rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Депутати хочуть залишити Феофанію лікарнею «для своїх»

МОЗ працює над створенням єдиного медичного простору в рамках підготовки програми медичних гарантій. Всі відомчі медзаклади, як от лікарні для залізничників, чорнобильців чи держслужбовців, мають стати відкритими для всіх громадян.

Про це на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Українські медзаклади мають працювати в єдиному медичному просторі, коли всі лікарні однаково доступні для кожного громадянина. Будь-які винятки, що пропонують запровадити на цьому шляху, суперечать ідеї трансформації системи охорони здоров'я - пацієнт у центрі уваги. Не депутат, міністр чи президент. А кожен громадянин, як платник податків, має право вибирати державний, комунальний чи приватний медзаклад, в якому він хоче лікуватися», - написала Супрун.

За її словами, за скеруванням сімейного лікаря пацієнти матимуть можливість звернутися у будь-яку лікарню по допомогу, зокрема, і в таку лікарню, як «Феофанія».

«Одразу отримали реакцію від народних обранців. У Верховній Раді вже зареєстровано законопроект, який має на меті зробити такі заклади, як «Феофанія», недосяжними до трансформації системи охорони здоров'я. Ініціатори законопроекту пропонують залишити для медзакладів Державного управління справами та Національної академії медичних наук все без змін - щоб вони і надалі фінансувалася за окремою статтею видатків бюджету й надавали медичні послуги лише для «своїх». Тобто, не переходила на принцип фінансування «кошти за пацієнтом», не надавала послуги всім громадянам, які захочуть там лікуватися, а й надалі існувала як окремий острів, куди потрапити можуть тільки обрані», - написала Супрун.

Вона зазначила, що законопроект подали члени фракцій БПП, «Народного фронту», «Батьківщини» та групи «Воля народу».

Нагадаємо, раніше Супрун заявила, що відомчі лікарні, зокрема, для нардепів, силовиків та держслужбовців, мають стати доступними для всіх громадян України, однак це зробити непросто та вимагає багато часу.

«Стара система, яка вирішувала, хто та де отримуватиме медичні послуги, здає позиції. Інститут існування окремих лікарень - для військових, залізничників, чорнобильців, членів профспілки, держслужбовців, науковців, депутатів та президентів - також відійде в минуле. Всі лікарні мають бути доступними для кожного», - написала Супрун.

Водночас вона наголосила, що це непростий та тривалий процес.

«Це окремий масштабний проект, але перші кроки вже зроблено. МОЗ України розпочало консультації з органами силового блоку та Міністерством у справах ветеранів. Почали підготовку до автономізації медзакладів національного рівня: Охматдиту, Національного інституту раку, Інституту дитячої кардіохірургії, Інституту серця. Ведемо роботу з Національною академією медичних наук», - зазначила Супрун.

За її словами, слід відкрити для українців і «Феофанію».

«Ця лікарня належить Державному управлінню справами (ДУС) та перетворилася на символ нерівності та відірваності народних обранців від звичайних громадян. Першими результатами перемовин з представниками ДУС є домовленість про створення спільної робочої групи, яка розробить план автономізації цих медзакладів та підготовки до укладання договорів з НСЗУ. А це означає відкриття цих лікарень для всіх українців», - повідомила Супрун.

Вона підкреслила, що в Україні повинен існувати єдиний медичний простір.

«Це питання не лише справедливості та економічної доцільності, але й здоров‘я мільйонів українців, а, отже, і національної безпеки», - наголосила Супрун.

Зачарований медальйон

РФ перекинула на Донбас снайперів-найманців для виконання «особливих» завдань

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers