rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Басейн – і користь, і шкода

Фахівці впевнені, що, при дотриманні всіх норм, плавання принесе лише задоволення та користь. Про басейни та користь від плавання нині говорять украй багато. Водночас, не менше інформації є і про ризики. Що ж насправді ховається у водах басейну, та як діяти, аби плавання принесло лише користь, - розповідає фахівець.

 

Аби відвідини басейну принесли тільки користь

 

Не відвідуйте басейни, якщо ви трішки застудилися. Ослаблений імунітет не зможе захистити вас від шкірної інфекції.

Обов'язково беріть зі собою у басейн шльопанці або капці і знімайте їх тільки на бортику басейну. Це вбереже стопи від грибкової інфекції, яка може перебувати на підлозі і легко заселяє тріщинки і мікротравми шкіри. Не знімайте взуття і в душі.

Використовуйте шапочку для волосся - це врятує його від впливу хлору з води і буде коректно стосовно інших плавців, адже волосся не тоне.

Ретельно мийтеся під душем перед відвідуванням басейну - залишки косметичних засобів забруднюють воду і «підгодовують» підхоплені мікроорганізми безпосередньо у вас на шкірі.

Щоразу після відвідування басейну періть купальник, плавки і рушник із пральним порошком. В іншому випадку на них залишаться хлорка і мікроорганізми.

Не користуйтеся чужими речами при відвідуванні басейну - особливо милом, капцями та рушниками. Через них інфекція передається найчастіше.

Щоб уникнути падінь, будьте обережнішими на слизьких підлогах душової, басейну та роздягальні.

Стрибайте у воду тільки у дозволених місцях. І заздалегідь переконавшись, що не впадете комусь на голову.

Відвідуйте басейн тільки через годину (а краще дві) після їди. Краще підкріпитися після процедури, доповнивши меню трав'яним чаєм.

Після басейну ретельно сушіть волосся, щоб уникнути мігреней, невритів і менінгітів. Особливо у зимовий період.

Намагайтеся приходити у басейн, коли там найменше народу. Наприклад, вранці. Тим більше, що поплавати перед роботою - завжди приємно.

Якісна та правильна дезінфекція вбереже від проблем

 

Якщо правильно зроблено дезінфекцію басейну, то, взагалі, не повинно виникати жодних проблем зі шкірою. Тому що є деякі речовини, які у певних пропорціях додають у басейни, на них має бути сертифікат якості, а також дозвіл на роботу басейну. А тому, якщо обробку басейну виконувати, як належить, то жодних проблем не буде. Необхідно брати до уваги і принцип роботи самого басейну: якщо вода у ньому оновлюється, то дезінфектора додають менше, ніж у стоячу воду, - каже дерматолог-косметолог Ірина Прохорова. - Якщо ж правила дезінфекції порушують, тоді можуть бути проблеми, здебільшого, у людей, котрі мають схильність до цих проблем. Плюс - може виникати зниження імунітету. А якщо людина почувається хворою, то відвідування басейну краще відкласти. У разі, якщо дезінфектора забагато, на шкірі можуть з'являтися подразнення, дерматити.

У басейн без довідок - зась

 

Звичайно, аби записатися у басейн, потрібно отримати довідку від лікаря. Нині за такими довідками звертаються досить багато людей. Фахівець оцінює стан здоров'я людини на наявність шкірних захворювань і, відповідно, дає дозвіл на відвідування басейну. Якщо ж довідок не вимагають, то зрозуміло, що про стан здоров'я відвідувачів нічого не відомо, і такий басейн краще не відвідувати.

Гнійничкові захворювання - в авангарді водяних хвороб

 

- Якщо у басейн додають замало дезінфектора, проблеми зі здоров'ям і справді можуть виникати. Здебільшого, це - гнійничкові захворювання шкіри, тобто, ті інфекції, що можуть міститися у воді, - каже фахівець. - Та значна частина інфекцій не передається через воду, а лише контактним шляхом. Так само у басейні є ризик підчепити грибкові захворювання, оскільки ці мікроорганізми у воді почуваються добре і вологе середовище лише стимулює їх розмноження. Та люди, котрі мають грибок, повинні самі слідкувати за собою та розуміти, що це, насамперед, неетично щодо інших відвідувачів. А тому з такою проблемою краще спочатку звернутися до лікаря і пройти курс лікування. І перед тим, як іти у басейн, людина повинна сама обробляти ступні, нігті спеціальним спреєм.

Якщо мерзнете - не плавайте

 

Має значення і реакція на холод. Якщо у людини є подібні алергічні симптоми, і вода у басейні видається занадто холодною, то його краще не відвідувати.

Інфекції, що передаються статевим шляхом, уразливі у зовнішньому середовищі

 

- Щодо венеричних та сечостатевих захворювань, варто зазначити, що венеричні хвороби передаються тільки статевим шляхом. До того ж, організм у людини влаштований так, що статеві органи і чоловіка, і жінки - захищені. Тобто, теоретично це є зараження хіба що хворобами, які передаються, здебільшого, статевим шляхом (ПСШ). Та знову ж теоретично це можливо, але у клініці таких випадків не було. Тим паче, що всі інфекції, які передаються статевим шляхом, - надзвичайно уразливі у зовнішньому середовищі, - пояснює І. Прохорова. - Молочниця, до речі, це - так само захворювання ПСШ, та знову ж таки, заразитися нею у басейні можна хіба теоретично. Людина ж, котра лікується від сечостатевих інфекцій чи підозрює їх наявність у своєму організмі, лише після висновку лікаря може йти у басейн. Людина має дбати як про себе, так і про оточення. Якщо з'явилося якесь захворювання, варто уважніше проаналізувати свою поведінку.

Папілома-вірус та герпес треба лікувати ще до басейну, аби не наражати на ризик інших

 

Щодо папілома-вірусу, то варто зазначити, якщо у людини є бородавки на тілі, вона є джерелом зараження. Та такі люди трапляються не лише у басейні, але і у крамницях, громадському транспорті тощо. Такий вірус можна підхопити будь-де. Бувають випадки, що до відвідування басейну була одна бородавка, а після стало п'ять. Тому важливо, аби кожен стежив за здоров'ям.

З герпесом ситуація подібна до тієї, що маємо з папілома-вірусом. Якщо раз у житті у людини були симптоми герпесу, вона вилікувалася, та вірус все одно залишається. І тут можлива ситуація, коли ця людина, яка є вірусоносієм, пішла у басейн, там був протяг, вона приходить додому, а її обсипало. Така ситуація теж можлива. Тому, якщо є активні симптоми дії вірусу, від плавання краще відмовитися. Адже якщо інша людина поряд так само є носієм, і біля неї перебуватиме людина з активними симптомами, то і в іншої вірус може активізуватися.

Отож, головне, про що варто пам'ятати: у басейн треба йти тільки здоровим і про всяк випадок можна скористатися дезінфекторами.

 

Автор: Уляна Делікатна

Джерело: «Погляд»

Плавання для «чайників»

Модні чоловічі пальта весни 2019

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers