rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Великдень-2019 в Україні

Перед Великоднем синоптики попередили, що в Україні буде тепло. Але додали, що існує також підвищена пожежна небезпека. Це можна було сприйняти і буквально, і в переносному сенсі - якщо почитати в соцмережах деякі пости і коментарі.

 

Відчувається, що попри зовнішнє заспокоєння після виборів, розпечені іскорки потенційних конфліктів думок та позицій тліють, періодично спалахуючи короткими словесними зіткненнями - навіть у Великодні дні.

Підготовка до свята

 

Готуючись до Великодня, Україна прибиралася, підміталася, милася, чистилася, фарбувалася та підмащувалася. Усім справжнім господарям та господиням - чи то у центральній та місцевій владі, чи то в домівках, на подвір'ях і городах - хотілося причепуритися перед цим світлим та улюбленим святом українців.

Особливу увагу надавали питанням безпеки. Окрім звичних тисяч правоохоронців та рятувальників, підрозділи яких напередодні Великодня перейшли на посилений режим несення служби, у наряди вийшли вибухотехніки. Про це проінформував громадськість заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич.

Було поставлено завдання обстежити усі культові споруди, церкви на предмет виявлення ймовірних закладень вибухівки.

Війна і тут відгукнулася підвищеними застереженнями.

Розуміючи бажання українців якомога довше погуляти вулицями та відвідати богослужіння, громадський транспорт працював у подовженому режимі. Те ж саме стосувалося всіх контрольно-пропускних пунктів на Сході.

А Укрзалізниця на святкові дні призначила декілька додаткових потягів на різні маршрути.

Благодатний вогонь

 

Цього року вперше від імені Православної Церкви України до Єрусалима за Благодатним вогнем була відряджена делегація.

Святе світло ввечері 27 квітня з'явилося столиці: у Михайлівському соборі, де його роздавав мирянам Митрополит Епіфаній, у Володимирському соборі, де його роздавав Патріарх Філарет, і у соборі святої Софії Київської.

Через КПП «Каланчак» Благодатний вогонь вдалося передати українцям Криму.

  Title
  Папа проголошує послання

Привітання Папи Римського

  

28 квітня Папа Римський Франциск проголошував традиційну проповідь на площі Святого Петра з лоджії базиліки святого Петра до Риму та світу. Поряд з іншим, він згадав у ній і нас з вами: «Нашим братам і сестрам зі Східних Церков, які сьогодні відзначають Святий Великдень, згідно з юліанським календарем, складаю щирі побажання. Нехай же воскреслий Господь обдарує їх радістю та миром!

Любі брати й сестри, це послання, водночас, звернене до кожної людини і до світу. Христове Воскресіння є початком нового життя для кожного чоловіка і кожної жінки, бо справжнє оновлення завжди розпочинається від серця, від сумління.

Але Пасха - це також початок нового світу, звільненого від рабства гріха та смерті, світу, який, нарешті, відкритий на Боже Царство, Царство любові, миру й братерства».

До речі, ще 21 квітня, коли християни західного обряду відзначали свято Воскресіння Христового за Григоріанським календарем, Понтифік згадав Україну в своїй промові.

Привітання Блаженнішого Святослава

 

Напередодні Великодня у п'ятницю, 26 квітня, було оприлюднено Великоднє послання Глави й Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава любим у Христі братам і сестрам: «У цей світлий, радісний день прагну привітати всіх вас із Пасхою Господньою. Нехай світло Христа - Сонця правди - просвічує кожного з вас до відповідального служіння істині та дає вам відвагу і витривалість перед темною брехнею лукавого. Усім, в Україні й на поселеннях сущим, засилаю свої щирі молитви і щирі вітання»...

Блаженніший Святослав охарактеризував сучасний стан епохи: «Ми живемо у світі культури фейків і неправди, фальшивих продуктів і облудних ідеологій. Настала епоха постправди, коли дійсність наче твориться для чиїхось приватних інтересів, «на замовлення», незалежно від того, що насправді відбувається з цілими народами, культурами та поодинокими особами.

Правда для сучасної людини перестає бути цінністю. Тому кожен християнин, який вірить, що Христос воістину воскрес, повинен запитати себе самого: чи істина для мене важлива? Чи, можливо, я деколи нехтую правдою, бо мені комфортніше жити без неї, не турбуватися її пошуком? Чи я вмію сказати собі правду про власне життя і свої недоліки, а не приписую їх іншим і скидаю на інших свої гріхи?

Title  
 Блаженніший Святослав 

Нинішнє середовище життя серед «підробок та обману» є ніччю для людства і, фактично, вмиранням і погребінням людського духу. Бо без правди людина гине, як квітка без сонця».

З гіркотою Блаженніший Святослав визнав вплив на наш народ неправди: «Ми, як народ, часто відчуваємо на собі вбивчу силу неправди. У нас крали і далі крадуть правду про наше минуле. Нам накидали і далі накидають фальшиві ідеології, щоб зруйнувати наше сьогодення. Нас обманювали і далі обдурюють у час передвиборчих перегонів, щоб украсти наше майбутнє.

Війна, в якій перебуває наш народ, насправді є війною з неправдою, брехнею та всім, до чого вона призводить у житті людини і суспільства, у міждержавних відносинах і в самому існуванні світової спільноти.

Ось чому таким важливим для нас є благовіст у день Пасхи: Христос воістину воскрес!».

Актуальним є заклик Глави УГКЦ до українців, котрих розділили політичні баталії виборчої кампанії: «Наука нашого Господа і Вчителя є для нас світилом і дороговказом. Адже боротьба з неправдою починається в глибині людського серця. Верховний апостол Петро закликав: «Очистивши послухом правди душі ваші для братньої нелицемірної любови, любіть гаряче одне одного щирим серцем, відроджені наново не з тлінного насіння, а з нетлінного: словом Божим живим і вічним» (1 Пт. 1, 22-23).

Живімо, отже, у світлі Воскреслого, перед яким жодна темрява і неправда не можуть встоятися. Вірмо в Христову істину і служімо правді в усіх сферах людського життя - й Україна, її народ будуть непереможні. Усяке діло, що збудоване на брехні, завалиться, як це колись сталося з комуністичною імперією зла. Будуймо нашу державу на істині та правді, хоч би якою гіркою і важкою вона нам видавалася. Воскреслий Христос має силу освітити наше життя та воскресити нас до нового майбуття...

Саме тепер силою Його перемоги над брехнею будуймо своє майбутнє - не примарне, темне чи сумне, а просвітлене і радісне, у повноті життя, яке маємо в Господі...

Усім, в Україні й на поселеннях сущим, засилаю свої щирі молитви і щирі вітання. Нашим воїнам, що на передовій, та їхнім сім'ям, вимушено переселеним особам і мешканцям окупованих територій, полоненим і в'язням сумління, молодим і старшим, здоровим і немічним - кожному з вас бажаю радості життя, поставленій на правді про Божу безмежну любов до нас.

Обіймаю вас батьківською любов'ю і щиро бажаю вам благословенних Великодніх свят, смачного свяченого яйця та світлої пасхальної радості!

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай будуть з усіма вами!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

† СВЯТОСЛАВ

Привітання Патріарха Філарета

 

Послання Святішого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, оприлюднене на Пасху, починається з вітального вигуку: «ХРИСТОС ВОСКРЕС! Скільки радості й духовної сили ми вкладаємо в ці два слова! З яким духовним піднесенням ми повторюємо їх у ці пасхальні дні! Пасха, або Воскресіння Христове, це - свято життя, яке торжествує перемогу над смертю».

Патріарх звертається до актуальних тем, що тривожать суспільство: «У багатьох із нас може виникнути запитання: чи можна радіти, коли на Сході України триває війна, коли люди страждають, коли в багатьох немає даху над головою? Чи можна радіти, коли багато людей живуть у тяжких умовах, коли навколо стільки неправди?

Звичайно, зло і гріх ніколи не приносили і не принесуть радості. Зі злом треба боротися. Гріх треба викорінювати, насамперед, з особистого життя, але і в земному житті Господь посилає нам радість.

Ми радіємо з того, що завдяки самовідданості і жертовності наших найкращих синів і доньок Україна зберегла свою державність, що піднявся волонтерський рух як вияв любові до ближніх і до своєї Батьківщини.

  Title

Ми радіємо, що Українська Православна Церква отримала Томос від Вселенського Патріарха про автокефалію і почався рух за об'єднання всього українського православ'я.

Ми радіємо, коли бачимо перемогу правди над неправдою. Мученики в усі часи терпіли тяжкі страждання, але ці страждання закінчувалися перемогою мучеників над своїми гонителями. Церква Христова страждала від державного радянського безбожжя, а тепер радіє, що має свободу. В терпінні скорбот Господь закладає радість. Запорукою вічної радості є воскресіння Христове.

Своїм воскресінням Христос дає нам силу для боротьби з гріхом і воскрешає наші душі. Віра у воскресіння з мертвих надихає нас на самовіддане служіння Богу і Церкві, своєму народові й Українській державі в ім'я любові до Христа Спасителя і людини...

На завершення Патріарх Філарет, котрий доклав багато зусиль для захисту української мови, сказав: «Вітаю з Пасхою Христовою президента України, Верховну Раду України, український уряд, наших славних захисників - Збройні сили України, які не шкодують свого життя заради любові до своєї Батьківщини. Вітаю з нашим найбільшим християнським святом весь український народ і всіх українців, які перебувають за межами України - в Європі, Америці й Канаді, Латинській Америці й Австралії, на всіх континентах, але люблять Україну й допомагають їй.

Нехай світло Воскресіння Христового зберігає в наших серцях радість життя, взаємну любов. Нехай Милосердний Господь дарує нам перемогу над зовнішніми і внутрішніми ворогами, видимими й невидимими, нехай приведе все українське православ'я до об'єднання в єдину помісну автокефальну Українську Православну Церкву, щоб усі ми жили в мирі, злагоді та єдності. Ми, сини й доньки Небесного Отця, зміцнені перемогою життя над смертю, натхненні Божественною любов'ю, обіймімо одне одного і промовмо:

«ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!»

Філарет, Патріарх Київський
і всієї Руси-України»

Привітання митрополита Епіфанія

 

Title  

У Пасхальному посланні Предстоятеля Помісної Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Епіфанія християнське вітання «Христос Воскрес» та відповідь «Воістину Воскрес!» трактується як зосередження сутності нашої віри.

Особливу увагу Предстоятель приділив проблемі смерті і наповнення людського життя в аспекті Добра і Зла: «Не від нас залежить дія смерті в людській природі, тому і помираємо, хоч і не бажаємо цього, але й не від нас залежить і воскресіння, бо його звершив Господь Ісус Христос для всього людства через Своє власне воскресіння.

Як через підвладність людської природи злу і смерті помирають і грішники й праведники, і віруючі й невіруючі, так і воскреснуть, згідно зі Словом Божим, усі люди - і праведні, і грішні.

Не від нас залежить, що ми смертні, але від нас залежить, як ми використаємо час нашого життя: для добра чи для зла. Так само не від нас залежить, що ми всі в останній великий день земної історії - день Другого пришестя Спасителя і Страшного суду - воскреснемо, але від нас залежить, чи воскреснемо ми для блаженного вічного життя з Богом, яке приготовлене для тих, хто виконує Його волю, любить Бога і ближніх, чи воскреснемо для осудження на вічні муки, які чекають на противників Божих.

Наше вітання, яким ми звикли прославляти Воскресіння Христове, є також і закликом до кожного: якщо Христос воскрес, то й ми воскреснемо, а якщо ми воскреснемо, то маємо потурбуватися, щоб ми воскресли для блаженної вічності, а не для осудження за вчинене нами зло».

Блаженніший Епіфаній персонально згадав президента України в своїх подячних словах: «Любі брати і сестри! Розділяючи з вами великодню радість, я вітаю всіх вас зі світлим Воскресінням Христовим, зі спасительною Пасхою Господньою! Вітаю зі святом главу Української держави Петра Порошенка, Верховну Раду України, український уряд. З відчуттям особливої вдячності надсилаю наші спільні вітання українським воїнам, які зі зброєю в руках мужньо протистоять агресору та захищають мир. Ми щоденно молимося за вас і впевнені, що завдяки вашому жертовному служінню Україна наближається до перемоги і справедливого миру.

Від золотоверхого Києва тепло нашої любові та вітань, наші молитовні побажання ми надсилаємо тим, хто святкує Великдень в умовах окупації, за ґратами полону чи несправедливого ув'язнення. Ми просимо в Господа захисту, миру і свободи для кожного з вас.

Окремо звернувся Блаженніший Епіфаній до православних іншої конфесії: «Зі світлим Христовим Воскресінням щиро вітаю всіх православних християн України - як дітей помісної Української Православної Церкви, так і тих, хто дотепер ще не має єдності з нею, хоча і сповідує разом з нами одну віру. Наші серця і братня любов відкриті до всіх вас, хто бажає блага Церкві та Україні.

І ми віримо, що як Господь благословив буття помісної Церкви українського народу, так благословить і звершить єднання навколо престолу Київського всіх православних України.

Вітаю з Великоднем усіх християн України й увесь наш народ. Нехай Господь надихне серця наші в любові разом будувати краще майбутнє Батьківщини, відхиляти спокуси, протистояння і ворожнечу, а утверджувати правду, порозуміння і суспільний мир.

Вітаймо одне одного, сповіщаймо ближнім і далеким перемогу Божу над гріхом, злом і смертю, бо воістину Христос Воскрес!

Епіфаній, Митрополит Київський
 і всієї України»

Привітання митрополита Львівського і Сокальського Димитрія

  

Серед наших читачів є чимало львів'ян, тож їм буде цікаво почути голос зі своєї рідної землі.

  Title
  Митрополит Димитрій

Блаженніший Димитрій сказав: «Любі у Христі Воскреслому отці, брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

День Пасхи, день Великодня - це прославлений і святий День, «свято над святами і торжество із торжеств». Цього дня все наповнюється світлом і темрява розсіюється. Воскреснути з мертвих і дати людям можливість життя після смерті могло лише Саме Першоджерело життя, Сам Творець світу. Тому Пасха - це справа «Божа і спасительна», це - радість невимовна і, водночас, таємна.

У чому ж суть цієї пасхальної радості? У тому, що це - торжество зневаженої на землі правди, це - торжество життя над смертю, і тому людині важливо відчути цю правду, відчути те, що її не можна перемогти, якщо вона Божа, і цю правду нам приносить пасхальна ніч, участь у богослужінні на світанку дня.

Блаженніший зробив глибоке зауваження: «Радість Пасхи досягається тільки через трагедію Страсного тижня. Співвоскреснути з Христом може тільки той, хто співпереживав Христу Спасителеві: «Вчора поховано мене з Тобою, Христе, сьогодні встаю, коли Ти воскрес; учора розіп'ято мене з Тобою, Сам прослав мене, Спасе, у Царстві Твоїм», - нагадує нам канон Пасхи.

Воскресіння Христове - це свято наднебесне. Воно більше пізнається серцем, аніж розумом. Тому справжнє сприйняття і достойне славослів'я Воскресіння, як і Різдва Христового, відбувається серед ангельського хору».

Воскресіння Христа - подія неоднолика і неодноосібна. Воскреснувши з мертвих, Христос переміг людську смерть і приніс життя тим, хто лежить у гробі. Більше того, Христос цим ствердив, що за гробом є життя, і це - найвеличніший момент пасхальної радості.

Воскресіння Христове змінило закони пошкодженої гріхом Адама людської природи. Людство побачило, що за темним гробом є безсмертне життя. Воскреслий Христос сьогодні кличе всіх прийти до Нього для оновлення життя, знайдення душевного спокою і спасіння, але кожен повинен прийти до Нього за своєю волею, зробити свій власний вибір: «Хто спраглий, нехай іде до Мене і п'є»(Ін. 7, 37).

Всечесні отці, любі брати і сестри! Цього року у різдвяні дні ми пережили велику радість, що наповнює наші серця аж до цього пасхального дня - дарування нашій Українській Церкві Томосу про автокефалію. Православ'я в Україні, переживши боротьбу, страждання і Голгофу, також воскресло. Церква стала вільною і визнаною з боку Вселенського патріаршого престолу. Ми є дітьми Української Церкви і віримо в її успішний розвиток як духовної провідниці українського народу...

Нехай Пасха Господня просвітить наші серця, визволить нас від тенет гріховної темряви і дарує нам спокій, за який ми молимось. Нехай через Воскресіння Христа кожній віруючій душі відкриється джерело пасхальної насолоди та радості, яка ніколи не відніметься від нас.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Димитрій, митрополит
Львівський і Сокальський»

Привітання президентів

 

Привітання все ще чинного глави держави Петра Порошенка та новообраного президента Володимира Зеленського, котрий ще не пройшов інавгурацію, були достатньо лаконічними.

Петро Порошенко написав: «Щиро вітаю усіх українців з величним святом Воскресіння Христового! Це світле свято наповнює наші серця радістю і любов'ю. Дарує нам віру в перемогу світла над темрявою та надію на торжество істини.

Миру та добробуту кожній українській родині. І нехай Господь береже Україну!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!».

Володимир Зеленський вплів у своє привітання декілька рядків російською, що свідчило про його бажання привітати і російськомовних громадян України. Думаю, це - неправильне рішення, оскільки практично всі громадяни України володіють українською - хто активно, хто пасивно, але все розуміють.

Введення ж двомовності в один і той же текст є недоречним виявом призабутої манери акторів розмовного жанру Тарапуньки і Штепселя: один із них у діалозі між ними розмовляв українською, інший - російською.

Title  
 В. Зеленський вітає з Великоднем 

А повний текст привітання В. Зеленського, щоб читачі самі могли оцінити справедливість моїх слів, ось такий: «Вітаю усіх зі святом Великодня! Нехай Господь оберігає нас всіх, наших дітей і Україну і благословить її на процвітання.

Со светлым праздником всех украинцев во всех уголках Планеты, где бы они не находились! И всех наших граждан - на Западе, Востоке, Юге, Севере и в Центре!

А особливо хочу привітати тих, завдяки кому ми маємо можливість сьогодні святкувати - це наші Воїни та Захисники.

Віримо, що світло переможе темряву! Усім миру, добра та смачної паски!

Христос Воскрес!

P. S. Порушуємо дієти - їмо паску!!! Разом!!!»

 

Якщо у чинного президента Петра Порошенка все вже давно відпрацьовано, зокрема, робота спічрайтерів, які точно знають, які слова підбирати до кожного випадку, то в тексті новообраного президента все свідчить про імпровізацію. Та й спічрайтера, напевно, ще нема, і я б не здивувався, якщо б дізнався, що Володимир Зеленський написав цей текст сам - як то кажуть, на коліні, поспіхом.

Звідси й недоречності, включно до «порушення дієти» через смакування паски.

  Title
  Подружжя Порошенків та А. Садовий
на Великдень

Будемо сподіватися, що з часом новий очільник держави має всьому навчитися, не втрачаючи притаманних його стилю щирості і нестереотипності.

На Великдень обидва президенти - чинний та новообраний - зі столиці відлучилися. В. Зеленський кілька днів провів зі сім'єю в Туреччині, Петро Порошенко після Богослужіння у Михайлівському Золотоверхому відвідав Львів із дружиною Мариною та сином Михайлом.

Адже Львівщина - єдина область України, в якій Петро Порошенко випередив Володимира Зеленського при голосуванні у другому турі виборів.

Тож, напевно, Петро Олексійович хотів подякувати львів'янам і, можливо, заручитися підтримкою на осінні парламентські вибори.

 

Інші привітання

 

Вітань насправді було багато. Не стану цитувати їх, лише згадаю вояків.

Їх та весь український народ привітали міністр оборони України Степан Полторак, командувач ООС (Операції об'єднаних сил) генерал-лейтенант Сергій Наєв.

З Росії надійшла звістка, що Спілка українських жінок Москви за підтримки українців Росії передала 24 українським військовополоненим морякам святкові пакунки-кошики з привітальними листівками.

Одна з найбільш прославлених українок світу, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд на своїй сторінці у Twitter привітала всіх православних та греко-католиків українців з Великоднем. Оформила своє привітання гарно, в найкращих українських традиціях - на тлі рушника з віршами Тараса Шевченка стояв кошик з писанками.

А її колега - міністр закордонних справ Литви, друг України Л. Лінкявічус - приємно здивував і своє привітання написав українською.

Безліч інших привітань, які оприлюднювалися в соцмережах, створили особливо святкову атмосферу. Українці вітали одне одного, публікували вітання просто так, безадресно, в розрахунку на те, що хтось таки прочитає це привітання і сам надішле іншим частку добра і радощів у своїх привітаннях.

Завершення

 

Загалом, по цілій Україні близько семи мільйонів наших співвітчизників узяли участь у Великодніх святах.

Над Свято-Михайлівським Золотоверхим Собором лунав святковий передзвін, мелодію якого написали студенти-дзвонарі Київської православної богословської академії.

А в самому соборі Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній проводив урочисте Богослужіння, на якому було присутнє подружжя Порошенків.

Євангеліє при цьому читалося вісьмома мовами.

Українці святкували і раділи - як і має бути.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Як Зеленському перемогти Росію

Закон про мову: ухвалено, оспорено, буде переглянуто?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers