rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Зуби – у шаховому порядку

Чому формується неправильний прикус, до яких проблем це може призвести та як його виправити?

 

У шість років у діток починає формуватися постійний прикус. У цей час батькам слід обов'язково показати дитину лікареві-ортодонту, аби не пропустити найпоширенішої проблеми серед школярів - патології прикусу. Виправити прикус можна у будь-якому віці, але в юних пацієнтів усунути дефекти можна значно швидше.

«Прикус - це співвідношення верхнього і нижнього зубних рядів при їх змиканні. Від правильного співвідношення зубних рядів залежить подальше функціонування зубощелепної системи», - пояснює лікар-стоматолог-хірург Тернопільської університетської лікарні Віталій Фесик. - Тимчасовий прикус формується у віці від 2,5 до 4 років. З 4 до 6 - змінний, зі 6 - постійний.

- Що є причиною формування неправильного прикусу?

- Передусім, спадковість. Прикус часто передається генетично. Найяскравіший історичний приклад - королівська династія Габсбургів. Нижні щелепи її представників були висунуті вперед. Також причиною є несвоєчасне видалення, прорізування і випадання зубів. Зуби з'являються швидше, ніж збільшується щелепа. Їм не вистачає місця, і вони ростуть, де можуть, а кожен зуб повинен посісти своє місце у зубному ряду.

Серед можливих причин формування неправильного прикусу - шкідливі звички, скажімо, смоктання пальця, пиття з пляшечки та смоктання «пустушки». Батьки повинні подбати, щоб після одного року дитина позбулася цих звичок. «Пустушок», які не впливатимуть на прикус, не існує, оскільки «пустушка» не дає зімкнутись верхній та нижній щелепам. Тривале використання «пустушки» чи смоктання пальця призводить до формування відкритого прикусу.

Потрібно припильнувати, щоб дитина не дихала ротом, - це теж сприяє формуванню неправильного прикусу.

Зуби можуть не змикатися у правильному положенні через наявність верхніх або нижніх вуздечок губи чи язика. У таких випадках слід зробити пластику вуздечки - це допоможе виправити прикус.

- Чи є зв'язок між прикусом і поставою?

- Нижня щелепа - єдина рухома кістка, яка фіксується до основи черепа за допомогою суглоба. Співвідношення зубів визначає розташування нижньої щелепи в основі черепа. Якщо прикус неправильний, розташування суглобової головки в основі черепа теж буде неправильним, що з часом може призвести до виникнення головного болю, погіршення слуху, шуму у вухах, болю у суглобі, а також до дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба, який лікувати надзвичайно складно. Співвідношення між черепом і щелепою визначає правильність постави людського тіла. Через зміщення черепа нижня щелепа перебуває у неправильному положенні, що призводить до порушення постави (у таких пацієнтів спостерігаємо сколіоз, кіфоз), а також до дисбалансу м'язів (як наслідок, розвивається шийний остеохондроз).

- Чи можна визначити самостійно, що прикус формується правильно? Коли дитину слід обов'язково показати ортодонту?

- Перевірити правильність прикусу може лише фахівець за особливими клінічними ознаками. Дитину вперше необхідно показати стоматологу в період прорізування зубів. Хочу заспокоїти батьків: якщо у дитини до 2,5 року ще немає зубів, це не є відхиленням. Відсутність зубів після 2,5 року може свідчити про наявність захворювань.

Дитину обов'язково треба показати ортодонту у період змінного прикусу, коли у неї починають формуватися постійні зуби або випадати молочні. Батькам важливо прослідкувати, чи зуби прорізуються парно, чи ростуть симетрично. Важливим є правильний догляд за зубами у цей період.

На жувальній поверхні зуба є горбочки і ямки (фісури). Часто ці ямки є гострими, тому важливо провести герметизацію фісур (вичищається поверхня зуба і гостра ямка заповнюється матеріалом, подібним до структури зуба). Таким чином зменшується ризик розвитку карієсу.

- Як виправити прикус і в якому віці це бажано зробити?

- Усе залежить від патології прикусу. Кожен випадок вимагає індивідуального підходу до лікування.

У дитячому віці добрі результати дає міогімнастика, яка стимулює функцію м'язів і допомагає усунути дефекти без використання ортодонтичних апаратів.

Застосовують в ортопедичній практиці спеціальні пов'язки, які фіксуються на ніч, а також різноманітні знімні апаратні конструкції, трейнери та пластини. Це все у комплексі під наглядом лікаря-ортодонта допоможе правильно сформуватися зубощелепній системі і виправити патологію прикусу.

У старшому віці застосовують брекети, елайнери і капи. Є випадки, коли виправити прикус можна лише з допомогою ортохірургії у комплексі з брекетами (наприклад, при відкритому прикусі, коли нижня щелепа суттєво виступає вперед). Оперативним втручанням вносять зміни у кісткову систему щелепи. Успішність таких операцій сягає 100%.

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

«Моє правило – не перекладати на лікарів відповідальність за мій організм»

Залізне алібі: 13 симптомів дефіциту заліза в організмі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers