rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «Реверанс Кнайссль» загнав австрійські спецслужби в міжнародну ізоляцію

Федеральне відомство із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) Австрії виявилося відрізаним від міжнародного обміну інформацією з іноземними спецслужбами, зокрема, майже повністю припинені контакти з Великою Британією та Нідерландами. Причиною стали близькі контакти з Росією правопопулістської «Австрійської партії свободи» (FPO).

 

Про це повідомляє впливова австрійська газета Der Standard у матеріалі під назвою «Близькість FPO до Росії спровокувала ізоляцію BVT».

«Федеральне відомство із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) значною мірою відрізане від міжнародного обміну інформацією між спеціальними службами. Відповідно до кількох джерел, спецслужби Нідерландів та Великої Британії майже повністю припинили контакти з Віднем», - йдеться у повідомленні.

Газета зазначає, що недавно директор BVT Петер Грідлінг, виступаючи у суді в одній із справ, підтвердив, що його відомство певною мірою ізольоване та не є наразі учасником робочих груп Бернського клубу - неформального форуму, де керівники європейських спецслужб діляться інформацією.

Відсутність обміну інформацією з європейськими партнерами, як вважає Der Standard, мало вплив і на поінформованість та розслідування BVT із приводу перебування в Австрії терориста з Крайстчерча, який здійснив і низку інших поїздок Європою, а також переказу ним грошей речникові ультраправого «Руху ідентичності Австрії».

Великий вплив на втрату довіри європейських спецслужб до австрійської поліцейсько-розвідувальної служби, якою є BVT, мали обшуки в штаб-квартирі відомства у лютому 2018 року, а також спроба звільнення її директора Грідлінга новим очільником МВС Гербертом Кіклем (призначеним від FPO). Під час обшуків, які проходили, зокрема, у департаменті по боротьбі з екстремізмом, було вилучено різні конфіденційні дані, зокрема, стосовно ультраправого «Руху ідентичності».

«У той час, коли у самій Австрії дебати, головним чином, зосереджені на питанні інтеграції FPO з правими екстремістами, такими, як «Рух ідентичності», та пов'язаними саме з цим намірами канцлера Себастьяна Курца перепідпорядкувати спецслужби, головна причина ізоляції BVT полягає в іншому, а саме - у відносинах FPO з Москвою», - йдеться у матеріалі.

Як зазначає видання, це пояснює, чому саме Велика Британія та Нідерланди виступають проти співпраці з BVT у рамках різних форумів співробітництва європейських спецслужб - саме ці країни особливо постраждали в останній час від операцій російських спецслужб.

Правопопулістська партія FPO, яка в результаті виборів восени 2017 року увійшла в коаліційний уряд Австрії, вже протягом 10 років підтримує інтенсивні контакти з Росією. Керівництво партії проводило регулярні зустрічі з російськими політиками, а в 2016 році був підписаний і договір про співпрацю з кремлівською «Єдиною Росією». Тоді в Москві перебували політики від FPO Гайнц-Крістіан Штрахе, Норберг Гофер, Йоганн Гуденус та Гаральд Вілімський - роком пізніше перші троє стали віце-канцлером, міністром транспорту, очільником фракції у парламенті відповідно, а Вілімський продовжив очолювати делегацію FPO в Брюсселі.

Окремо газета вказує на те, що чинний очільник фракції FPO у парламенті Австрії Йоганн Гуденус був пов'язаний також з німецьким депутатом від правопопулістської партії AfD Маркусом Фронмаєром, якого російські спецслужби, відповідно до розслідувань ЗМІ, розглядали як керовану маріонетку Москви. І саме вже колишній співробітник Фронмаєра - Мануель Оксенрайтер - обвинувачується наразі у підпалі угорського культурного центру в Ужгороді, а раніше виступав на правоекстремістському зібранні «Конгрес захисників Європи», де був також і чинний очільник МВС Австрії Г. Кікль.

Після входження до уряду у грудні 2017 року «FPO не розірвала контакти з Москвою». Так, після хіматаки в Солсбері Австрія, на відміну, від багатьох інших європейських країн, не взяла участь у витуренні російських дипломатів. А менше, ніж через рік після спроби вбивства Скрипаля глава МЗС Австрії Карін Кнайссль, призначена на посаду від FPO, запросила на своє весілля президента РФ Володимира Путіна.

«Там стався знаменитий реверанс перед Путіним, а міністр оборони Маріо Кунасек (FPO) та Штрахе пробиралися вперед заради селфі з Путіним», - пише автор Фабін Шмід, додаючи, що «в колах міжнародних спецслужб це було сприйнято як своєрідне оголошення війни».

При цьому, на його переконання, теперішніх намірів канцлера Курца перепідпорядкувати спецслужби з тим, щоб вони звітували виключно йому, вже може бути недостатнім для пом'якшення скепсису міжнародних партнерів. Особливо на тлі нинішнього реформування BVT міністром Кіклем та набору у відомство нового персоналу.

 

Джерело:  Der Standard

 

Невдячний народ, або Що треба розуміти?

Вірус «Крим – наш, Донбас – ваш», або До чого тут російський ідеолог Бєлковський

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers