rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Як технічні гіганти заробляють свої мільярди

Сумарний річний дохід п'яти найбільших технічних компаній світу складає понад 800 мільярдів дол. США, що перевищує ВВП навіть таких економічно розвинутих країн, як Саудівська Аравія та Швейцарія. То ж з чого складається цей дохід?

 

На перший погляд може здатися, що найбільші технічні компанії світу мають багато спільного. Уся п'ятірка технічних гігантів (Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, та Alphabet) посідає перші місця у рейтингах найбільш дорогих публічних компаній, а їхні засновники, такі, як Джеффрі Безос та Білл Гейтс, очолюють списки найбагатших людей світу.

Крім того, бізнес-модель цих технічних гігантів передбачає взаємодію з кінцевими споживачами. Мільярди людей по всьому світу користуються продуктами та сервісами цих компаній, а вони, своєю чергою, використовують свою популярність серед споживачів, для того, щоб далі збільшувати власну частку на ринку. Один з основних факторів успіху цих технічних гігантів є величезні обсяги інформації, яку вони збирають про своїх споживачів. І саме через доступ до цих даних ці великі компанії періодично потрапляють у халепи, не спромігшись забезпечити достатній рівень захисту приватної інформації.

І нарешті, всі ці технічні компанії мають схожу історію створення: вони були засновані на батьківщині цифрових технологій - західному узбережжі Сполучених Штатів. Лише Facebook започатковувався не там, але й ця компанія базується у Кремнієвій долині з 2004 року.

Незважаючи на таку кількість спільних рис, здається, що грошові потоки Великої П'ятірки формуються дуже по-різному, що і спробував візуалізувати у своєму дослідження Visual Capitalist. Але перш ніж перейти до структури, подивімося на загальний рівень доходів цих технічних компаній. Отже, за 2018 рік дохід:

Apple склав $265,6 млрд;

Amazon - $232,9 млрд.;

Alphabet (об'єднує компанії Google, YouTube та інші) - $136,8 млрд.

Microsoft - $110,4 млрд;

Facebook - $455,8 млрд.

Сумарний дохід цієї п'ятірки складає $801,5 млрд, перевищуючи ВВП багатьох економічно розвинутих країн. Нагадаємо, що ВВП України за 2018 рік становив близько 126,4 млрд. дол. США, що не дотягує навіть до доходів окремо взятої компанії Alphabet.

Якщо подивитися, як саме компанії з Великої П'ятірки заробляють свої мільярди, то можна побачити, що для трьох з цих гігантів ми є споживачами (Apple, Amazon, Microsoft), а для двох - фактично, продуктом (Alphabet та Facebook).

 Title

Apple

 

Загальний дохід у 2018 році склав $265,6 млрд, прибуток - $59,5 млрд, маржа - 22.4%. Найбільшу частку доходів компанії забезпечує продаж iPhone - 62.8%. Продаж iPad та Mac додає до загального доходу ще 7.1% та 9.6%, відповідно. Всі інші продукти та послуги забезпечують решту 20.6% доходу. Сюди входять Apple TV, Apple Watch, Apple Pay тощо.

Amazon

 

Загальний дохід у 2018 році склав $232.9 млрд, прибуток - $10,1 млрд, маржа - 4.3%. Amazon найбільше заробляє на своєму онлайн-магазині (52,8%) та співпраці з іншими продавцями, що розміщуються на його платформі (18,4%). При цьому, найшвидше у компанії наразі розвивається сегмент офлайн магазинів. За минулий рік продажі через фізичні магазини Amazon склали $17,2 млрд, показавши річне зростання у 197%. Найбільш прибутковим сегментом компанії залишаються Amazon Web Services (AWS), які минулого року забезпечили 11% доходу компанії.

Microsoft

 

Загальний дохід у 2018 році склав $110.4 млрд, прибуток - $16.6 млрд, маржа - 15.0%. Microsoft має найбільш диверсифікований дохід серед усіх технічних компаній, що є й однією з причин рекордної капіталізації цієї корпорації - 901 млрд. дол. США. Загалом, Microsoft має 8 окремих сегментів, кожен з яких генерує не менше, ніж 5% доходу. Найбільше доходу компанія отримує від користувачів Microsoft Office (25.7%), серверних та хмарних сервісів (23.7%), а також - Windows (17.7%).

Решта технічних гігантів не беруть з вас гроші як із користувачів. То як же вони заробляють? Коротка відповідь - рекламою. Платформи компанії Alphabet (Google та YouTube) та Facebook дозволяють рекламодавцям дуже точно вибирати цільову аудиторію, що і зробило ці компанії лідерами у галузі онлайн-реклами.

Alphabet

 

Загальний дохід у 2018 році склав $136,8 млрд, прибуток - $30.7 млрд, маржа - 22.4%. 85% доходу компанії складають рекламні доходи, отримані через такі сервіси, як Google, YouTube, Google Maps, Google Ads та інші.14,5% доходу надходить від інших продуктів Google, як-то наприклад, Google Play чи телефон Google Pixel.

Facebook

 

Загальний дохід у 2018 році склав $55,8 млрд. дол. США, прибуток - $22,1 млрд. дол. США, маржа - 39.6%. Майже весь дохід Facebook надходить від реклами (98.5%) і лише 1.5% складають платежі та інші комісії.

Цікаво, що, незважаючи на те, що Facebook є безкоштовним для користувачів, компанія отримує дохід на одного користувача більше, ніж наприклад, Netflix, який знімає оплату за наданий продукт. Так, у четвертому кварталі 2018 року, Facebook отримав дохід у розмірі 35 дол. США в розрахунку на одного користувача, а Netflix - лише $30.

Отож, як бачимо, хоча технічні гіганти і мають багато спільних рис, свої мільярди вони заробляють по-різному. Хтось пропонує продукти користувачам, а хтось пропонує користувачів як «продукт».

 

Автор: Катерина Койдан

Джерело: «Український тиждень»

Огляд 10,5-дюймового iPad Air та iPad mini п’ятого покоління

Netflix запускає радіошоу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers