rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Залізне алібі: 13 симптомів дефіциту заліза в організмі

Залізо є дуже важливим мікроелементом. Його дефіцит негативно впливає на функціонування організму. Брак заліза може призвести до залізодефіцитної анемії - захворювання, за якого еритроцити не здатні доправити достатньо кисню до тканин організму.

 

Біологічні домішки з вмістом заліза - ефективний спосіб збагатити організм вітамінами та мінералами, яких не отримуємо у достатній кількості з продуктів харчування.

Ознаки, що вашому організму бракує заліза:

- Блідість.

«Якщо у вас від народження шкіра бліда і тьмяна, це не означає, що у вас залізодефіцитна анемія, - наголошують експерти The Daily Nutrition. - Йдеться про неприродно бліду шкіру, позбавлену здорового блиску, - і не лише обличчя, а й усього тіла. Залізо відіграє провідну роль у продукуванні гемоглобіну. Достатня кількість гемоглобіну надає крові насиченого червоного забарвлення, що сприяє здоровому вигляду шкіри».

- Втомлюваність.

Причиною підвищеної втомлюваності є те, що організм не отримує достатньої кількості кисню, а відтак, не може справно функціонувати. На цей симптом люди рідко звертають увагу, адже більшість із нас традиційно відчуває втому наприкінці дня. Важливо прослідкувати, чи змінюються відчуття протягом тривалого часу.

- Головний біль та запаморочення.

При дефіциті заліза мозок також відчуває кисневе голодування, внаслідок чого не здатен працювати на повну силу.

Цю ознаку також нелегко ідентифікувати, оскільки головний біль може виникати з безлічі причин. Поспостерігайте, як часто вас болить голова, і подумайте, що могло стати причиною виникнення болю.

- Прискорене і неритмічне серцебиття.

Ви це помітите, навіть якщо не будете міряти пульс, - серце буде калатати, наче після легкої пробіжки. Через брак кисню життєво важливі органи повинні працювати з більшим навантаженням, ніж зазвичай. Цей симптом з'являється, коли брак заліза в організмі утримується тривалий час. Тому намагайтеся виявити у себе дефіцит заліза до того, як з'явиться ця тривожна ознака.

- Задишка.

Уявіть, що кисень - це мастило, а ваш організм - механізм.

Нестача мастила змушує механізм працювати інтенсивніше. Таке неважке завдання, як ходьба по сходах, особливо догори, для організму, що переживає дефіцит заліза, може виявитися справжнім викликом, оскільки дихальній і серцево-судинній системам треба буде «попітніти», щоб ви змогли подолати всі сходинки. Аби наситити тіло киснем, ви змушені дихати частіше. Брак заліза = погане транспортування кисню до тканин. Брак кисню = посилена робота організму.

- Набряк язика.

Він не набрякає аж так, що ви не можете закрити рота, однак набряк досить відчутний. Крім того, язик блідне і стає гладким, а язик ніколи не повинен бути гладким.

- Сухість шкіри.

Якщо у вас нестача заліза, ваша шкіра не лише виглядатиме нездоровою, а й вирізнятиметься вираженою сухістю. Те саме стосується волосся. Звичайно, деякі люди від природи мають сухий тип шкіри та волосся, однак дефіцит заліза поглиблює цю проблему.

- Ламкі нігті.

Однією з причин ламких і крихких нігтів є нестача заліза. Це - нечастий симптом браку заліза, однак на нього теж необхідно звертати увагу.

- Синдром неспокійних ніг.

Йдеться про стан, пов'язаний з неконтрольованим рухом ніг. Наприклад, якщо спокійно сидите на кріслі, а ноги постійно смикаються. Синдром неспокійних ніг часто непрямо пов'язують із залізодефіцитною анемією та просто браком заліза.

- Холодні долоні і ступні.

Через брак кисню плин крові сповільнюється. Відповідно, за порушеного кровообігу може відчуватися холод у кінцівках.

- Потяг до солодкого.

Усі ми час від часу відчуваємо бажання з'їсти шматок шоколаду або тістечко. Однак, при нестачі заліза в організмі ви можете відчувати непереборне бажання з'їсти щось таке, до чого раніше душа не лежала. Наприклад... шматок льоду. У вагітних раптовий потяг з'їсти щось нетривіальне може не бути пов'язаним з дефіцитом заліза.

- Часті інфекції.

Якщо хочете мати здорову імунну систему і, відповідно, добру опірність до захворювань, обов'язково включіть у раціон продукти, які містять велику кількість цього мікроелемента.

- Відчуття тривоги.

Дослідження свідчать, що люди, організм яких отримує достатньо заліза, значно менше страждають від відчуття необґрунтованої тривоги.

Як подолати дефіцит заліза?

 

Споживайте більше продуктів, які містять залізо:

- червоне м'ясо;

- курятину;

- зелені листяні овочі;

- морепродукти;

- бобові;

- горіхи.

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий Замок»

Навіщо вагітній доула?

На темних плямах – жирна крапка…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers