rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ «При надії» зі здоровими судинами

Лікувати варикозне розширення вен лікар-флеболог Володимир Давид радить ще на етапі планування вагітності.

 

За статистикою, від варикозу страждає кожна п'ята жінка «при надії». Збільшення ваги, посилений кровообіг, гормональні зміни не найкращим чином впливають на венозні функції жінки у цей період. Несвоєчасне лікування варикозу може призвести до таких ускладнень, як флебіт, тромбофлебіт чи тромбоемболія легеневої артерії, тому лікувати варикоз треба без зволікань!

Вагітним лікар радить записатися на плавання - аби уникнути загострення варикозу.

«Варикоз - це захворювання вен, судин, які несуть кров до серця. Збільшується діаметр та довжина ураженої варикозом судини. На початкових стадіях утворюються судинні сітки, а пізніше - варикозні вузли», - розповідає лікар-флеболог Володимир Давид.

- Що викликає варикозне розширення вен під час вагітності?

- Передусім, спадковість. Ключову роль у розвитку недуги відіграє також робота, яка вимагає тривалого стояння або сидіння. Особливу увагу потрібно звернути на зайву вагу як фактор ризику. Раціон вагітної жінки повинен містити всі необхідні вітаміни, мікроелементи, білки, жири та вуглеводи, але вагітній не потрібно їсти «за двох».

- Як дає про себе знати ця патологія?

- Однією з перших ознак є розширення підшкірних вен, відчуття важкості, швидкої втомлюваності ніг, розпирання та печіння, а також нічні судоми. Пізніше з'являються набряки гомілок і зміна кольору шкіри - аж до утворення трофічних виразок чи тромбозу глибоких або підшкірних вен.

- Чим небезпечний варикоз для вагітних?

- Вагітність, особливо в останні місяці, погіршує стан ніг через суттєве збільшення ваги, посилений кровообіг і гормональні зміни. Відбувається значне навантаження на стінки вен, що призводить до їх розширення. Зростає ризик флебіту. Саме тому, якщо у вас уже діагностували варикоз, краще вилікувати його на етапі планування вагітності. Несвоєчасне лікування варикозу є основною причиною розвитку тромбофлебіту та тромбоемболії легеневої артерії, а також трофічних виразок.

- І як даються взнаки ці ускладнення?

- При гострому тромбофлебіті запалюється венозна стінка, у просвіті судини утворюється тромб. Температура тіла підвищується до 37-38 градусів за Цельсієм, наростає набряк ураженої нижньої кінцівки. Запальний процес і надалі прогресує та розповсюджується по венозному стовбурі, викликає наростання тромботичних мас.

Тромбоемболія легеневої артерії є одним з найбільш важких і загрозливих для життя ускладнень тромбозу вен нижніх кінцівок. Вона не тільки може призвести до важкої інвалідності, а й навіть - до смерті.

- А що таке трофічні виразки?

- При запущених стадіях варикозу відбуваються застійні явища у венах нижніх кінцівок: кровотік сповільнюється, і продукти розпаду життєдіяльності клітин затримуються у тканинах. Підшкірна клітковина ущільнюється, що проступає ліподерматосклерозом, гіперпігментацією (потемнінням шкірних покривів), алергічним дерматитом, які можуть призвести до трофічних порушень шкіри, тобто, венозних виразок.

- Що належить робити, щоб уникнути загострення варикозу під час вагітності?

- Створіть баланс між пасивним та активним відпочинком. Тривале сидіння чи стояння призводять до венозного застою у нижніх кінцівках.

Запишіться на плавання і лікувальну гімнастику. Особливу увагу приділяйте вправам для стоп.

Надавайте перевагу компресійному трикотажу. Важливо, щоб його підібрав лікар-флеболог.

- А чи можна під час вагітності застосовувати ліки?

- За допомогою ліків можна лише полегшити відчуття чи залікувати ускладнення варикозної хвороби вен нижніх кінцівок. Звичайно, що не всі лікарські засоби можна застосовувати вагітній жінці, проте є перелік препаратів, які ми використовуємо для лікування варикозу та його ускладнень під час вагітності. Тому при перших ознаках варикозної хвороби вен зверніться до лікаря-флеболога, щоб зробити ультразвукове кольорове доплерівське обстеження та вибрати оптимальний метод лікування.

- Яким є ваше ставлення до лікування варикозу за допомогою нетрадиційної медицини?

- Є випадки, коли лікування народними методами на початковій стадії варикозу давало позитивний ефект. Проте, це лише «маскує» симптоми варикозу на певний час. Рецидив - неминучий.

Вилікувати варикозне розширення вен можна лише за допомогою оперативного втручання, усунувши ушкоджені вени, але не обов'язково методом відкритої хірургічної операції. Наприклад, ми з колегами застосовуємо сучасний метод ендовенозної лазерної коагуляції (втручання проводиться під постійним ультразвуковим контролем) та склеротерапію.

Вагітним такі операції теж проводять, але тільки після того, коли лікар-флеболог зважить всі ризики для жінки та плоду і користь такого лікування для пацієнтки.

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Яких змін зазнає людський організм у космосі

Право на трансплантацію. Коли у франківських лікарнях робитимуть пересадження органів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers