rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Знаки й ознаки. Перший тур виборів президента України

Перший бар'єр президентських перегонів взято - українці проголосували у першому турі. Тепер потрібно осмислити результати, проаналізувати оцінки, які дають тому, що сталося, всі охочі, придивитися до позицій, які можуть виникнути під час підготовки до другого туру голосування і відчути ознаки певних процесів та дій обох фіналістів.

 

Виборча хвиля

 

Тенденції розподілу симпатій українців до кандидатів у президенти України напередодні голосування у першому турі були добре відомі. Наш часопис постійно публікував свіжі соціологічні дані й аналітику щодо перебігу перегонів.

Вони свідчили про те, що виборча хвиля несе до першого порогу трійку фаворитів, у якій перший фіналіст є передбачуваним, а ось боротьба за друге місце має відбутися з невідомим результатом.

  Title
  Виборча хвиля винесла на поверхню
трьох фаворитів
Ці дані мали пройти вирішальну перевірку в екзит-полах - опитуваннях виборців, що вже проголосували і вийшли з виборчих дільниць. Соціологи завжди задоволені, коли їхні попередні дані співпадають з екзит-полами, тим більше, з остаточним підрахунком голосів.

Бо стало поганою традицією з боку деяких політиків публічно висловлювати недовіру результатам соціологічних досліджень, навіть тих, які проводять наші провідні центри і агенції.

Як правило, це ті політики, які завчасно передчувають, що не досягнуть задекларованих показників і намагаються перекласти провину за це на когось іншого. Зокрема, і на соціологів, котрі, мовляв, занижують їхні результати і тим впливають на виборців, відбивають їх охоту голосувати за тих кандидатів, які в опитуваннях опиняються в аутсайдерах.

Голосувати не по приколу

 

Title  
 Заклик С. Вакарчука 

 

Напередодні дня голосування Славко Вакарчук раптом виступив з ініціативою голосувати не по приколу і запропонував запустити в соцмережах такий флешмоб, показавши свій хештег-заклик.

Така ініціатива була викликана розмовами деяких противників В. Зеленського про те, що високий рейтинг актора пояснюється не серйозною його популярністю, а легковажним бажанням частини молоді голосувати несерйозно, назло, або, як тепер кажуть, «по приколу».

Ґрунтовних підстав під такими розмовами ніби нема. Ніхто не проводив дослідження, в якому б ставилося б питання «Ви будете голосувати за В. Зеленського по приколу?» чи щось на кшталт цього.

Тим не менше, така гіпотеза існувала і вона подвигнула Славка оголосити такий флешмоб.

Великого розповсюдження цей флешмоб у соцмережах не отримав, хоча послідовники і знайшлися.

Але цікаво інше. Якби С. Вакарчук, котрий довго таки вагався, все-таки вирішив би взяти участь у виборах президента України як кандидат, то за яким мотивом за нього б голосували молоді фани? Теж по приколу, тому що він не професійний політик, чи за іншим мотивом?

Шпіц-футуролог

 

В низці країн світу існує жартівлива традиція, коли можливість передбачити результати майбутніх змагань надається якійсь тварині. Приклад - німецький восьминіг Пауль, який протягом чемпіонату Європи 2008 і чемпіонату світу 2010 правильно вгадав переможців 11 з 13 матчів за участі збірної Німеччини з футболу.

  Title
  Шпіц-футуролог, який вгадав результати трійки
переможців

Продовжуючи цю традицію, вітчизняні жартівники-журналісти надали цю можливість симпатичному шпіцу на ім'я Дізель. 

В ньюзрумі однієї з редакцій йому розклали собачі консерви в три однакові тарілочки, біля яких лежали портрети першої трійки фаворитів перегонів. Шпіц першим поласував з тарілочки В. Зеленського, потім - П. Порошенка і вже наостанку посмакував з тарілочки пані Юлії. Цей процес фотографували і знімали на відео журналісти, котрі засвідчили, що послідовність дій Дізеля була саме такою.

Так що ще до першого екзит-полу вітчизняні прихильники тварин-оракулів знали результат голосування. Але, якщо серйозно, ми всі з нетерпінням чекали результатів екзит-полів і слідкували за перебігом голосування протягом цього дня.

День голосування

 

Усі тривожні попередження про ймовірні провокації чи довгі черги на дільницях фактично не справдилися.

Було за день більше, ніж дві тисячі заяв про порушення виборчого законодавства, але, здебільшого, локальних. Я приїхав на свою виборчу дільницю за годину до ефіру, побоюючись не встигнути проголосувати, але зі здивуванням побачив фактично порожню кімнату й одразу ж проголосував. На моє стривожене питання член виборчої комісії заспокійливо сказав: «Не хвилюйтеся, явка є, вже проголосували більше, ніж половина виборців».

Знову знак?

 

Читачі, напевно, пам'ятають, які знаки супроводжували обрання Віктора Януковича президентом України. Вінок, який упав йому на голову від пориву вітру біля могили Невідомого солдата, двері Верховної ради України, які раптом зачинилися перед ним також від вітру, коли він входив до парламенту приймати присягу президента України, падіння пам'ятника засновникам Києва тощо.

Ці знаки активно обговорювалися тоді в ЗМІ і між українцями та тлумачилися як знаки попередження, що Бог та вищі сили не хочуть президентства В. Януковича.

І ось на виборах 31 березня сталася також нібито дрібна подія, яка деким почала трактуватися як знак.

Title  
 Знак? 

Коли Петро Порошенко у супроводі дружини Марини, сина Олексія та його сім'ї прийшов на дільницю і взяв бюлетень для голосування, той раптом впав з його рук на підлогу.

Бажаючи підняти його, маленький онук президента зробив крок вперед і ненавмисне наступив на бюлетень.

Звичайно, бюлетень одразу ж підняли, і сімейство попрямувало до кабінки для голосування. Але розторопні фотографи встигли зафіксувати цей момент і рознести його в соцмережах та теленовинах. Що і породило нову хвилю розмов про знаки-попередження Петрові Олексійовичу.

Екзит-поли

 

Традиційно на виборах в Україні проводяться декілька екзит-полів. Їх замовляють ЗМІ, політичні суб'єкти і навіть окремі особи при своєму бажанні і гострому інтересі.

Проводиться і так званий Національний екзит-пол силами декількох (як правило, трьох) потужних соціологічних центрів з великою базою охоплення виборчих дільниць і осіб виборців, котрі опитуються інтерв'юерами на виході з дільниць.

  Title

Результати декількох екзит-полів порівнюються, і це є підставою в той же вечір дня голосування формувати попередню думку суспільства щодо можливих результатів голосування, хоча ці результати на підставі протоколів даються, як правило, через кілька днів, а офіційно Центральною виборчою комісією - через 10 днів.

Надвечір дня голосування я якраз сидів у телестудії, і нам на екран, починаючи з 18 години, періодично виводили результати різних екзит-полів.

Вони давали підсумки, що відрізнялися доволі незначно. Ось найбільш повна, стосовно кандидатів, таблиця результатів екзит-полу, яка була створена спільно австрійською та українською соціологічними фірмами і представлена першою:

Ці дані підтвердили лідерство В. Зеленського, зафіксували його значний відрив від усіх інших, прояснили ім'я другого фіналіста, підтвердили, що Юлія Тимошенко опинилася поза фіналом, що екс-регіонал Юрій Бойко обходить кандидата від демократичних сил Анатолія Гриценка, а новачок президентських перегонів екс-глава СБУ Ігор Смешко - досвідченого їх учасника Олега Ляшка.

Зафіксовано було і скромний результат кандидата від об'єднаних сил націоналістів Руслана Кошулинського та фактичний провал народного депутата України Олександра Шевченка, який проводив активну рекламну кампанію і відомий як автор ідеї, засновник та колишній директор гірськолижного курорту «Буковель».

Title  

Опитування, проведене близьким до штабу Петра Порошенка центром Socis, дало трохи менше В. Зеленському та Юлії Тимошенко, трохи більше П. Порошенкові, але все в достатньо коректному діапазоні прийнятної похибки.

Загальнонаціональний екзит-пол загалом підтвердив ієрархію результатів, які отримали кандидати у президенти України за підсумками першого голосування.

Тож, о 18 годині 31 березня, тобто дня голосування, країна вже знала результат у першому наближенні.

Вкотре екзит-пол як ефективний та найбільш оперативний інструмент вияснення попередніх результатів волевиявлення у день голосування, спрацював професійно і підтвердив фахову спроможність та політичну порядність наших провідних соціологічних центрів.

Увечері другого квітня, коли я писав ці рядки, тобто, через повні дві доби після оголошення екзит-полів, тільки-но завершується офіційний підрахунок голосів Центральною виборчою комісією на основі повідомлень з окружних та дільничних комісій по всій території країни та з-за кордону.

Реакція на результати голосування

 

Невдовзі після оприлюднення результатів екзит-полів, тобто ввечері 31 березня, в ефір один за одним вийшли декілька кандидатів зі своїми експрес-реакціями на ці цифри.

Юрій Бойко поскаржився, що їм заважали, тиснули і т. п., раптом оптимістично заявив, що задоволений результатом і подякував своїм виборцям.

  Title
  Результати від команди Ю Тимошенко інші

Юлія Тимошенко, одягнена в новий гарний жакет напіввійськового покрою, була налаштована, як завжди, войовничо.

Вона заявила, що екзит-пол партії «Батьківщина» показав, що вона посіла друге місце і продемонструвала таблицю.

Суворо нахмуривши брови, залізним голосом леді Ю закликала своїх прибічників по всій країні йти до виборчих дільниць і чатувати там усю ніч для захисту результатів волевиявлення її прибічників та висловила переконання, що вона посіла друге місце, і цей результат потрібно захистити. 

Title  
 Радісний П. Порошенко реагує
на оприлюднення екзит-полів
 

Петро Порошенко несподівано радісно скочив зі свого місця в залі, де він також слідкував за екраном, що транслював підсумки екзит-полу, повернувся до зали і підняв обидва великі пальці рук - мовляв, все класно! 

Він бадьоро заговорив про успішне проведення виборів, торжество демократії, відсутність провокацій і про ще щось. Говорив багато, радісно, демонструючи оптимізм.

Тільки чомусь жодного слова не сказав, як він оцінює те, що відбувши п'ятирічний термін на посаді глави держави, вклавши у виборчу кампанію величезні кошти, начисто програв актору, новачкові у політиці, котрий фактично провів усю свою виборчу кампанію в Інтернеті і витратив на порядок менше коштів.

Коли в студії мені надали слово для коментарів цих виступів, я сказав, що задоволення Ю. Бойка своїм результатом - це дивне свідчення свого аутсайдерства, бо не може кандидат, котрий заявляв, що ставить собі за мету стати президентом, бути задоволеним четвертим місцем з підтримкою менше, ніж 19% виборців.

Щодо пані Юлі, я згадав, що і на минулих виборах вона заявляла про рішучий намір довести, що насправді виграла в Януковича і викриє фальсифікації, однак, якось швидко відмовилася від цього наміру.

Характер, на відміну від Ю. Бойка і багатьох інших, вона демонструє бойовий, видно, що налаштована на бій, але шансів доказати, що потрапила до другого туру, в неї нема.

Володимир Зеленським тим часом усім виглядом показував, що не хвилюється. Він у своєму штабі грав у настільний теніс, вийшов у фінал і там програв суперникові.

Чи це також можна трактувати як знак, подібно до бюлетеня Порошенка?

Обговорення результатів

 

Багато хто в соцмережах закликає фактично не визнавати результату перемоги В. Зеленського, викладаючи свої застереження і відверті «лякалки».

У відповідь інші, серед них і дружина відомого молодого громадського діяча-антикорупціонера В. Шабуніна розпочала флешмоб про визнання результатів і заспокоєння пристрастей. Її аргумент: можна не погоджуватися з переможцем, але вибір більшості треба поважати.

І одразу ж наразилась на гостру полеміку, навіть з боку своїх знайомих, які категорично такий вибір визнавати не хочуть. Більшість їх чи меншість - побачимо через три тижні.

Настрій на другий тур: ознаки наджорсткої боротьби

 

ЦВК уже оголосила другий тур 21 квітня. Обидві команди одразу ж розпочали підготовку до нього. У повітрі запахло інформаційно-психологічною війною.

Петро Порошенко одразу ж зневажливо заявив, що не можна допустити перемоги «маріонетки» Коломойського. Така вкрай агресивна заява свідчить, що В. Зеленського будуть «мочити» по-чорному.

Не важко передбачити, що в хід піде і концепція залежності від Коломойського, і концепція нібито проросійськості В. Зеленського, і концепція про його офшори та бізнесові зв'язки з Росією тощо.

З боку В. Зеленського видно, що кандидат буде огризатися на всі нападки, а він та сатирики з його команди це вміють робити.

Так, у відповідь на слова про маріонетку Коломойського В. Зеленський назвав Петра Порошенка маріонеткою Свинарчука, нагадавши про причетність цього бізнес-партнера П. Порошенка до оборудок з неякісними деталями для бойових машин фронту, в яких того звинуватили журналісти-розслідувачі, розкопуючи схеми «Укроборонпрому».

Що цікаво найближчими днями?

 

Важливо те, кого з учасників перегонів кожен з фіналістів зможе перетягнути на свій бік і заручитися підтримкою. У Зеленського тут більше шансів.

Може скластися коаліція двох груп політиків і виборців: ті, що за Зеленського, об'єднаються з тими, хто проти Петра Порошенка, і в сумі цей електорат буде більшим, ніж прихильники Порошенка.

  Title
  Примушують голосувати за певного кандидата

Україна ввійшла у складну виборчу ситуацію, вихід з якої, яким би він не був, не влаштує суспільство повною мірою.

Небезпека адмінресурсу

 

Соцмережі переповнені розповідями про те, як жорстко по селах представники місцевої влади примушували голосувати за одного з кандидатів, передусім, пенсіонерів.

Публікують такі розповіді міські уже діти, яким скаржаться безпорадні батьки і бабусі з дідусями, що проживають у селах. 

З'явилася інформація, що на одній дільниці Донецької області результат одного з кандидатів завищили у 9 разів. Але все це ще буде уточнюватися.

Завершення

 

На момент надсилання статті до редакції залишилося обрахувати 0,25%.

Результати принципово не відрізняються від екзит-полів: за Володимира Зеленського 30,22%, за Петра Порошенка - 15,94%,за Юлію Тимошенко - 13,39%.

І це є ознакою глибокої кризи політичного класу України, якому виборці вже перестають довіряти навіть у особах провідних політиків.

НАТО відрядило у Чорне море шість кораблів

Ціна зелені і не тільки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers