rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Підготовка до надзвичайної ситуації: робимо це правильно

Ми почуваємо себе чудово, дивимося кіно, ласуємо рулетиками, прислухаючись до шуму вітру, а по вікнах барабанить дощ. Я (Тревіс Пайк, автор статті - ред.) і моя сім'я - у безпеці, підготовані, тому ми не боїмося лютої бурі, яка ось-ось розпочнеться.

 

Чи став я від цього «виживальником» (survivalist) або «підготувальником» (prepper)? Звичайно, можете називати мене так. Хоча я терпіти не можу цей ярлик - адже насправді я лише прислухаюсь до голосу здорового глузду. Моя підготовка до урагану «Герміна» була дуже схожою на мою підготовку до якогось торнадо або повені.

Наріжний камінь підготовки до надзвичайних ситуацій - розробити план. А люди, зазвичай, поводять себе так, ніби ураган з'являється нізвідки. Я був сьогодні у магазині і спостерігав за панікою, що розпочалася поміж людьми. Люди бігли вперед-назад, втративши розум. Вода у пляшках - розкуплена, як і батарейки, більшість ліхтариків - теж. І чіпсів немає. Я зайшов тільки за рулетиками, морозивом і прокатним DVD. Це було за кілька годин до початку урагану.

Основи підготовки

 

Погана підготовка - передвісник сумних наслідків. Моя дружина познайомилася з принципами «підготувальників» на ранніх етапах наших з нею взаємин.

Моя служба у морській піхоті дала мені кілька уроків. Один із них - завжди потрібно мати план. Адже навіть уряд хоче, щоб у вашій оселі був запас їжі і води, щонайменше, на три доби.

У нас є укриття

 

Наступним пунктом підготовки до НС є можливість дати сім'ї безпечне місце для евакуації. Ми вибрали місце, яке може слугувати для нас другою домівкою. Ми навіть маємо у своєму розпорядженні третє місце базування, якщо друге буде непридатним. Далі ми намагаємося розпізнавати загрозу якомога швидше, щоб підготуватися.

Місцем вашого укриття може бути громадський притулок, із друзями та сім'єю, церква, будівля - надійна і досить міцна, щоб пережити бурю. Ваш будинок може бути найкращим варіантом для вас, тому закривайтеся у ньому і забивайте вікна.

Але пам'ятайте, що обов'язкові евакуації оголошують неспроста - згадайте людей, що залишилися у місті під час урагану «Катріна».

Важливо мати місце, куди можна відступати, але не менш важливо дійсно потрапити туди. Готуйтеся вирушати заздалегідь. Дороги можуть стати справжнім жахом. Одна-єдина аварія може на годину змінити ваш графік. Збирайтеся заздалегідь, не відкладайте до останнього.

У нас є спорядження

 

Отже, ми поклали одяг, зброю, патрони і готові рухатися. Ми взяли батарейки, ліхтарики, хімічні джерела світла, свічки й автомобільний комплект, до якого входить невеликий насос, латки для шин, а також фальшфеєри. Достатньо для того, щоб протриматися не менше, ніж три дні.

Нарешті, ми прихопили цінності і дорогі речі, які можуть бути викрадені, якщо ми не зможемо повернутися додому протягом тривалого часу.

Все, що може постраждати від води, захищене від її проникнення. Я знаю своє спорядження. Я знаю, скільки «протримається» ліхтарик. Кожне авто максимально заправлене. Це все зроблено за день до того, коли до нас дістанеться ураган.

Ваше спорядження - на ваш розсуд. Я можу тільки запропонувати найголовніше: триденний запас їжі і води. Розраховуйте на один галон води в день на людину. Їжа може бути якою завгодно: від армійських пайків до арахісового масла з хлібом. Вам вирішувати, що це буде, головне - щоб воно не вимагало зберігання у холодильнику.

У вас має бути кілька хороших ліхтарів і кілька дешевих - про запас. Зазвичай, мої дешеві - в руках дітей. Працюючи у сфері надзвичайних ситуацій, я виявив, що коробка копійчаних ліхтариків може вмить заспокоїти кімнату, заповнену дітьми.

Налобний ліхтар в авто - необхідна річ, якщо ви замінюєте колесо. У мене є і кілька ліхтарів у намет - вони дуже зручні у випадках, коли зникає електрика.

Слідкуйте за гігієною

 

Також рекомендую взяти зі собою змінну білизну й основні засоби для гігієни. Обов'язково укомплектуйте невелику аптечку, в якій має бути все необхідне, щоб впоратися з дрібними ранами. Наша вже стала у нагоді, коли один товариш наступив на цвях, забиваючи вікна.

Я також є прихильником вибору різних типів батарей для ліхтарів та іншої необхідної електроніки. Це може ускладнити постачання, але забезпечує велику гнучкість при закупівлі, коли певні типи уже розпродані. Мені подобаються ліхтарі на CR123, оскільки їх не розмітають з полиць напередодні надзвичайних ситуацій. Мій TLR 3 «харчується» від батарейок C2, яких достатньо у магазинах з фототоварами.

Існують перехідники для батарейок, їх не важко зробити своїми руками. Існують і ліхтарі, які живляться як від CR123, так і від AA. Виходячи з цього, можна орієнтуватися на АА як основний типорозмір джерела живлення (з розрахунком на CR123 як резервний - прим. перекл.)

Що стосується тривожних комплектів, ми їх не використовуємо. Вони призначені для термінової евакуації, тому їх ми не розглядаємо. Але якщо ми не будемо готовими до «десантування», то може виявитися, що їхній вміст не буде вчасно поповнений, коли вони і справді будуть потрібні, а це означає, що ми самі створили собі неприємності.

У нас є план

 

Ми робимо це спокійно, без паніки і метушні. Це і є найважливіша частина нашої підготовки, виживання, називайте, як хочете. У нас був план поведінки при НС, і ми знали завдання й обов'язки кожного з нас у цьому плані, навіть для нашої дитини. План передбачав, що вона має зібрати всі зарядки для телефонів і взяти кілька іграшок. Ми сіли в обидві машини за кілька хвилин, оскільки знали, що потрібно робити.

Зверніть увагу, що тут немає наголосу на «я», адже ми працювали як єдина команда. Ми готувалися, як команда, причому, в усьому - стосовно забезпечення їжею, водою, спорядженням; ми разом розробляли план і продумували порядок дій. Ми практикувалися заздалегідь і робили це з розумінням нашого плану. У нас була взаємодія, ми разом приймали рішення.

Зараз я слухаю місцеве радіо і чую, що хтось заблокований у машинах, когось підтопило, хтось застряг на узбіччі дороги. Цьому можна було запобігти, якби потерпілі мали план і спорядження. Якщо ви затрималися з плануванням до удару стихії, то ви запізнилися.

Завжди готові

 

Роздобудьте вже зараз те, що вам потрібно. Воду, їжу, батарейки, ліхтарики та інше, що вам може згодитися. Продумайте план вже зараз. Будьте готовими залишити пожитки. Це могла бути стаття під назвою «Евакуація для новачків», але замість цього я сконцентрувався на тому, як важливо бути підготованим. Не фізично, а внутрішньо.

Переклад: «Українська асоціація зброї»

Джерело: Disaster Preparation|Doing it Right

Кілька порад про те, як захиститися від нападу собаки

Модні чоловічі куртки весна-літо 2019

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers