rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Зробити з колективу – команду

Щоб краще розуміти потреби школярів, учителям треба самим стати учнями. Не в буквальному розумінні сідати за парти і студіювати підручники, а бути готовими до змін, роботи над собою та формування нових навичок.

 

Саме таких педагогів шукали в ГО «Центрі інноваційної освіти «Про.Світ», запрошуючи учителів, директорів шкіл і працівників районних управлінь освіти до участі у проекті «Школа 3.0. Об'єднані громади».

Щоб стати учасником проекту, освітянам треба було заповнити анкети від двох директорів шкіл та керівника органу управління освітою в громаді, пояснивши, чому хочуть долучитися. Це, власне, перший крок, що засвідчує готовність педагогів ставати гнучкішими та продукувати освітні зміни.

За новими правилами

 

Для участі в проекті центр «Про.Світ» відібрав 13 об'єднаних територіальних громад. Формат навчання передбачає підтримку з боку менторів протягом року. Перше півріччя найбільш насичене, планується серія тренінгів на теми стратегування, командної роботи і змішаного навчання. Схоже на загальні фрази без особливого змісту. Так на першій зустрічі з ментором здалося й учителям маріупольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 56. До слова, заклад долучився й до іншого проекту від «Про.Світ» - «Школа 3.0», відкритого до співпраці з освітніми закладами на постійній основі.

Як розповіла заступниця директора школи № 56 з виховної роботи Оксана Белла, на перше заняття прийшли абсолютно всі вчителі, на наступне - лише ті, хто побачив у цьому сенс. Якщо перші зустрічі видавалися нудними, а отримана інформація - непотрібною, то тепер педагоги бачать, як можна екстраполювати отримані навички та знання безпосередньо на школу. Оксана Белла додає, що вже знає, як виглядатимуть нові правила школи для учнів. Створити їх - це її завдання від ментора у рамках проекту «Школа 3.0».

«Не буде жодних «не», - продовжує педагог. - Наприклад, напишемо, що у нашій школі зручно їсти без верхнього одягу, в їдальні і з чистими руками. Тобто, нема жодної заборони, при цьому зрозуміло, що мається на увазі. Хоча спочатку ми написали ці правила довгими і нудними фразами. Зрозуміло, що ніхто на них не зверне увагу. А ментор підказала, що краще зробити це в ігровій формі з хештегами».

Один потенціал на всіх

 

Звісно, правила для учнів - це не ключова ціль проектів «Школа 3.0» та «Школа 3.0. Об'єднані громади». Педагоги мають навчитися чути одне одного, співпрацювати між собою, а також з управліннями освіти.

«Ця програма має зробити з колективу команду. У нашому місті багато вчителів виїхали, на вакансії прийшли не зовсім зацікавлені люди. І нас усіх треба переконати, навіщо нам це треба, - пояснює Оксана Белла. - От зібралися сильні люди, яких почали вчити дрібницям. Зараз ми розуміємо, що поки не розберемося з дрібницями, не зможемо рухатися далі. Це те саме, чому нам зручно йти з правої ноги, а не з лівої. Ми повинні стати учнями, треба усвідомити, що подобається школярам, батькам та вчителям».

Проект допомагає школам змінитися у кількох напрямках, приміром, створити власну стратегію розвитку, пропагувати самоосвіту. Директорам опорних шкіл експерти допомагають налагодити роботу філій, навіть пропонують допомогти з фандрейзингом - пошуком коштів на матеріали для уроків. Також школам допоможуть працювати з освітньою системою усього міста чи села, бо часто заклади, розміщені в одному населеному пункті чи громаді, не використовують потенціал одна одної.

Від контролю - до сервісу

 

Спочатку інноваційний освітній проект охопив львівські школи. Після успішного досвіду «Про.Світ» розширив його на всю країну. На базі набутого досвіду засновники освітнього центру виділили кілька викликів, які наразі стоять перед школами.

По-перше, змінюється формат співпраці шкіл з департаментами та управліннями освіти. Тепер останні - не контролюючий орган, а, радше, сервісний центр, який працює на школу. У кожній громаді формат співпраці може бути абсолютно різним, приміром, у Великогаївській ОТГ, що на Тернопільщині, у відділі освіти на чверть ставки працюють шкільні вчителі, які бачать проблеми зсередини та намагаються їм зарадити на рівні місцевої влади.

«Другий виклик - змінили роль освітніх відділів і департаментів, але не дали детальний алгоритм, як працювати за новими правилами, - розповідає Анна Уварова, експертка «Про.Світ». - Освітня система звикла працювати за чіткими правилами. Приміром, один із інструментів - перевірки, як школа використовує методики методкабінету, це контроль на відкритих уроках. Зараз ця форма доволі обмежена або взагалі відсутня. Великий виклик для методкабінетів, якщо вони є у громаді у класичному форматі, - як отримана від них інформація використовується вчителями і як отримати зворотній зв'язок. Люди не мають звички проводити чесний зворотній зв'язок, зазвичай, кажуть, що все сподобалося, але це - доволі загальна відповідь».

Самостійні та відповідальні

 

Ці та інші аспекти учасники проекту «Школа 3.0. Об'єднані громади» нещодавно обговорили з його кураторами під час ознайомчої зустрічі в Києві. Присутня державна експертка директорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки Анна Пуцова зазначила, що у відомстві теж не до кінця розуміють освітні виклики та потреби ОТГ, оскільки не відбулося повного розмежування функцій між районом і громадою. Тож у МОН відкриті до діалогу та консультацій.

Згаданий проект допоможе, насамперед, тим школам, які вже вирішили проблеми побуту, їдалень, туалетів, комп'ютерів і дахів, що протікали, а тепер переходять на інший рівень, беручись за фінансову автономію, комунікацію колективу чи управлінську роботу.

«Ми раді, що вдалося долучитися до проекту. Від нього я очікую, що ми почнемо змінювати самі себе, - ділиться Олена Близнюк, методистка відділу освіти Великогаївської ОТГ. - Ми - родом з Радянського Союзу, звикли, що нам постійно дають вказівки, як діяти, як рухатися далі. А тепер ми повинні навчитися приймати рішення самі. Для цього треба навчитися працювати в команді. Часто у закладі освіти існує певна конкуренція, а справжньої роботи в команді нема. Учителі повинні змінюватися самі, адаптуватись до нових умов. Мені здається, щоб нам треба охоплювати більше педагогів, щоб вони стали ще активнішими».

У будь-якому разі зміни в шкільній освіті неминучі. Після реформи початкової школи, на черзі - реформа середньої та старшої. Очевидно, що без зміни світогляду вчителів відмінні результати неможливі.

Автор: Інна Лиховид

Джерело: «День»

Інша якість школи

Історія успішного переселення. Як Донецький університет прижився у Вінниці

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers