rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Зоя Скоропаденко: «The Hope - це концептуальна скульптура, яка має нагадувати, що ми маємо історію, але з надією дивимося в майбутнє»

26 квітня 2019 року, у 33-ю річницю аварії на Чорнобильський АС, в Українському національному музеї «Чорнобиль», що у Києві, урочисто відкрито скульптуру «The Hope» («Надія») сучасної української художниці Зої Скоропаденко.

 

«Пташка символізує надію. Вона прилетіла і сіла на порожній камінь, на якому нічого не росте, для того, щоб звити гніздо і почати нове життя. Природа повертається після катастрофи, аби знову відродити життя», - пояснює головну ідею скульптури автор Зоя Скоропаденко.

Title Title 
 Зоя Скоропаденко була нагороджена орденом
почесного відвідувача Українського національного
музею «Чорнобиль»
 Селфі зі світового рівня мисткинею
з радістю робили і дорослі, і школярі

 

«The Hope» - це не моно-скульптура, а серія. Надія - це більше, ніж побажання зцілення від трагедії, це також заклик до миру, процвітання та щастя. Перша скульптура «The Hope» була встановлена в місті Сома, в провінції Фукусіма, у 2016 році в знак підтримки людей, постраждалих від цунамі та атомної катастрофи на станції Фукусіма.

В Японії місцеве населення міста Сома надало для скульптури природний камінь з річки неподалік від станції.

Для скульптури в Києві червоний граніт привезено з Житомирської області, що неподалік від Чорнобильської зони. Саму ж бронзову пташку виготовлено на старовинному ливарному заводі в Парижі.

Скульптура в Фукусімі стала шалено популярною. На початку, коли було встановлено скульптуру, людей у місті майже не було, місто нагадувало пустелю. Зараз у Фукусімі неможливо забронювати номер у готелі; місто інтенсивно відроджується. Люди почали приїжджати знову, і Фукусіма повернула свій статус туристичної префектури. Хтось їде дивитися на цвітіння сакури, хтось - на море, багато людей беруть участь у щорічному фестивалі самураїв. Земля почала відновлюватися, хоча після цунамі було багато солі, а отже рисові поля неможливо було культивувати. В Японії легенда про скульптуру, яка приносить успіх, швидко поширилася, і сотні людей приходять до неї, аби доторкнутися «на щастя».

Title Title 
 «The Hope»  у м. Сома.
Фото Зої Скоропаденко
 Автор репортажу та художниця Зоя Скоропаденко
на відкритті скульптури «The Hope»

 

Керівництво музею у Києві, коли дізналося, що в Японії є скульптура «Надія» українського автора, запропонувало також встановити подібну скульптуру і в Україні, на що Зоя з радістю погодилась. Співпраця тривала рік. Скульпторка вивчила геологічну структуру Чорнобильської зони, звідкіля було привезено сам камінь. Червоний граніт, жовтий щебінь, дерево - вся архітектурна задумка гармонійно вписалась в основний комплекс музею з жовтими стінами і дзвонами біля входу до музею.

«Ця скульптура - це нагадування, що ми маємо історію, але з надією дивимося в майбутнє. Ми приходимо до музею, щоб більше дізнатися про нашу історію. Але після відвідин ми виходимо надвір, бачимо квітучу сакуру, пташку на камені біля зеленого дерева, ми розуміємо, що життя продовжується і воно буде кращим. Майбутнє завжди краще від минулого», - каже скульптор.

Цього дня у стінах музею історії Чорнобильської катастрофи відтворили атмосферу зони відчуження - від моменту катастрофи до наших днів. За допомогою сучасних арт-технологій, мовою інсталяцій, медіа-арту та моушн-дизайну митці показали своє бачення національної трагедії. Відбувалися зустрічі з ліквідаторами аварії, очевидцями тих подій, проводилися шкільні екскурсії. Вхід до музею впродовж цього дня був вільним.

Зоя Скоропаденко - сучасна українська художниця, засновниця мікро-галереї  «La Vitrine» - альтернативного простору сучасного мистецтва для молодих художників зі всього світу.

Художниця народилася в Кривому Розі, навчалася у Львові. Впродовж майже 20 років живе і працює в Монако. Бере активну участь у художньому житі Французької Рив'єри. Зоя Скоропаденко працювала з такими видатними сучасними художниками, як Арман (рух Нових Реалістів), Ернст Фукс (засновник фантастичного реалізму), Саша Сосно. Під час співпраці з МАМАК (Музеєм сучасного мистецтва Ніци) Зоя прцювала з такими світовими зірками мистецтва, як Роберт Раушенберг, Жан-П'єр Рейно та інші. Впродовж декількох років вона працювала в художній студії американського мозаїста Налла Холліса.

Title  
 Зоя Скоропаденко – на фоні ЧАЕС.
Фото з архіву художниці
 

 

Скоропаденко є членом Національного Арт-комітету. Вона також ілюструє книги, є куратором багатьох міжнародних виставок, зокрема, в 2011 році Зоя була куратором виставки Українських імпресіоністів в Європейському парламенті в Страсбурзі. Одна з найбільших контроверсійних виставок робіт Зої зі серії «TORSO», відбулася в Раді Європи в Страсбурзі на запрошення посла України в ЄС.

Title Title 
 Експозиція в Українському національному музеї «Чорнобиль». Фото Зої Скоропаденко

 

У 2013 році Європейська комісія запросила Скоропаденко виступати на форумі про успішних жінок. Зоя позиціонувала себе як приклад успішної жінки-митця.

У 2014 році роботи зі серії «Інтелектуальні пейзажі» були продані на аукціоні в Лос-Анджелесі відомим колекціонером Стенлі Холландером для Michael Hort Foundation.

У 2015 році відбулося встановлення скульптури «The Hope» в місті Сома, в Префектурі Фукусіми, на відстані 30 км від атомної станції. Урочисте відкриття скульптури відбулося у 2016 році послом України в Японії.

Щороку Зоя бере участь у благодійному арт-аукціоні на підтримку розвитку мистецтва в регіонах, постраждалих під час катастрофи на атомній станції Фукусіми.

Роботи зі серії «TORSO» вважають найконтроверсійнішими в сучасному світовому мистецтві останніх років, згідно з публікаціями та репортажами ВВС, журналу Сreative Review, the Brussels Times та Cultire Box France TV.

У березні 2019 року за сприяння Посольства України в Японії Зоя Скоропаденко була запрошена як почесний гість до  Міжнародного арт-салону в Токіо, де представляла Україну. Це - найбільший салон та арт-ринок Японії.

Виставки робіт художниці щорічно проходять в Японії, США, Бельгії, Франції, Великобританії та Монако.

Фото автора

 

Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький: «Катинська трагедія є справжнім доказом агресивної позиції Радянського Союзу і його причетності до розв’язання Другої світової війни»

Великдень з гаївками у церкві Святої Трійці

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers