rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Плавання для «чайників»

Плавання вважають одним із найкращих видів спорту для регулярних занять, щоб підтримувати фізичну форму, бути у тонусі та покращувати свій стан здоров'я. Фахівці вважають, що плавання підходить абсолютно всім категоріям населення, а його позитивний ефект на організм є значно більшим, ніж інші види спорту.

 

Tvoemisto.tv дізнавалось у тренерів та фізичних терапевтів, які техніки плавання найкраще підходять для початківців та як правильно плавати, щоб отримувати найбільший ефект.

Розрізняють чотири основні стилі плавання:

брас - синхронні рухи кінцівками при паралельному до води розташуванні тіла (по-жаб'ячому);

кріль на грудях - почергові гребки лівою і правою кінцівками (вільний стиль);

кріль на спині - плавець лежить у воді на спині і рухається аналогічно до кроля на животі;

батерфляй - одночасні гребки руками і хвилеподібні рухи тіла.

Найважчим для аматорів є батерфляй, або просто «флай», як його ще називають плавці. Саме цей тип техніки вимагає хорошої фізичної підготовки та вміння тримати рівновагу тіла у воді. Водночас, цей стиль є одним із найкрасивіших.

Тренер клубу Swim4U Андрій Копеатчак зазначає, що плавання, як і будь-який інший вид спорту, любить систематичність. Найоптимальнішим варіантом для підтримки фізичної форми та для власного здоров'я є відвідування басейну не менше, ніж три рази на тиждень.

«Буде дуже добре, якщо ви зможете за одне тренування пропливати не менше, ніж 800-1500 метрів, хоча, звісно, цей результат досягається поступово. При цьому, на відміну від інших видів спорту, для повсякденного життя плавання є одним із найбезпечніших з точки зору травматизму, а тому підходить абсолютно всім», - додає Андрій Копеатчак.

За словами тренера, щотижневі тренування з плавання позитивно впливають на серцево-судинну систему людини, дихальну систему, загальну витривалість, допомагають м'язам набути правильних форм.

Водночас, фізичний терапевт медичного центру фізичної терапії та медицини болю Innovo Ярополк Пшик наголошує, що плавання не є панацеєю від усього болю опорно-рухового апарату (болю у спині, сколіозу).

«Така думка має право на життя тільки тоді, коли людина вміє правильно плавати. А тому вчитися плавати треба обов'язково з тренером», - додає Ярополк Пшик.

Технічно правильно плавати - замало. Необхідно організувати правильний тренувальний процес. Кожне тренування має складатися з 3-х частин: розминки, основної частини, заминки. Більшість больових синдромів виникають через неправильну техніку плавання, неправильний тренувальний процес (перенавантаження і недовідновлення), помилки у розминках та заминках, а також відсутність додаткових фізичних вправ.

Андрій Копеатчак розповідає, що правильність техніки залежить від багатьох факторів, як от: дихання під водою і над водою, правильного виконання основних рухів - гребків та проносів, пози тіла тощо. Усі ці моменти найкраще узгодити з тренером, який не лише наглядатиме за вами під час плавання, а й допоможе порадами, навчить техніки, підкаже, яке вибирати спорядження.

У медичному центрі фізичної терапії та медицини болю Innovo також зазначають, що плавці повинні подбати про три речі:

1) Еластичність м'язів. Важливо виконувати вправи на розтяжку м'язів верхнього плечового пояса, плечей, спини, задньої поверхні ноги. Ці вправи може вам порекомендувати тренер або фізичний терапевт.

2) Збалансованість м'язової сили. Серед найпоширеніших больових синдромів у плавців - біль плеча, а в основі його виникнення - дисбаланс м'язової сили (м'язи, що розташовані позаду суглобу, переважають у силі передню м'язову групу). Тому необхідно використовувати вправи на зміцнення всього плечового пояса. Варто виділити ротаційну манжету плеча (4 глибокі м'язи-стабілізатори плеча). Ці вправи вам покаже фізичний терапевт.

3) Мобільність (рухомість) хребта та інших суглобів. Наше тіло є одним цілим. Рухомість кінцівок залежить, зокрема, й від рухомості хребта. Фізичний терапевт навчає, як самостійно виконувати необхідні вправи.

Цікаві факти про плавання

 

З 1896 року плавання незмінно входить у програму літніх Олімпійських ігор. Спочатку участь у змаганнях з плавання брали лише чоловіки, а з 1912 року з'явились й жіночі дисципліни. Зараз у цьому виді спорту розігрують 34 комплекти нагород, а абсолютним лідером серед країн-переможниць у цьому виді спорту є США.

Не дивно, що найкращим плавцем в історії є американець Майкл Фелпс. На його рахунку - 28 призових нагород на Олімпійських іграх, з яких 23 - золоті.

Здобутки України у цьому виді спорту - не такі вражаючі, але, проте, наша країна входить до 20 найсильніших держав. Традиційно плавання на ОІ вважається тією дисципліною, де українці претендують на призові нагороди.

Найсильнішим плавцем України є «золота рибка» Яна Клочкова. В її активі - чотири золоті нагороди Олімпійських ігор.

Фото «Unsplash»

Джерело: «Твоє місто»

Басейн – і користь, і шкода

Модні чоловічі пальта весни 2019

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers