rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Що робити, якщо дитина отруїлася побутовою хімією

В. о. міністра МОЗ Уляна Супрун закликала батьків бути уважними до зберігання побутової хімії, надто, якщо у родині є маленькі діти.

 

Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

«Зберігати в недоступному для дітей місці» - напис, що є на багатьох засобах, які ми використовуємо в побуті. На жаль, не всі виконують цю інструкцію. Хоча навіть одного випадку неуважності чи недбалості батьків або родичів достатньо для тяжких наслідків для здоров'я дитини, зокрема, йдеться про опіки стравоходу у дітей через випадкове проковтування агресивних хімічних речовин», - написано у пості.

За словами Супрун, до НДСЛ «Охматдит» щомісяця потрапляють до 20 дітей, які випили агресивну речовину.

«Ознаками того, що мала дитина отруїлася побутовою хімією, можуть бути слинотеча, біль та порушення при ковтанні, набряк слизової оболонки губ, осиплість голосу, млявість, нудота, а також блювання, відмова від їжі та води, загальна слабкість, підвищення температури тіла, часте та поверхневе дихання», - зазначила Супрун.

Вона наголосила, що за найменшої підозри, що дитина проковтнула хімічну речовину, її слід негайно доправити до лікарні.

«Батькам слід негайно викликати швидку, яка привезе дитину в стаціонар. До приїзду працівників швидкої допомоги дати дитині випити води або молока, сорбент. Спробувати промити звичайною водою ротову порожнину. В жодному разі самостійно не викликати блювання у дитини», - радить урядовець.

За її словами, у групі ризику - діти віком від 1 до 3 років, які вже стали досить активними, аби самостійно дістатися до небезпечної рідини.

«Наслідки від пиття такої речовини залежать від її агресивності, концентрації, кількості, віку дитини та її стану здоров'я. Усім дітям, які вживали агресивні рідини, обов'язково необхідне проведення ендоскопії для оцінки ураження слизової шлунково-кишкового тракту та вирішення подальшої тактики лікування», - зазначила Супрун.

Вона наголосила, що хімічні опіки стравоходу - одна з найтяжчих патологій дитячого віку, яка вимагає надання невідкладної кваліфікованої допомоги.

«За період 2015-2017 років у НДСЛ «Охматдит» було проліковано 698 дітей з діагнозом «хімічний опік стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки». У 171 дитини були тяжкі опіки стравоходу (опік ІІ та ІІІ ступенів), які могли призводити до важкого запалення та в подальшому значного звуження стравоходу і потребували тривалого та дороговартісного лікування. Для відновлення прохідності стравоходу цим дітям необхідні постійні повторні госпіталізації в лікарню для проведення лікувальних маніпуляцій під наркозом. Діти, в яких були неефективними ці маніпуляції, потребували надскладних, довготривалих операцій», - констатує Супрун.

Вона наголосила, що потенційні загрози можуть становити, зокрема, 9% оцет, капсули для прання, батарейки, засоби для манікюру та педикюру, хімічні побутові речовини - мийні засоби, речовини для очищення труб, плит, прання білизни тощо.

«Для дітей є також небезпечними популярні набори для юних хіміків, до складу яких входять хімічні реактиви, якими можуть користуватись та залишати в доступних для малечі місцях, старші брати та сестри. Є випадки, коли дорослі діти, відчуваючи спрагу, можуть помилково випивати агресивну речовину, яку батьки переливають та зберігають у пляшках від звичайних напоїв», - наголошує в. о. міністра.

Право на трансплантацію. Коли у франківських лікарнях робитимуть пересадження органів

Супрун не радить застосовувати таблетки, що «прокачують мозок»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers