rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Обережно: глутамат натрію!

Поширена харчова домішка глутамат натрію може чинити шкідливий вплив на здоров'я людини.

 

Про це у Facebook зазначила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

«Глутамат натрію - це сіль глутамінової кислоти. Вона є в чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах та курячому бульйоні. Саме глутамат посилює смак та запах цих продуктів, а також наше бажання їх з'їсти. Глутамат присутній у традиційних азійських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі «умамі», п'ятий смак, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого», - зазначила Супрун.

За її словами, численні дослідження засвідчили, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але лише чутливим до нього людям.

«Загалом, глутамат безпечний у досить високих дозах, адже ми самі утворюємо глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також є одним з найбільш поширених нейромедіаторів у мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але багато глутамінової кислоти в мозку не на користь. Дослідження показали, що коли її понад міру - нейрони починають гинути. Це не означає, що продукти з глутаматом можуть потенційно шкодити мозку. Адже глутамінова кислота, спожита в складі їжі, до нього не надходить», - написала Супрун.

Вона наголосила, що люди споживають багато продуктів із глутаматом, але вони не потраплять в центральну нервову систему, бо не долають бар'єр між кров'ю та мозком.

«Мозок сам утворює цей нейромедіатор у потрібній кількості. Втім, глутамат натрію, а точніше, його надмірне споживання, може завдати шкоди здоров'ю: він є в складі так званої «сміттє-їжі» - як-то в чіпсах, сухариках чи розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів чи необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з неї отримуємо, - калорії та інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще», - зазначила Супрун.

Вона пояснює, що глутамат натрію в їжі - це вільний глутамат, не зв'язаний з білками, він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає.

«Через виникнення таких піків чутливим людям може стати погано. Натомість, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах чи курятині, зв'язаний з білками. Він проникає в кров поступово, без різкого зростання. Ще одна небезпека - вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям зі серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, а й всього, що має багато натрію, зокрема, глутамату натрію», - написала Супрун.

 

Право на трансплантацію. Коли у франківських лікарнях робитимуть пересадження органів

Супрун не радить застосовувати таблетки, що «прокачують мозок»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers