rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Кишенькові гроші (частина перша)

Всі ми хочемо бачити своїх дітей успішними, але це неможливо без їхньої базової фінансової грамотності. Така грамотність допоможе нашим дітям сформувати відповідальний підхід до своїх вчинків і прийнятих рішень. Не треба забувати, що саме гроші є основою будь-якого планування.

 

Щоб закінчити з тривалим вступом, позначу тему: як навчити наших дітей поводитися з грошима.

Почнемо з мети. Гроші повинні бути у наших дітей, щоб привчати їх до самостійності і відповідальності. Це - головне. Своєю чергою, це спрямує їх до розуміння того, що гроші - це результат праці, зокрема, праці їхніх батьків. Що, звичайно ж, допоможе їм усвідомити роль грошей у житті їхньої сім'ї.

Дуже важливо дати зрозуміти нашим діткам, що фінансовий ресурс сім'ї - не безмежний. А для цього є сенс залучати дітей до обговорення запланованих покупок, навіть якщо ви це будете робити як «демонстрацію» (особливо коли дітки - ще малі). На цьому етапі я б строго рекомендував не обговорювати можливість використання кредитних карток. Користування кредитом на цьому етапі - недоцільно. Шлях «купи за рахунок кредиту і плати частинами потім» на початковому етапі - заборонений шлях. Навпаки, ви повинні привчати дітей до завчасного планування покупок. До прикладу, якщо ви вирішили придбати для дитини путівку в табір, куди вона вирушить через 10 місяців, було б добре на сімейній раді обговорити і спланувати, ЯК цю суму сім'я назбирає до цього терміну. Яку частину візьмуть на себе батьки, яку - діти. Зовсім не погано, якщо у зборі коштів на путівку для однієї дитини братимуть участь його брати і сестри. Дуже цікаво, якщо ви сплануєте це обговорення таким чином, що отримання бенефітів однією дитиною буде пов'язано з «позбавленням» чогось подібного інших, встановивши таким чином черговість отримання «подарунків». В остаточному підсумку, це ж - не питання реальної нестачі коштів, а «школа прийняття рішень», а рішення не завжди можуть усіх задовольняти. Якщо з плануванням такої зустрічі виникнуть проблеми - готовий вам у цьому допомогти. Також можна обговорити можливість додаткового заробітку учасниками проекту і багато іншого, що змусить вашу родину над цим проектом працювати як команда.

Розповідаючи про заробіток для дітей, я згадав, як колись ввечері нам привіз піцу старшокласник на Jaguar (явно батьківському). Інший випадок - коли вранці перед школою нам розкидав газети школяр початкових класів, якого возила мама на Mercedes. А діти у кафе і ресторанчиках? Це - американський шлях виховувати у дітей повагу до грошей. Не забувайте про те, що заробляти можна і допомагаючи як вдома, так і сусідам. Крім того, постарайтеся навчити своїх діток, як планувати використання зароблених коштів. Думаю, що вже з ранніх років треба пояснювати дітям необхідність мати якісь «запаси» на випадок непередбачених обставин. Дитині, вихованій у такому дусі, не треба буде надалі пояснювати необхідність наявності у бюджеті сім'ї Аварійного фонду.

Продовження -
у наступному номері.

 

Щодо всіх питань телефонуйте
847-520-7030.

e-mail: [email protected]

www.drfgroup.net

З повагою - Йосип Розенберг,
Common Sense Club

 

Працевлаштування ВПО: хто готовий надавати додаткові соціальні пакети?

Навчати і навчатися – попит на репетиторів на ринку праці України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers