rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Сила звички: як почати дотримуватися здорового способу життя?

Кожен із нас хоче бути здоровим, бо здоров'я - це гарантія гарного зовнішнього вигляду, хорошого самопочуття, високої працездатності та довголіття. Крім того, це ще й можливість заощадити кругленьку суму. Не вірите? Запитайте у того, хто «працює на аптеку». Але з чого ж почати? Записатися на заняття з кросфіту? А може, почати практикувати вдома йогу?

 

Проконсультуватися з дієтологом чи достатньо буде вилучити з раціону фаст-фуд, здобу, смажені, жирні страви та солодощі? «Почніть з малого», - радять експерти порталу LiveStrong.com. Ще ніхто не змінив свого способу життя за один день. Крок за кроком, поступово виробляйте корисні для здоров'я звички і вже незабаром побачите перший позитивний результат. Якщо хворієте на гіпертонію, цукровий діабет - знизиться тиск і цукор. Якщо є зайва вага - почнете позбуватися баласту. Якщо потерпали від безсоння - зранку знову прокидатиметеся сповненими сил. Якщо скаржилися на хронічну втому - будете готові гори звернути!

Практикуйте свідоме дихання

 

Коли відчуваєте тривогу або втому, спробуйте зосередитися на процесі дихання. Вдихніть повітря через ніс п'ятьма заходами (так, ніби помпуєте повітря у надувний матрац чи шину до велосипеда). Відчуйте, як ваші легені розтягуються. Затримайте на хвильку дихання і так само п'ятьма заходами видихніть повітря, розслабляючи при цьому плечі. Знову затримайте дихання на кілька секунд і почніть спочатку. Повторіть 10 разів. Це допоможе заспокоїтися і відновити запаси енергії.

Жуйте повільно

 

Здорове харчування - це не тільки якість продуктів та розмір порцій, а й те, як ми споживаємо їжу. Якщо їсти похапцем, це загрожує здуттям живота, відчуттям переповненості шлунка, печією, відрижкою. Та найгірше - не засвояться поживні речовини.

Чим довше жуєте, тим більше слини виділяється. Слина містить ензими, які сприяють процесу травлення.

Експерти рекомендують пережовувати кожен шматок 25 разів і ніколи не їсти на ходу.

Крім того, чим повільніше ми їмо, тим менші порції з'їдаємо, адже даємо організму час на те, аби він «зрозумів», що голодна смерть йому точно не загрожує.

Пийте теплу воду з лимоном натще

 

Зранку тіло треба наповнити вологою, і цей нехитрий «коктейль» найкраще може впоратися з цим завданням. «Крім того, вода з лимоном чудово тамує спрагу, готує шлунково-кишковий тракт до роботи, допомагає печінці виводити токсини з організму, поповнює запаси вітаміну С, забезпечує ідеальний рН-баланс і нейтралізує дію вільних радикалів», - наголошує дієтолог, нутриціолог Джош Акс.

Більше рухайтеся протягом дня

 

Йдеться не тільки про ранкову зарядку (навіть якщо махаєте руками-ногами цілу годину). Наше тіло потребує руху як городина - дощу. Особливо наші суглоби, м'язи, кровоносна система і мозок. Розплануйте свій час так, аби на кожну годину, проведену у кріслі, припадало, бодай, кілька хвилин руху.

Стежте за поставою

 

Хребет повинен перебувати у природному положенні. Тільки за таких умов усі органи та тканини отримуватимуть свою порцію кисню, а з ним - поживних речовин, необхідних для нормального функціонування.

«Правильна постава - це коли стопи міцно притиснуті до підлоги (як пальці, так і п'яти), спрямовані чітко вперед, ноги розставлені на ширину тазових кісточок, стегна і коліна напружені, сідниці стиснуті, груди з нижньою частиною ребер - припідняті. Голова при цьому зберігає нейтральну позицію, а підборіддя - злегка підняте», - інструктує спеціаліст із біомеханіки (природних рухів) Кеті Боуман.

Ходіть босоніж

 

Насправді це доволі проста порада, але як часто ви це робите? І чи ходите босоніж поза межами дому?

Дослідження, опубліковане 2012 року у Journal of Environmental Public Health, доводить розрекламовану користь від такої звички. Прогулянки без взуття по піску, траві і камінню покращують настрій, полегшують процес засинання, зменшують запальні процеси в організмі і навіть тамують хронічний біль. Головне - не наступайте на іржаві цвяхи!

Виконуйте «сухий масаж»

 

Шкіра - найбільший орган у людському тілі. Щоб повернути їй здоровий блискучий вигляд, необхідно регулярно очищати її від відмерлих клітин. У нагоді стане спеціальна дерев'яна щітка з натуральним ворсом, яку можна придбати у будь-якому косметичному магазині. Починайте масаж від стоп і до ділянки серця. «Малюйте» розмашисті кола, але без сильного натиску. Проводьте такий масаж по кілька хвилин один раз на тиждень.

Користуйтеся сонцезахисним кремом

 

Не тільки влітку. Дерматологи закликають щодня наносити на шкіру крем із сонцезахисним фільтром. За прогнозами Skin Cancer Foundation, одна людина з п'яти, які сьогодні живуть на планеті, захворіє на рак шкіри!

Навіть якщо не виходите на вулицю якийсь час, ультрафіолет, «просочуючись» крізь шиби, продовжує викликати появу зморщок і стимулює передчасне старіння шкіри.

Перед тим, як придбати «фільтр» від сонця, прочитайте уважно, що написано на баночці чи тюбику. До складу повинен входити оксид цинку - санскрін-агент.

Якщо плануєте перебувати просто неба довше, ніж дві години, користуйтеся кремом із захистом, щонайменше, SPF30, який є водовідштовхувальним (тобто, не змиється потом).

Дякуйте

 

Чого від нас вимагає сучасний світ? Працювати довше, мати більше і досягати кар'єрних висот. Поставивши перед собою таку планку, людина швидко виснажується, почувається демотивованою.

Психологи радять завершувати і починати кожен день словами подяки - Богові, рідним, друзям, які вас підтримують у важку хвилину. Можете помолитися, сказати кілька добрих слів чоловікові або мамі, зателефонувати тим, кого любите, або написати їм коротеньке повідомлення у соцмережі. Можете просто підійти до вікна або лягти у ліжко, заплющити очі і подякувати подумки всім, хто робить ваше життя кращим.

Автор: Наталія Дружбляк

Джерело: «Високий Замок»

На темних плямах – жирна крапка…

Профілактичний курс крапельниць не запобігає хворобам серця

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers