rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Єльченко попередив ООН про загрозу розташування ядерної зброї у Криму

Єльченко попередив ООН про загрозу розташування ядерної зброї у Криму

 

Росія, порушивши Будапештський меморандум, зруйнувала всю безпекову систему ООН і тепер розвиває інфраструктуру для розміщення ядерної зброї в окупованому Криму, створюючи загрози Європейському континенту та світу.

Про це заявив 30 квітня постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, виступаючи на підготовчому комітеті Оглядової конференції 2020 року з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Грубе порушення Росією, ядерною державою і постійним членом Ради Безпеки ООН, узятих на себе міжнародних зобов'язань, включно з Будапештським меморандумом, підірвало всю безпекову систему ООН», - заявив український дипломат.

Єльченко також поклав на Росію відповідальність за нинішню кризу Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності. За його словами, вихід США з угоди був «виправданий» і став лише наслідком систематичного порушення Кремлем своїх зобов'язань.

«В епоху загроз розповсюдження ядерної зброї, що зростають, а також спроб знайти гарантії безпеки для країн, які прагнуть мати засоби ядерного стримування, життєво необхідно, аби Будапештський меморандум виконувався», - заявив він.

Український дипломат додав, що головною метою багатосторонніх зусиль із заборони та нерозповсюдження ядерної зброї має бути універсальне поширення Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Він також наголосив, що Україна підтримує ініціативу заснування без'ядерних зон (територій, у межах яких забороняється випробування, розміщення, зберігання, транзит ядерної зброї, проти яких заборонене її застосування), зауваживши, що вони особливо необхідні на Близькому Сході.

«З поширенням без'ядерних зон ми наблизимося до кінцевої мети - повного знищення ядерної зброї», - переконаний Єльченко.

Він також нагадав про ухвалену у грудні 2018 року резолюцію № 73/194 Генеральної асамблеї ООН «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна», в якій ООН висловлює «занепокоєння повідомленнями про подальшу дестабілізацію Криму через перекидання Росією збройних систем, включно з авіаносцями та ракетами, здатними нести ядерну зброю, озброєння та військових на територію України, і вимагає від Росії негайно припинити цю діяльність».

Нагадаємо, 4 грудня 2018 року Вашингтон дав Росії 60 днів для того, щоб повернутися до виконання договору РСМД. 3 лютого США офіційно розпочали процедуру виходу з Договору про ліквідацію ракет малої середньої дальності, підписаного у 1987 році президентами СРСР і США.

Генасамблея ООН 18 грудня ухвалила Резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), районів Чорного та Азовського морів».

 

Зеленський провів зустрічі з Епіфанієм, Філаретом і Онуфрієм

 

Обраний президент Володимир Зеленський 30 квітня провів зустрічі з Предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм, почесним патріархом ПЦУ Філаретом і Предстоятелем УПЦ Московського патріархату Онуфрієм.

Спочатку відбулася зустріч з Епіфанієм, про неї повідомили у Фейсбуці ПЦУ.

«Обраний президент України Володимир Зеленський і Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Епіфаній зустрічаються в Михайлівському Золотоверхому монастирі м. Київ», - йдеться в повідомленні.

У Міністерстві культури прокоментували зустріч новообраного президента і Предстоятеля ПЦУ, зазначивши, що це перша офіційна зустріч Зеленського після оголошення результатів виборів.

«У ці хвилини проходить зустріч голови ПЦУ Епіфанія з новообраним президентом Зеленським. Прошу звернути увагу на два принципові моменти. По-перше, зустріч почалася через годину після офіційного оголошення результатів виборів, тобто, де-факто це - перша офіційна зустріч майбутнього глави держави, чию перемогу щойно офіційно підтвердили. По-друге, Зеленський усі свої зустрічі з релігійними лідерами країни почав саме з розмови з Блаженнішим Епіфанієм. Хіба обидва ці моменти не є яскравим свідченням того, що надії всіх московських «пророків» і їхніх українських адептів на повне переформатування української релігійної політики марні?» - написав у Фейсбуці керівник департаменту у справах релігій Мінкульту Андрій Юраш.

Після зустрічі із Зеленським Епіфаній написав у своєму Twitter, що буде молитися за успіхи новообраного президента.

«Зустрівся з обраним президентом Володимиром Зеленським. Буду молитися, щоб Бог дав новому главі держави сил витримати тягар відповідальності за єдність України. Ми повинні разом берегти і примножувати те, що українці вже отримали», - йдеться в його повідомленні.

Прес-служба Зеленського зі свого боку повідомила, що митрополит Епіфаній привітав майбутнього президента з православним святом Пасхи і перемогою на виборах.

Вони говорили про проблеми, які стоять перед Україною, зокрема, про багаторічний конфлікт на Донбасі, боротьбу з корупцією та бідністю.

На завершення зустрічі Предстоятель ПЦУ подарував Зеленському репринтне видання Острозької Біблії - першого повного друкованого тексту Старого і Нового Заповітів церковнослов'янською мовою, надрукованого в Україні наприкінці XVI сторіччя.

Пізніше стало відомо, що із Зеленським зустрічався також патріарх Філарет.

Владика привітав Зеленського з обранням, побажав використовувати дану йому владу для добра і вручив пам'ятний подарунок, - повідомила прес-служба майбутнього президента.

На сайті УПЦ МП повідомляють, що Зеленський приходив і до Онуфрія в митрополичу резиденцію у Феофанії. Митрополит Онуфрій побажав Зеленському Божого благословення на шляху служіння Україні та її народові.

 

Комісія розслідує причину пожежі на Рівненській АЕС

 

У Державній інспекції ядерного регулювання України наголосили, що зауважень до роботи персоналу Рівненської АЕС під час загоряння трансформатора, яке сталося 29 квітня, немає. Створена комісія з розслідування причин порушення в роботі атомної електростанції.

Про це повідомляє Державна інспекція у Facebook.

«О 21:04 відбулося коротке замикання в автотрансформаторі 7АТ зв'язку ОРУ 110кВ з ОРУ 330кВ, що призвело до загоряння трансформатора. За попередніми оцінками, через пошкодження в автотрансформаторі спрацювали електричні захисти, дією яких були відімкнені автотрансформатор 9АТ зв'язку ОРУ-330/750 кВ, автотрансформатор 8АТ зв'язку ОРУ - 330/110 кВ та, внаслідок чого, енергоблок № 3 був відімкнений від мережі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що о 22.07 загоряння трансформатора 7АТ було ліквідовано.

«За попередньою оцінкою ця подія кваліфікована як порушення категорії «П05/1» згідно з НП 306.2.100-2004 «Положення про порядок розслідування та обліку порушень в роботі атомних станцій», рівень по INES - «нижче шкали/рівень «0», - додали у держінспекції.

Наголошується, що при розвантаженні та зупинці енергоблоку зауважень до роботи персоналу, захистів, блокувань та автоматичних регуляторів не зафіксовано. Створена комісія з розслідування причин порушення.

Радіаційний стан на майданчику «Рівненська АЕС» без змін, фізичний захист перебуває у штатному режимі.

 

Британія призначила нового посла в Україні

 

Новим послом Великобританії в Україні призначена Мелінда Сіммонс.

Про це повідомляється на сайті британського уряду.

«Пані Мелінда Сіммонс призначена послом Її Величності в Україні», - йдеться в прес-релізі.

Сіммонс змінить Джудіт Гоф (на посаді посла з 2015 року), яка буде переведена на іншу дипломатичну посаду.

Новий посол вступить на посаду влітку 2019 року.

Згідно з наданою на сайті інформацією, Мелінда Сіммонс обіймала різні посади в міністерстві з питань міжнародного розвитку, будучи заступником глав департаментів Європи, Близького Сходу, Північної Африки.

На службу в МЗС Сіммонс перейшла в 2013 році, де три роки обіймала посаду заступника голови департаменту з проблем збройних конфліктів, а з 2016 року працювала в Національному секретаріаті з безпеки.

Вона володіє українською мовою.

 

Поліції України та Чехії домовилися про співпрацю

 

Поліція України і поліція Чехії 29 квітня підписали меморандум про співпрацю у сфері боротьби зі злочинністю.

Прес-служба Національної поліції повідомляє, що документ підписали перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін і заступник голови поліції Чеської Республіки Ярослав Вілд.

Зустріч Аброськіна і Вілда відбулася в Празі.

Зазначають, що йшлося про пошук, виявлення і документування злочинів, пов'язаних з організованими злочинними угрупованнями, нелегальною міграцією і торгівлею людьми, а також про співпрацю у сфері боротьби з кіберзлочинністю, відмиванням грошей, незаконною торгівлею зброєю, діяльністю транснаціональної злочинності.

 

Закордонні паспорти та ID-картки подорожчають з 1 липня

 

Вартість оформлення біометричних документів зросте з 1 липня цього року.

Про це повідомляє прес-служба ДП «Документ».

«24 квітня урядом ухвалено нові суми вартості адміністративних послуг при оформленні паспорта громадянина України (ID-картки) та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, які будуть сплачуватися після 1 липня. Зміниться також і вартість бланків згаданих документів», - йдеться у повідомленні.

Відповідно до внесених змін, з 1.07.2019 нові суми адміністративного збору складатимуть:

- при оформленні ID-картки (до 20 робочих днів) - 345 грн. (126 грн. вартість адмінпослуги та 219 грн. вартість бланка), раніше - 279 грн. При оформленні ID-картки (до 10 робочих днів) - 471 грн. (252 грн. вартість адмінпослуги та 219 грн. вартість бланка), раніше - 366 грн.;

- при оформленні закордонного паспорта (до 20 робочих днів) - 682 грн. (352 грн. вартість адмінпослуги та 330 грн. вартість бланка), раніше - 557,32 грн.;

- при оформленні закордонного паспорта (до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав) - 1034 грн. (704 грн. вартість адмінпослуги та 330 грн. вартість бланка), раніше - 810,32 грн.

У відомстві наголошують, що вартість оформлення документів вперше зросла, починаючи з 2016 року, і, за підрахунками експертів, таке підвищення збільшить надходження до місцевих бюджетів у 2019 році близько на 200 млн грн., які буде скеровано, зокрема, на виконання програм місцевого значення.

Відповідно до ст. 20 закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», максимальна вартість адміністративних послуг залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року. При цьому кошти, отримані як частина адміністративного збору, скеровуються до місцевих бюджетів.

 

У Карпатах рятувальники відшукали двох польських туристів

 

Рятувальники Івано-Франківської області надали допомогу туристам з Польщі, які заблукали в горах.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

«30.04.2019 о 07.00 год. до ДСНС надійшла інформація, що 29 квітня в смт. Мислівка, Долинського району, з готелю «12 місяців» пішли в гори та до даного часу не повернулись двоє громадян Республіки Польща. О 08.15 год. для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено рятувальників Вигодського пошуково-рятувального відділення (6 людей о/с та 1 од. техніки)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що об 11.30 год. рятувальники пошуково-рятувального відділення знайшли заблукалих туристів на г. Пусташик в смт. Вигода, Долинського р-ну та о 13.30 год. супроводжено до місця їхнього тимчасового проживання.

Стан потерпілих задовільний.

Лінія фронту: окупанти знову гатять із забороненої зброї, поранено українського бійця

Лінія фронту: окупанти обстрілюють ЗСУ на Донбасі з важкої артилерії, є загиблий та поранені

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers