rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ НАЗК внесло припис Омеляну

НАЗК внесло припис Омеляну

 

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло припис міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну.

Про це повідомляє прес-служба агентства.

«НАЗК внесло приписи про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, інших порушень ЗУ «Про запобігання корупції» міністру інфраструктури України та в. о. голови державного підприємства «Адміністрація морських портів України», - йдеться у повідомленні.

Так, агентство внесло припис міністру інфраструктури України Володимирові Омеляну стосовно в. о. голови державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Райвіса Вецкаганса, «який не вжив заходів для врегулювання потенційного конфлікту інтересів у підлеглої особи», чим порушив вимоги антикорупційного законодавства.

Також внесено припис в. о. голови державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Райвісу Вецкагансу стосовно начальника Ренійської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Сергія Строї, який не повідомив про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, зумовленого спільною роботою з дружиною.

У НАЗК нагадали, що приписи є обов'язковими до виконання, а за невиконання припису керівник органу, підприємства, установи, організації несе відповідальність, передбачену статтею 188-46 КУпАП.

 

Вища рада правосуддя обрала нового голову

 

Новим головою Вищої ради правосуддя став Володимир Говоруха.

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

«Вища рада правосуддя вирішила вважати обраним на посаду голови Вищої ради правосуддя члена Вищої ради правосуддя Володимира Говоруху», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кандидатуру Говорухи на посаду голови ВРП запропонував член ради Андрій Бойко. За результатами таємного голосування за кандидатуру Говорухи проголосувало 17 членів ВРП, що становить більше, ніж половину від конституційного складу ради.

Відповідно до частин першої - третьої статті 22 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» голова ВРП обирається терміном на два роки.

У ВРП нагадують, що суддя Київського апеляційного суду Володимир Говоруха 6 березня 2018 року обраний членом ВРП XV черговим з'їздом суддів України та склав присягу члена Ради, включений до складу Першої Дисциплінарної палати ВРП.

16 квітня Вища рада правосуддя припинила повноваження голови ВРП Ігоря Бенедисюка.

 

У НБУ заявили про зменшення готівки в обігу

 

В Україні станом на 1 квітня 2019 року в готівковому обігу перебувало готівки на загальну суму 375,4 млрд гривень, що на 24,7 млрд гривень менше, ніж на початок року.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України на своїй сторінці у Facebook.

«У готівковому обігу України станом на 1 квітня 2019 перебувало готівки (банкнот та монет) на загальну суму 375,4 млрд грн., зокрема, монет - на 2,3 млрд грн. (13,2 млрд штук) та банкнот - на 373 млрд грн. (2,8 млрд штук). Це на 24,7 млрд грн. (або на 6,2%) менше, ніж на початок року (на 1 січня 2019 - 400,1 млрд грн.)», - ідеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що середня кількість банкнот на одного українця становила 66 штук, а монет різних номіналів (розмінних та обігових) - 312 штук. Найбільше за кількістю в обігу банкнот номіналом 200 гривень (21,8%), серед монет - 10 копійок (29%).

Станом на 1 січня 2019 року в обігу перебувало готівки на загальну суму 400,1 млрд грн. В обігу було 2,95 млрд штук банкнот на суму 397,8 млрд грн. та 13,1 млрд штук монет на 2,2 млрд грн.

 

Укрнафта відсудила в Росії $44,5 мільйона за кримські активи

 

Міжнародний арбітражний суд ухвалив стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44,4 млн дол. компенсації за експропріацію інвестицій української компанії на території АР Крим, а також понад 3,5 млн дол. арбітражних витрат.

Про це йдеться у повідомленні Укрнафти.

«12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» 44,455012 млн дол. США компенсації за експропріацію інвестицій ПАТ « Укрнафта» на території АР Крим, а також понад 3,5 млн дол. США арбітражних витрат», - йдеться у повідомленні.

На суму компенсації, згідно з рішенням арбітражного суду, нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року. Станом на квітень 2019 року розмір нарахованих відсотків перевищив 5,5 млн дол. США.

«Позитивного рішення арбітражного суду Укрнафта змогла досягти за загального сприяння міноритарних акціонерів, які не лише допомогли у виборі способу захисту порушених прав, а й сприяли в оплаті арбітражних витрат. Крім того, спільний розгляд аналогічних справ ПАТ «Укрнафта» (справа № 2015-34) і ТОВ «Стабіл» та інших (справа № 2015-35) дозволив зменшити витрати на арбітражне провадження», - додали у компанії.

Як повідомлялося, у квітні 2014 року, невдовзі після анексії АР Крим Російською Федерацією, незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ «Укрнафта».

Усі спроби компанії повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями і АЗС (включно з продуктовими крамницями, обладнанням і відповідними дозволами та ліцензіями) через звернення до запроваджених державою-агресором «правоохоронних органів» виявились марними.

У жовтні 2014 року Укрнафта, керуючись положеннями ч. 1 ст. 9 Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій (далі - Угода), повідомило державу-агресора - Російську Федерацію - про порушення прав. Російська Федерація проігнорувала повідомлення компанії про наявність спору за Угодою.

У зв'язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 9 Угоди, 3 червня 2015 року ПАТ «Укрнафта» передало спір на розгляд до арбітражного суду ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Рішенням від 26 червня 2017 року арбітражний суд визнав наявність у нього юрисдикції розглядати спір за Угодою.

Російська Федерація оскаржила зазначене рішення до Верховного суду Швейцарії, але той рішенням від 16 жовтня 2018 року відхилив позов РФ. При цьому Верховний суд Швейцарії погодився з арбітражним судом у тому, що Укрнафта є інвестором за Угодою, а майно компанії на території АР Крим - інвестиціями.

 

Міносвіти дасть мільярд на якісний Інтернет у всіх школах

 

Міністерство освіти і науки скерує цього року 1 млрд грн. для підключення усіх шкіл до якісного Інтернету.

Про це в Івано-Франківську сказала журналістам міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми створюємо умови для підключення до хорошого Інтернету усіх шкіл. Цього року на це виділено 1 млрд грн. З них 700 млн грн. будуть скеровані на підвищення і покращення якості Інтернету та 300 млн грн. - на комп'ютери, де їх немає», - розповіла Гриневич.

Вона зауважила, що Міносвіти цього року буде скеровувати додаткові субвенції, які мають вплинути не лише на початкову школу, але й на якість навчання у старших класах. Так, буде продовжена програма для забезпечення кабінетів фізики, хімії та біології. Водночас, запрацює програма «Гідність дитини», яка має на меті облаштувати теплі вбиральні в усіх навчальних закладах.

«Для Івано-Франківської області ця субвенція сягне 24 млн грн. саме для тих шкіл, де немає сьогодні теплих вбиралень, і діти, зважаючи на наші кліматичні умови, до півроку перебувають у стресовому стані», - зазначила Гриневич і додала, що типові проекти вирішення цього питання Міносвіти запропонує спільно з Міністерством регіонального розвитку України.

 

За тиждень на кір захворіли понад 2,2 тисячі українців

 

За тиждень на кір захворіли 2279 осіб, найбільше хворих зареєстровано в Києві.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«За оперативними даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, протягом 15-го тижня 2019 р. на кір захворіло 2 279 людей - 1204 дорослих та 1 075 дітей. ... З 5 по 11 квітня найбільше нових випадків кору зареєстровано у м. Київ (309 хворих: 199 дорослих і 110 дітей), у Харківській (239: 165 дорослих та 74 дитини), Київській (197: 120 дорослих та 77 дітей), Хмельницькій (186: 93 дорослих і 93 дитини) та Львівській (157: 41 дорослий та 116 дітей) областях», - йдеться у повідомленні.

Загалом, з початку року (з 28 грудня 2018 р. до 11 квітня 2019 р.) на кір захворіло 39 549 людей - 18 187 дорослих і 21 362 дитини. Від ускладнень кору померли 14 людей.

Зазначається, що МОЗ спільно з місцевою владою продовжує спеціальні заходи, щоби зупинити спалах кору в країні. Упродовж І кварталу спецоперація для підвищення рівня вакцинації і подолання кору тривала у Львівський області. Результат - 90% дітей мають захист від кору, Львівщина перестала бути лідером серед областей з найвищими показниками захворюваності на кір.

Найближчими днями подібна спецоперація розпочнеться у Хмельницькій області, в якій щотижня зростає кількість нових випадків хвороби.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров'я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Наразі всі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 11 квітня в Україні було 1 032 146 доз.

 

Держкіно повернули частину коштів, виділених на фільм «Секс і нічого особистого»

 

Продюсери стрічки «Секс і нічого особистого» повернули Державному агентству України з питань кіно частину коштів, узятих на виробництво фільму.

Про це повідомляється на сторінці Держкіно у Facebook.

«Кошти сумою 4 млн 087 тис. 548 грн. були перераховані на рахунок фонду Державного агентства України з питань кіно 16 квітня 2019 року», - йдеться в повідомленні.

Як прокоментував голова Держкіно Пилип Іллєнко, це вже стає традицією і засвідчує позитивні тенденції у розвитку в Україні кіновиробництва як бізнесу. «Даний випадок є ще одним підтвердженням того, що українці хочуть бачити в кінотеатрах якісне українське жанрове кіно», - підкреслив він.

Проект комедії Ольги Ряшиної «Секс і нічого особистого» від компанії Star Media став одним з переможців десятого конкурсного відбору Держкіно. Загальний бюджет картини - 25 млн 827,2 тис. грн., з яких фінансова підтримка Держкіно становила 12 млн 827,2 тис. грн.

Романтична комедія «Секс і нічого особистого» вийшла на широкі екрани 20 грудня, зібравши за час прокату 25 млн 046 тис. 981 грн. За цим показником стрічка посіла четверте місце в українському прокаті у 2018 році.

Лінія фронту: окупанти обстріляли Гнутове зі 120-мм мінометів

Лінія фронту: від кулі окупантів з початку тижня загинули двоє бійців, ще 4 поранено

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers