rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Україну підтримали, Порошенкові подякували, Зеленського визнали

Одне з питань, яке жваво обговорювалось у вітчизняних соцмережах - а як подивиться світ на такий вибір українців?

 

Прихильники чинного президента, які услід за ним та його піарниками ще на початку кампанії назвали Володимира Зеленського маріонеткою, клоуном і ще десятком інших, але не менш принизливих слів, запитували: ну як світ подивиться на нас, на країну загалом, якщо ми вибираємо... ну і після цього йшли епітети, один від іншого дошкульніші.

На цій підставі прихильники Порошенка нещадно принижували тих, хто підтримував Зеленського, тож слово «недоумки» було в цій обоймі образ не найгіршим. І пророкували, що світ застигне в тяжкому подиві перед дилемою - як визнавати такий вибір? Однак, не так сталося, як комусь гадалося.

Про перший нещодавній контакт тоді ще кандидата в президенти України В. Зеленського з президентом Франції Е. Макроном згадувати не буду, хоча зустріч і пройшла успішно.

Але у день голосування, 21 квітня, коли новообраний президент з командою після оголошення результатів екзит-полу зібралися приймати вітання від співвітчизників, міжнародні представництва, інституції, лідери, ніби наввипередки, кинулись його вітати.

Причому, майже в усіх привітаннях було три-чотири ключові моменти - підтримка України, подяка Петрові Порошенку і вітання безпосередньо переможцю - Володимирові Зеленському та запрошення до співпраці.

Пострілом стартового пістолету пролунало привітання від посольства США в Україні та посла Марі Йованович: «Вітаємо новообраного президента Володимира Зеленського... Сподіваємось на продовження міцного партнерства між Україною та США з новообраним президентом Зеленським».

Після цього привітання полилися рікою.

Загальний настрій Заходу вичерпно передав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, який наголосив, що Захід має поважати вибір громадян України: «Україна вирішила, що потребує змін. Ми поважаємо цей вибір та віримо, що ці зміни вестимуть до подальшої лібералізації, подальших реформ, подальшої інтеграції до євроатлантичної сім'ї. Надто багато було у це вкладено, надто багато крові пролито».

Першим із глав держав зателефонував президент Польщі Анджей Дуда, ототожнивши обрання Зеленського з курсом України: «Я впевнений, що цей вибір підтвердить стійкість України на шляху до євроатлантичної спільноти» - заявив очільник Польщі.

Не забарився з дзвінком і Емманюель Макрон. Французький президент уже як доброго знайомого привітав Володимира Зеленського і висловив слова підтримки Україні.

Але справжньою сенсацією для всієї команди, та й для самого новообраного президента В. Зеленського став дзвінок президента США Дональда Трапа, зроблений за його власною ініціативою.

Що особливо варто підкреслити - дзвінок пролунав, коли було оброблено лише декілька відсотків протоколів - а це означало безпрецедентну довіру до результатів виборів і позитивне ставлення до України та нового президента.

Про подробиці розмови повідомив у Twitter спецпредставник США з питань України Курт Волкер: «Президент Трамп зателефонував, щоб привітати Володимира Зеленського з перемогою на виборах та український народ з мирними та демократичними виборами.

Ми і надалі будемо підтримувати зусилля України у відновленні територіальної цілісності та протидії агресії».

Волкер додав: «Він також подякував чинному президентові Петру Порошенку за його сміливість керувати Україною у надзвичайно важкий час і за його відданість демократичним інституціям та за прийняття волі українського народу».

У Ангели Меркель були і є, як відомо, налагоджені стосунки з Петром Порошенком. Вона відзначила його заслуги на посаді глави держави. Бюро преси та інформації федерального уряду Німеччини достатньо стримано повідомило: «Канцлер Німеччини Ангела Меркель сьогодні зателефонувала обраному президентові України Зеленському. Федеральний уряд продовжить активно підтримувати Україну на шляху реформ, а також її право на суверенітет і територіальну цілісність. Сторони високо оцінили тісні відносини між двома державами. Канцлер запросила Зеленського до Німеччини. Також, згідно з повідомленням, вони домовилися тісно контактувати. Зеленський подякував за німецьку підтримку України і показав, що дуже зацікавлений у прогресі в рамках «нормандського формату».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг провів телефонну розмову з новообраним президентом України Володимиром Зеленським, про що також написав у своєму Twitter: «Щойно розмовляв з новообраним президентом України Володимиром Зеленським. Я привітав його з перемогою і запросив його відвідати штаб НАТО в найближчому майбутньому. НАТО продовжуватиме надавати Україні сильну політичну та практичну підтримку».

Президент Європейської Ради Дональд Туск також провів телефонну розмову з переможцем президентських виборів в Україні Володимиром Зеленським. Ось як Туск українською повідомив про це у своєму Twitter: «По-перше, добрий телефонний дзвінок і розмова з Володимиром Зеленським, обраним президентом України, який ще не вступив на посаду. Я запевнив його в тому, що ЄС незмінно підтримує Україну. Чекаємо нашої співпраці та саміту Україна-ЄС у липні... Конкурентні, вільні та чесні президентські вибори з мирною передачею (влади) є найкращим доказом прогресу та демократії України».

Як бачимо, Захід дружно й одностайно підтримав Україну, подякував П. Порошенкові і визнав В. Зеленського.

І ще про одне привітання, але вже зсередини України, скажу наостанок.

За повідомленням прес-служби ПЦУ, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що виборці, які на виборах президента віддали свої голоси за Володимира Зеленського, голосували, передовсім, за реформи і боротьбу з корупцією. Про це він сказав в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода.

Також патріарх наголосив, що під час теперішніх виборів Україна «всьому світу продемонструвала демократію».

«Всіх здивувало, що новообраний президент набрав більше, ніж 70% голосів. Це переконує, що нового президента обрали свідомо. Кого вони обирали? Вони обирали президента, який повинен зробити в Україні реформи. Про реформи ми говоримо вже десятки років, а що мається на увазі під реформами? Знищити корупцію», - сказав почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

За його словами, наразі важко припустити, чи вдасться новообраному президентові це зробити. Водночас, Філарет зауважив, що українці самі повинні включитися в процес боротьби з корупцією, так, як це зробила церква, ухваливши рішення «не допускати корупціонерів до святого причастя».

Отож, і ми привітаємо Володимира Зеленського з високою честю та довірою, які йому висловили виборці, та висловимо сподівання, що новообраний президент буде гідно нести своє служіння Україні.

Вибори закінчилися. Україна в очікуванні

Особливий погляд з діаспори

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers