rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Вибори на фініші: із двох бід вибирають меншу

Це будуть не вибори президента. Це будуть вибори нового курсу, нового життя. Я скажу декілька фактів: за 28 років Україна стала найбільш бідною країною Європи. Її промисловість, її валовий національний продукт знизився до такого рівня, що досягти 2014 року ми зможемо тільки в 2032 році. Тому нам мало говорити про темпи, нам треба говорити про прорив. Без прориву ми не зможемо швидко створити нове життя...

Леонід Кравчук

 

Це - перші в історії України президентські вибори, на яких за кандидатів, які вийшли до другого туру, проголосували менше, ніж половина виборців. Це означає, що більшість українців не бачать своїм президентом ані Володимира Зеленського, ні Петра Порошенка. Незважаючи на це, один із цих кандидатів стане президентом. Судячи з усього, доведеться вибирати між тим, кого добре знають, але кому вже зовсім не вірять, і «котом у мішку», про котрого і, зокрема, про його плани нічого взагалі невідомо. «Я вважаю, що жоден з кандидатів, який, за рішенням ЦВК, проходить до другого туру, не здатний подолати ті виклики, які стоять перед країною. Вони не можуть зупинити ні війни, ні біди», - заявила Юлія Тимошенко.

Щоб зрозуміти, як могло статися, що не політик, а комік став кандидатом у президенти і навіть вийшов у фінал лідером, перенесемося на чверть сторіччя назад у Росію. На виборах президента Росії, щоб дотриматися демократії і не допустити до них реально можливих конкурентів як кандидатів, з'явилася комічна фігура Жириновського. У виборців не залишалося вибору, і вони голосували за того, кого їм запропонували, аби не за Жириновського, який, до того ж, грав роль ідіота. Здається, Порошенко, який часто використовував російський досвід, вирішив скористатися цим методом. Він є занадто досвідченим гравцем і розумів, що будь на місці Зеленського будь-хто із кандидатів, майже всі голоси були б за противника Порошенка. Політтехнолог Сергій Гайдай упевнений, що Порошенко може піти на все, що завгодно. Зокрема, на сценарії, що передбачають запровадження надзвичайного стану, військові ексцеси, боротьбу з тероризмом та скасування результатів виборів у зв'язку з тим, що вони є результатом підступів ворогів і «руки Кремля»: «Ставки дуже високі, оскільки йдеться про його особисту безпеку чи необхідність відповідати перед законом. Якщо Порошенко втратить владу, то виникає питання не тільки про його політичне майбутнє в цій країні, а й про те, чи буде він емігрувати або буде відповідати перед законом».

Так як нинішні вибори вирішують долю не тільки президентства, а й самого Порошенка, він не зупиняється ні перед чим. «Кандидат у президенти Петро Порошенко використовував адміністративний ресурс, кошти державного бюджету, щоб вплинути на волевиявлення громадян... Ми вважаємо, що в цій кампанії Порошенко фальсифікував вибори на етапі підготовки до дня голосування», - вважає народний депутат Сергій Власенко. На його думку, Порошенко встановив майже тотальний контроль над ЗМІ і постійно проводив агітацію. «Порошенко перетворив вибори на фарс і від початку виборчої кампанії мав намір займатися фальсифікаціями», - заявила Тимошенко. Вона неодноразово зверталася до судів під час передвиборної кампанії, але вони працюють «так само фальшиво, як були проведені і вибори»: «Після так званих реформ системи судочинства чинний президент (Петро Порошенко) приватизував судову систему».

«Можна весь час дурити когось, можна деякий час дурити всіх, але не можна постійно обдурювати всіх», - стверджував Авраам Лінкольн. Петро Порошенко за п'ять років зробив, мабуть, все, від нього залежне, щоб українці за нього не проголосували. Він здав Крим, програв війну на Донбасі, де розташовані 115 зі 150-ти вугільних шахт України. Порошенко, роблячи зі своїми спільниками на крові найкращих синів свого народу дуже прибутковий бізнес, навіть не намагається її закінчити. Корупційний скандал в «оборонці» призвів до того, що проти нього обурилися навіть націонал-радикали. Він підвищив ціни на газ і «комуналку» до недосяжних для багатьох висот. Порошенко має намір і далі їх підвищувати, незважаючи на те, що вони вже зараз почали боляче кусатися, і навіть не приховує цього. З таким списком своїх справ президент якої завгодно іншої країни Європи не ризикнув би навіть брати участь у виборах. Але у Порошенка це єдина можливість уникнути кари за свої злочини і зберегти накрадене.

Володимир Зеленський вчився на юриста, отримав диплом юриста, але за фахом не працював жодного дня. Став відомим актором і створив успішний проект Студія «Квартал 95». У 2005 році на телебаченні з'явилася передача «Вечірній квартал». Шоу незабаром стає рейтинговим, і за право його транслювати борються різні канали. За критичні виступи у 2014 році Зеленського навіть побили в Києві. З численними синцями та саднами він потрапив тоді до лікарні. Того ж року біля столичного палацу «Україна» невстановлені особи спалили його автомобіль. Якщо в першому турі за Зеленського голосували люди, які вважали, що він - «остання надія на світле майбутнє», то тепер будуть голосувати всі, хто проти Порошенка. З нинішнім відривом президент України Петро Порошенко не зможе перемогти шоумена Володимира Зеленського в другому турі виборів, але він буде намагатися зберегти владу до останнього. Порошенко - все ще президент, тому, як і раніше, володіє адмінресурсом. Тому в тому, що у випадку поразки він може нахабно сфальсифікувати вибори, ніхто сумніву не має. Вже зараз він почав готуватись до цього і поширювати чутки, що шоумен не зможе керувати країною, тим більше - проводити переговори з Путіним. Але у шоумена можуть бути добрі, досвідчені радники. Одразу після першого туру Зеленського офіційно підтримав колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, який пообіцяв, що незабаром повернеться в країну. Порошенко, вбачаючи в ньому найвірогіднішого претендента на місце президента, минулого року примусово депортував Саакашвілі до Польщі і позбавив українського громадянства.

Секрет успіху Зеленського дуже простий: він - нова людина і не забруднився разом з тими, хто вже при владі. Складно уявити, як чинний президент зможе переконати суспільство, що в разі переобрання все зміниться. Велика частина виборців не підуть голосувати за нього за жодних обставин. Зібравши, в середньому, по країні менше, ніж 18% проти більш, ніж 30% у Зеленського, в іноземному окрузі чинний президент отримав, без малого, 39% голосів. «Здебільшого, голосували за кордоном дипломати, було зроблено все для того, щоб в іноземних округах проголосували за чинного президента», - вважає політолог Вадим Карасьов. Порошенко давно приватизував виборчі комісії, тому марно надіятись на чесні вибори. Незважаючи на це, безліч соціологічних компаній і букмекерів пророкують перемогу Зеленському.

Будемо сподіватись на краще. Як пророкував Тарас Шевченко:

І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люди на землі.

«Істинні фіни» і російські тролі Про парламентські вибори у Фінляндії

Скорочуючи розрив

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers