеріал.

«Це - фільм про війну з правдою. Про те, яку ціну доводиться платити, якщо правду ігнорувати - так презентував цей фільм у приміщенні ООН його сценарист», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що автор сценарію Крейг Мезін має українське коріння. Каже, це допомогло йому відчути глибину трагедії.

«Я хочу, щоб кожен, хто побачить цей фільм, дійсно подумав про те, як функціонує світ. І щоб глядач запитував себе, якою може бути ціна життєвої позиції, коли просто плисти за течією й ігнорувати речі, які можуть бути незручними або про які ви не хочете думати. Ось про це - «Чорнобиль», - зазначив Мезін.

«Я хочу, щоб вони знали - так, це буде боляче. Але я хочу, щоб вони відчули цей зв'язок і ці переживання, які мали їхні батьки і матері, їхні брати і сестри. І всі люди, які там досі живуть», - додав він.

Мезін переконаний, що тепер історія Чорнобильської катастрофи - навіть важливіша для всіх, бо зараз триває глобальна війна з правдою. «Історія Чорнобиля - це історія того, що відбувається, коли ми обманюємо, коли ігноруємо правду; коли влада вдає, що правда не є правдивою. Але правда - це правда, і рано чим пізно ми заплатимо. Заплатять не ті, хто при владі, а звичайні люди», - розповів сценарист.

Зберегти правдивість історії було особливо важливою місією для сценариста Мезіна.

«Ми сподіваємося, що люди з України, з Білорусі, коли дивитимуться цей серіал, відчують, що їх побачили: одяг, зачіски, взуття, традиції, культура - що все було правильно. Так ми демонструємо повагу. Сподіваюся, коли вони подивляться цей фільм, вони відчують величезну гордість за себе та роль, яку вони зіграли в історії», - пояснює автор сценарію.

Сценарій серіалу базується на реальних подіях та людських історіях впродовж двох років після аварії.

  Title

«Я хотів показати всім неймовірний дух, мужність і волю людей, які кинулися на відкритий ядерний реактор. Вони зіштовхнулися з ним сам-на-сам. Вони літали над ним, плавали під ним, рили тунелі всередину нього. Багато з них віддали своє життя заради інших», - сказав Мезін.

Він наголосив, що «вся Європа і весь світ - у боргу перед тими ліквідаторами».

Ідея екранізувати історію про Чорнобиль з'явилась у Мезіна майже 5 років тому. Про це розповіла виконавча продюсерка Джейн Фетерстоун, яка також є президентом кінокомпанії «Sister Pictures», що знімала телесеріал.

«Крейг хотів дослідити Чорнобильську катастрофу. Не просто розповісти про факт самого вибуху, а дослідити від дня вибуху до розслідування обставин аварії через два роки, щоб показати й операцію очищення реактора, і брехню про причини вибуху», - зазначила продюсер.

Для знімальної групи було важливо показати, що Чорнобиль був глобальною проблемою, і тисячі людей, які працювали над ліквідацією катастрофи, насправді врятували Європу від радіоактивного забруднення.

Продюсер Джейн Фетерстоун розповідає: «Крейг досліджував тему надзвичайно ретельно. Звичайно, йому довелося додати діалоги і деякі події, щоб зробити фільм. Але факти - абсолютно автентичні: костюми, сюжет, реквізити, дизайн - настільки правдиві, наскільки це було можливо відтворити».

Роль радянського чиновника Бориса Щербини зіграв відомий скандинавський актор Стеллан Скарсґарт. Валерія Легасова, який очолював державну комісію з ліквідації на АЕС - британець Джаред Гарріс, а його колегу Емілі Вотсон бачимо у ролі фізика-ядерника, що намагається встановити причини вибуху.

«Я дуже рада взяти участь у цьому проекті. Це - те, заради чого стають акторами. Це був чудовий досвід», - сказала в інтерв'ю акторка Емілі Вотсон.

Знімали серіал у Литві та Україні, зокрема, у Прип'яті та в Києві. Одним з найбільших викликів перед знімальною групою стало відтворення макетів ядерного реактора.

«Зйомки всього серіалу - це був великий виклик. Ми повинні були відтворити реактор до вибуху і після вибуху, і це - масштабна річ», - ділиться досвідом продюсерка Ферерстоун.

Бюджет серіалу продюсери тримають у таємниці, однак відомо, що зйомки фінансували дві великі телекомпанії - американська HBO та британська Sky. Про коштовність проекту свідчать масштабні декорації реактора, залучення до роботи експертів з 14 країн світу та відомий акторський склад.

За інформацією каналу HBO, телесеріал «Чорнобиль» показуватимуть в Америці, Європі та Азії.

 

Фото НВО

Джерело: «Укрінформ »

«Голос Америки»

Мер Емануель підбив підсумки своєї діяльності

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers