rss
05/04/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Зуби – на полицю: як діагностувати пародонтит на ранніх стадіях

Кровоточивість ясен під час чищення зубів, неприємний запах з рота, рухомість зубів... У майбутньому все це може призвести до їх втрати. Якщо маєте хоча б один з перелічених симптомів, негайно зверніться до стоматолога!

 

- За даними ВООЗ, близько 70% населення страждає від пародонтиту - запалення навколишніх тканин, які утримують зуб, - розповідає стоматолог-хірург, голова Рівненського осередку імплантологів України Роман Гудима.

- Як людина може запідозрити, що у неї пародонтит?

- Якщо зуб рухається вперед-назад (від язика до губи), але не рухається у боки, це - перша стадія пародонтиту. Вона не є складною у лікуванні.

Друга стадія - це коли зуб рухається вперед-назад, а також у боки, але не рухається вверх-вниз. Це означає, що кісткова підтримка ще не повністю втрачена, тому зуб ще можна врятувати.

Третя стадія - це коли зуб рухається вперед-назад, у боки, а також, коли на нього просто натискаємо, забираємо палець, - а зуб піднімається. Це означає, що немає ані підтримки кістки, ані підтримки зубоясенного апарату. Такий зуб часто доводиться видаляти.

Основні скарги при пародонтиті - кровоточивість ясен під час чищення зубів, неприємний запах з рота та значна рухомість зубів. У такому випадку треба обов'язково проконсультуватися з пародонтологом. Стоматолог широкого профілю може запідозрити пародонтит, але повноцінною діагностикою повинен займатися лікар-пародонтолог. Потрібно буде зробити серію або прицільних рентгенівських, або панорамних знімків. На панорамному можемо бачити об'єм кістки щодо коронки зуба. Якщо у пацієнта є скарга на рухомість і кровоточивість у ділянці одного зуба, це - локальний пародонтит (у межах одного зуба або сегменту). Якщо рухомі всі зуби - генералізований.

- Чому виникає пародонтит?

- У 85% випадків причиною є погана гігієна. Також причиною можуть бути некоректні пломби або протезні конструкції, в яких є нависаючі краї. Під них часто забивається їжа. Пацієнт не може повноцінно вичистити їх, або йому не пояснили, як це правильно робити. Відбувається локальне запалення ясен і прилеглих тканин.

Із такими запальними процесами люди ходять не один рік. Як наслідок, відбувається втрата кісткової тканини під яснами. У цьому місці з'являється глибока зубоясенна кишеня, де будуть жити і розмножуватися бактерії. Розвинеться локальний пародонтит біля одного зуба. Те саме відбувається, якщо пацієнт не вичищає добре зуби, особливо це стосується міжзубних проміжків. Найкраще це можна зробити за допомогою зубних йоржиків - зубна нитка не настільки ефективна.

Однією з причин пародонтиту може бути скупчення зубів, що не дає можливості нормально їх почистити, а також травматичний прикус (через перенавантаження). Ставимо таким пацієнтам брекети.

- А як запобігти цій недузі? Що для цього треба робити?

- Основна профілактика полягає в якісній особистій гігієні, а також професійній (один раз на півроку). Людям, в яких вже є проблема, або схильним до цього захворювання профілактику слід проводити один раз на квартал.

Якщо у вас діагностували пародонтит, це не означає, що потрібно видаляти один або всі зуби. Можна продовжити термін їх експлуатації, але за умови, що буде проведено пародонтичне лікування і ви будете правильно за ними доглядати.

Фото з архіву Романа Гудими

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Забруднене повітря вкорочує європейцям життя

Первинна функція сну

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers