rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ ЄС розпочинає співпрацю з прикордонниками Албанії

ЄС розпочинає співпрацю з прикордонниками Албанії

 

Євросоюз і Албанія розпочинають оперативну взаємодію з охорони спільного кордону.

Двостороння угода між прикордонниками цієї балканської країни та ЄС набуде чинності 1 травня, - повідомляється на сайті Єврокомісії.

«Це - перша угода про оперативну взаємодію, яка підписана між сусідньою країною, яка не є членом ЄС, та перша така угода з партнером з регіону Західних Балкан, яку укладено з моменту заснування Європейського агентства з охорони кордонів та берегової охорони. Вона дозволить проводити спільні операції та застосовувати спільні команди на кордоні між Албанією й ЄС, що допоможе контролювати незаконну міграцію, особливо у разі раптових змін міграційного потоку», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що результатом спільної діяльності має стати також посилення боротьби з транскордонною злочинністю.

Очікується, що перші команди Європейського агентства з охорони кордонів та берегової охорони будуть розгорнуті на кордоні між Албанією і Грецією наприкінці травня.

Як повідомлялося, на початку цього року Європарламент та Рада ЄС дійшли принципової згоди щодо посилення мандату Європейського агентства з охорони кордонів та берегової охорони, зокрема, за рахунок співпраці з країнами, які не є безпосередніми сусідами ЄС.

Приклад Албанії має стати основою для поглиблення взаємодії Європейського прикордонного агентства з усіма іншими країнами регіону. Зокрема, подібні, хоча й не настільки поглиблені угоди про співпрацю щодо охорони кордонів наразі укладені з Північною Македонією, Сербією, Боснією і Герцеговиною, Чорногорією.

 

У Румунії зафіксували потужний торнадо

 

У румунському повіті Келераш було зафіксовано сильний торнадо.

Фотографії і відео рідкісного для Румунії природного явища були опубліковані в соціальних мережах, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Як повідомив префект повіту Келераш Георге Якоб, в результаті торнадо 10 житлових будинків в селі Дражна залишилися без дахів.

Також через торнадо на одній з автомагістралей повіту перекинувся пасажирський автобус.

За даними Інспекції з надзвичайних ситуацій, постраждалих немає.

Румунські метеорологи попередили про жовтий рівень небезпеки ураганного вітру, проливних дощів і гроз.

 

Імператор Японії Акіхіто зрікся престолу - на трон зійшов його син

 

У Токіо пройшла церемонія у зв'язку зі зреченням престолу імператора Японії Акіхіто.

Вона завершила еру Хейсей, що тривала 30 років, - повідомляє NHK.

Як зазначається, від імені японського народу на церемонії виступив прем'єр-міністр Сіндзо Абе. «Ми збережемо у своїх серцях зусилля, які докладала Ваша Величність досі, і надалі робитимемо все можливе, щоб перетворити Японію на країну миру, сповнену надій, якою ми всі зможемо пишатися», - сказав він, побажавши Акіхіто і його дружині довгих років життя і здоров'я.

Після цього сам 85-річний монарх виступив зі своїм останнім зверненням до народу як імператор.

«Я та імператриця щиро сподіваємося, що ера Рейва, яка починається завтра, принесе стабільність і благополуччя, і я молюся від щирого серця за мир і щастя для всіх людей в Японії і у світі», - зазначив він.

Як пише DW, офіційно імператорські повноваження Акіхіто закінчилися опівночі 30 квітня, він отримає титул «імператор на покої». Після цього 1 травня на трон зійде його син, 59-річний наслідний принц Нарухіто. З цього дня в Японії завершиться епоха «Хейсей» («Встановлення миру») і почнеться нова ера «Рейва» («Прекрасна гармонія»).

Востаннє імператор зрікався престолу в Японії понад 200 років тому.

 

Військові Мадуро в'їхали у натовп маніфестантів на броньованих машинах

 

Військові Національної гвардії Венесуели, лояльні до Ніколаса Мадуро, в'їхали у натовп маніфестантів у Каракасі на броньованих автомобілях, внаслідок чого є потерпілі.

Відповідне відео опубліковане колумбійським виданням Noticias Caracol, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Броньовані військові машини переїжджають групу маніфестантів у Каракасі, Венесуела», - йдеться у повідомленні.

На відео видно, як декілька броньованих машин в'їжджають у натовп та буквально чавлять протестувальників. При цьому кілька людей потрапили під колеса, інші намагаються надати їм допомогу.

Раніше лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо оголосив про початок фінальної стадії «Операції Свобода» щодо повалення президента Ніколаса Мадуро.

Як повідомлялося, на початку 2019 року лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента. США визнали Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели і посилили санкційний тиск на президента Ніколаса Мадуро. Але той заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

Минулого тижня під час акції протесту в Каракасі Гуайдо закликав військових припинити підтримувати режим Мадуро.

 

Ірак та Siemens підписали енергетичну «дорожню карту» на $14 мільярдів

 

У Берліні у вівторок підписано меморандум про взаєморозуміння між урядом Іраку та німецьким енергетичним концерном SiemensAG.

Церемонія відбулася перед прес-конференцією канцлера ФРН Ангели Меркель і прем'єр-міністра Іраку Аділя Абдул-Махді, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Меморандум є «дорожньою картою» щодо розбудови енергетики Іраку... Документ - лише перший крок, який відкриє шлях до великих проектів в Іраку», - сказала Меркель.

Аділь Абдул-Махді, своєю чергою, зазначив, що реалізація «дорожньої карти» розвитку енергетики в його країні оцінюється, загалом, у 14 млрд доларів.

Варто зазначити, що йдеться про проект будівництва електростанцій потужністю 11 гігават в Ісламській республіці. Головним конкурентом Siemens є американська компанія General Electricics (GE), яка має підтримку уряду у Вашингтоні.

На переговорах глав урядів йшлося також про безпековий аспект. Меркель нагадала, що Німеччина роками була активно задіяна в Іраку, виділила 1,7 млрд євро за програмою розвитку країни, прийняла велику кількість біженців та опікується підготовкою сил безпеки країни.

Канцлер також підтвердила підтримку територіального суверенітету Іраку, включно з населеними курдами регіонами. «Берлін інтенсивно співпрацює з регіоном Ербіля, однак вважає його частиною території Іраку, так буде й надалі», - запевнила Меркель.

Абдул-Махді, зі свого боку, назвав відносини між Ербілем і Багдадом «чудовими», хоча й визнав наявність «відкритих проблем, які залишились у спадок».

 

Бої за Триполі: в ООН закликають вивести мирних мешканців із зони бою

 

Верховний комісар ООН із прав людини Мішель Бачелет закликала сторони конфлікту в Лівії створити безпечні коридори для виведення мирних мешканців із зони боїв у Триполі.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) .

«Бачелет підкреслила нагальну необхідність створення безпечних гуманітарних коридорів для заблокованих цивільних осіб і приєдналася до закликів про негайне припинення вогню і відновлення політичних переговорів», - йдеться в повідомленні.

За даними ООН, ескалація насильства в Триполі і в околиці з початку квітня призвела до переміщення 42 тисяч людей. Тисячі людей опинилися в пастці на південній околиці Триполі. Верховний комісар попередила, що збільшення повітряних нальотів і обстрілу в житлових кварталах може призвести до нових жертв серед цивільного населення, руйнування інфраструктури та збільшення переміщення.

Вона також закликала всі сторони повною мірою дотримуватися норм міжнародного права.

«Я нагадую всім сторонам у конфлікті, що застосування вибухової зброї з невибірковим ефектом у густонаселених районах є порушенням міжнародного гуманітарного права і прав людини», - заявила комісар.

Підрозділи Лівійської національної армії генерала Халіфи Хафтара 4 квітня почали наступ на Триполі.

 

З нафтопроводу «Дружба» відкачають брудну російську нафту

 

Для повного відновлення роботи трубопроводу «Дружба» після надходження в нього забруднених нафтопродуктів з РФ буде потрібно кілька місяців.

Про це повідомляє прес-служба концерну «Белнефтехим».

«Вжиті заходи дозволять відновити роботу лише однієї нитки трубопроводу «Дружба». Для повного відновлення необхідно кілька місяців напруженої роботи», - йдеться в прес-релізі.

У концерні зазначили, що, за інформацією диспетчерської служби ВАТ «Гомельтранснафта Дружба», 29 квітня о 17.40 почалося прокачування нафти, що відповідає стандартним параметрам, від російської ЛВДС «Унеча» в бік білорусько-російського кордону і ЛВДС «Мозир».

За даними Белнефтехима, надходження нафти на білоруську територію очікується не раніше, ніж о 23.00 2 травня, а на ЛВДС «Мозир» нафта, що відповідатиме ДОСТу, надійде не раніше, ніж 4 травня.

Потім неякісну нафту в обсязі близько 50 тис. тонн буде витіснено з російської ділянки в резервуарний парк ЛВДС «Унеча». З білоруської ділянки від кордону з РФ забруднену нафту в кількості понад 120 тис. тонн буде витіснено в резервуарний парк ЛВДС «Мозир», - зазначається в прес-релізі.

19 квітня концерн «Белнефтехим» заявив про 10-25-кратне перевищення допустимих показників частки органічних хлоридів у нафті, що постачається нафтопроводом «Дружба». Російська «Транснефть» визнала відхилення в якості, а Міненерго РФ заявило, що проблеми мають «технічний характер». 22 квітня неякісна сировина досягла європейських і українських НПЗ.

АТ «Укртранснафта» пізно ввечері 25 квітня вимушено призупинило транзит нафти магістральним нафтопроводом «Мозир-Броди» (МН «Дружба»).

Крім того, європейські партнери відмовилися приймати забруднену нафту на приймально-здавальних ділянках «Будковце» (Словаччина) і «Фенешлітке» (Угорщина).

26 квітня у Мінську завершилися переговори операторів нафтотранспортної системи «Дружба» щодо відновлення роботи нафтопроводу. Представники РФ зобов'язалися відновити транзит якісної нафти по нафтопроводу з 3 травня 2019 року.

 

Шрі-Ланка розблокувала соцмережі після серії терактів

 

Президент Шрі-Ланки Майтріпала Сірісена скасував заборону на використання соціальних мереж, запроваджену на території країни після недавньої серії вибухів. Про це повідомляє New York Times.

«Президент Шрі-Ланки у вівторок закликав до негайного зняття тимчасової заборони соціальних мереж, яка мала на меті запобігти поширенню дезінформації після руйнівних вибухів бомб терористами-смертниками на Великдень», - йдеться в повідомленні.

Уряд країни закликав громадськість «відповідально використовувати соціальні мережі» через ризик повторення терористичних атак.

За даними груп Інтернет-моніторингу, серед заборонених соцмереж і месенджерів були Facebook, Instagram, WhatsApp і Viber.

21 квітня на острові Шрі-Ланка в результаті серії вибухів у церквах і готелях загинули понад 250 осіб.

Вибухи сталися в церкві святого Антонія в місті Коломбо, церкві святого Себастьяна в західному прибережному місті Негомбо та інших церквах у східному місті Батікалоа. Три вибухи прогриміли в п'ятизіркових готелях - Shangri-La, Cinnamon Grand і Kingsbury.

У зв'язку з терактами уряд Шрі-Ланки негайно оголосив комендантську годину по всьому острову, а також запровадив обмеження на користування соціальними мережами.

Екс-президента Вірменії звинувачують в отриманні хабара – $3 мільйони

Британія візьме участь у виборах до Європарламенту

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers