rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Україна може стати головним експортером продуктів харчування до Китаю

Україна може стати головним експортером продуктів харчування до Китаю

 

Україна може стати головним експортером продуктів харчування до КНР, зокрема, кукурудзи та соняшникової олії.

Таку думку висловила виконавчий директор Комітету олійних та зернових культур Європейської Бізнес Асоціації Ірина Душник на Аgropolit.

«Наразі між Україною та Китаєм вже підписано п'ять міждержавних протоколів, які регулюють вимоги щодо експорту сільгоспкультур з України - кукурудзи, ячменю, сої, соняшникового шроту та бурякового жому. З часом Україна може стати головним постачальником продуктів харчування і товарів АПК до КНР, зокрема, кукурудзи та соняшникової олії. Адже на цю продукцію є великий попит у китайського споживача», - написала Душник.

Вона зазначила, що впродовж наступних п'яти років КНР планує імпортувати продуктів і послуг на суму понад 10 трлн доларів.

За словами експерта, Україні необхідно працювати над розширенням переліку сільськогосподарської продукції експортованої до КНР, насамперед, такої, як горох, пшениця, сорго зернове та ріпак. Вона впевнена, що на фоні напруженої торгівлі зі США, задля заміни американських постачань Китай буде дедалі більше закуповувати кормового зерна, ячменю і сорго в інших країнах. А в Україні, згідно з даними, які навела Душник, експорт зерна у найближчі роки зросте до 70 млн тонн. Минулого року на іноземні ринки вже було доправлено 41,7 млн тонн українського зерна.

Разом з тим, Душник нагадала, що 2019 року Україна та Китай відзначатимуть 25 років встановлення дипломатичних відносин. «З цього приводу президент України оголосив 2019 рік роком Китаю в Україні», - підсумувала аналітик.

Китай уже зараз входить у п'ятірку основних імпортерів української агропродукції, - підкреслила Душник. Саме тому, підкреслює вона, в Експортній стратегії України на 2017-2021 роки Китай визначений ринком у фокусі.

Як повідомлялось, за даними Державної служби статистики, у 2018 році Україна експортувала до Китаю товарів на 2,2 млрд доларів.

 

Україна експортувала цього маркетингового року понад 38 мільйонів тонн зернових

 

Україна поточного маркетингового року вже експортувала понад 38,6 млн тонн зернових культур, торік за аналогічний період на зовнішні ринки було доправлено 32 млн т.

Такі дані наводить Департамент фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби.

«З початку поточного маркетингового року Україна експортувала понад 38,6 млн тонн зернових культур, зокрема, понад 13,3 млн тонн пшениці (зокрема, продовольчої - 8,6 млн тонн, фуражної - понад 4,7 млн тонн), ячменю - понад 3,2 млн тонн, кукурудзи - 21,4 млн тонн», - йдеться у повідомленні.

За аналогічний період минулого маркетингового року було експортовано 32 млн тонн зернових, зокрема, 14,4 млн тонн пшениці (зокрема, продовольчої - понад 8 млн тонн та фуражної пшениці понад 6,2 млн тонн), ячменю - 4 млн тонн, кукурудзи - 12,8 млн тонн).

У рамках поточного маркетингового року також було експортовано 3,9 млн тонн олійних культур. За аналогічний період минулого МР було експортовано майже 4,5 млн тонн олійних культур.

 

Державні шахти на межі повної зупинки

 

Державні вугільні підприємства опинилися на межі повної зупинки через знеструмленням та припинення видобутку вугілля.

Про це 9 квітня на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець та процитував звернення шахтарів до високопосадовців України з цього приводу.

«Державні вугільні підприємства опинилися на межі повної зупинки через знеструмленням та припинення видобутку вугілля. Ця ситуація загрожує енергетичній безпеці України та може призвести до непередбачуваних соціально-економічних і екологічних наслідків», - написав профлідер.

Він зазначив, що Незалежною профспілкою гірників України з цього приводу надіслано листи на адресу президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія.

У зверненні підкреслюється, що цю ситуацію ускладнюють також нарахування санкцій за невчасно сплачені послуги за постачання електроенергії та зростаюча щомісяця заборгованість із заробітної плати шахтарям.

Незалежна профспілка гірників України вважає, що для недопущення небезпечних наслідків знеструмлення підприємств, установ та організацій державної і комунальної власності необхідно прийняти рішення про реструктуризацію підприємствам заборгованості за спожиту електроенергію, а також ухвалити законопроект № 9418 від 19.12.2018 р. «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо безперебійного постачання електричної енергії деяким суб'єктам господарювання державної та комунальної форми власності».

Допомога у вирішенні питання щодо забезпечення електроенергією потрібна не лише державним шахтам, а й підприємствам, які надають послуги населенню з тепло- й водопостачання та водовідведення, вуличного освітлення і міського електротранспорту.

«Насамкінець, пропонується вжити невідкладних заходів для попередження затоплення державних шахт, а також терміново скликати нараду на рівні Кабінету міністрів із залученням профспілок для вироблення програми забезпечення стабільної роботи вугільних підприємств та енергетичної незалежності й безпеки нашої держави», - заявляють у профспілці.

Зазначимо, на Донеччині 2 квітня через борги знеструмлені та призупинили роботу шахти «Капітальна» і «Центральна» ДП «Мирноградвугілля». Зранку 3 квітня така ж доля спіткала і шахту 5/6.

Заборгованість державних шахт перед постачальником електроенергії - 14 млрд 900 млн грн. Ця заборгованість сформувалася протягом поточного періоду цього року і попередніх років.

Фермер на... мільйон

Закон про валюту: революційні зміни та негатив

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers