rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ «А я тебе все кличу, кличу...»

Як війна змінила життя однієї волинської родини

Не вдова. Дружина

 

Title Title 
 Фото зі сімейного архіву родини Пугачів

 

І через три роки після загибелі чоловіка під Іловайськом Алла Пугач живе у тому ж будинку, де була з ним щасливою. Живе з його батьками, які поховали свою вже другу дитину і яким було б важко не бачити постійно дітей Ігоря. Вона не любить, коли її називають вдовою, каже, що відчуває себе і досі дружиною, заміжньою жінкою, бо хоча чоловік і відійшов з їхньої реальності, але він - живий у пам'яті. А що ховала його у закритій труні, то навіть попри результати чотирьох експертиз ДНК тамує надію на чудо.

«Він мені завжди подобався, ще з дитинства, бо жили ж не тільки в одному селі - Осмиловичі, - на одній вулиці жили. Не уявляла собі іншого чоловіка, крім Ігоря. Казала собі: як не вийду заміж за нього, ні за кого іншого не піду. Він завжди мав багато друзів. І ми по-сусідському спочатку дружили, потім вже серйозно зустрічалися аж два роки. Усі роки, спільно прожиті, була у ньому впевнена. Ця впевненість - така необхідна жінці, і я її мала», - пригадує зараз Алла.

У батьківському домі, де минуло стільки років щасливого життя, багато що зроблено руками чоловіка. Він провів до будинку воду та каналізацію, облаштував теплий санвузол, білив, лакував, робив стелю... Не соромився зварити їсти. Зробивши хороший ремонт удома, почав ходити до людей і робити ремонти, це у нього виходило якісно. Трохи їздив на заробітки у Польщу, Росію, придбав трактор, збудував гараж, планував купувати машину. Сьогодні Алла пригадує, як Ігор наполіг поїхати на відпочинок в Одесу, хоча донька була ще досить маленькою. Але це був їхній останній спільний родинний відпочинок. Перед тим ще встигли «вхопити» Криму: якщо в Одесу їхали з дворічною донею, то у Крим - на великому терміні Аллиної вагітності. Життя попереду здавалося безкінечним. І навіть коли Ігоря вже мобілізували й дружині наснився незвичний сон, вірилося у краще.

«Він навіть не отримував повістки. Переказали, що у сільраді лежить повістка на його прізвище. Він сам поїхав за нею. Не ховався, не шукав варіантів, щоб «зіскочити». Навіть коли 1 серпня 2014 року приїхав у відпустку, міг же не повернутися. Наш син мав з татом особливий зв'язок, за кілька днів до його відпустки казав, що «тато приїде». Коли Ігор загинув, синові було 10 років, у душі він так і не змирився з батьковою втратою, переживає її досі... Ігор міг залишитися з відпустки вдома, найбільше, що йому загрожувало - умовне покарання. Сказав: «Я зі судимістю жити не буду і з армії не піду». А товариш, з яким приїхали тоді разом, залишився вдома і живе», - згадує Алла.

Сон, який нерозгаданий донині, приснився їй, коли чоловік уже був на Рівненському полігоні. «Сон дуже чіткий. Знаю у ньому, що Ігор - вже на сході, і триває війна. Чому - війна? Тоді ще не говорили про неї. Насправді ж тоді ми не знали, наскільки серйозні події на Сході... Він мені телефонує і каже: «Алло, на наше село суне ураган». Я відхиляю штору: з неба на нашу хату опускається чорний стовп... Так страшно стало! Засунула штору, і наче ранок вже настав, виглядаю у вікно - а Ігор вже не на сході, а з нами, зі мною, дітьми. Дивлюся: на подвір'ї нашому - зелена-зелена трава і багато чорних вирв. Але він - з нами! Того ранку я чоловікові зателефонувала, розповіла сон і ще запевнила його: все буде добре, бо ти був з нами», - ще один спогад Алли.

Ігор продовжує залишатися поруч з родиною, батьками, сестрами, шваґрами, племінниками, друзями, дружиною, дітьми. Тільки в іншому вимірі.

«Кому воно болить?..»

 

Тільки недавно Алла змінила заставку на своїй сторінці у соціальній мережі. Це була світлина, зроблена кимось з родини, коли вона їздила до чоловіка на полігон у Миколаївську область. Їздила ж за ним усюди: на полігон рівненський, миколаївський... На фотографії - така щемлива картина: Ігор стоїть біля мікроавтобуса, Алла дивиться на нього. Тут - і радість зустрічі, тут - і печаль близької розлуки, тут - розуміння того, що наступна зустріч може настати не скоро, а найбільше тут - ЛЮБОВІ. Через три роки Алла напише такі рядки: «Сьогодні 3 роки, відколи ти - не з нами. Немає слів, щоб передати, як нам тебе не вистачає. Герої йдуть високо у небо, а десь курличуть журавлі. А я тебе все кличу, кличу на грішній, грішній цій землі. Комусь потрібні п'єдестали й великі неземні скарби. Мені б - лише погляд твій зустріти, і з обіймів щоб не відпустив...».

Коли російські найманці розстріляли блокпост 51-ї бригади під Волновахою, Ігор Пугач був зовсім поруч. Їхній блокпост також обстріляли. Дехто з бійців, наляканий розумінням того, що це - не маневри, а війна, покинув позицію. Він же потім пояснив дружині, що не міг піти звідти самовільно, бо не було наказу. «А без наказу я не рушу!». Відданість обов'язку, вірність присязі - таким був її чоловік, відзначений після загибелі орденом «За мужність».

Зараз, переживши чотири експертизи ДНК, поховання чоловіка (в Осмиловичах, що в Іваничівському районі, на Волині, його поховали у березні 2015 року), Алла найбільше хоче потім, колись - поїхати у те село, де він загинув. Вона - не єдина у такому своєму прагненні. Чому жінок, які втратили чоловіків чи синів у цій неоголошеній війні, тягне на місце їхньої загибелі? Бо це - місце, де вони були ще ЖИВИМИ. 19 серпня 2016 року вона напише слова, немовби крик душі: «25 серпня 2014 року. Що про цю дату написано чи відомо? НІЧОГО!!!!! А цього дня у селі Дзеркальному загинули, щонайменше, 9 хлопців з Волині. Кому воно болить? Правильно, тільки рідним. Всі говорять про Іловайську трагедію 28-29 серпня. Але ж наші хлопці також захищали той нещасний Іловайськ. Де ця згадка???!!!! Що за неповага!!!! Для когось 9 життів - це нічого, а для когось це - все життя: минуле, теперішнє і майбутнє, тільки у різних вимірах. Вибачте, можливо, за емоційне висловлювання, але воно болить, і колись мусить вилитися. Біль не вщухає з роками, лише посилюється. І хочеться ПРАВДИ, врешті-решт. Але де вона?».

Сьогодні Аллі - стільки років, скільки було Ігореві, коли він загинув, - 36. Синові уже 13, донька вже пішла без тата цього року в перший клас. До деталей Алла пам'ятає поїздку в Дніпро, де у морзі шукала свого чоловіка. Її зі сестрою на вокзалі зустріла волонтер Ірина, своїм транспортом возила у Дніпрі, потім повезла в морг у Запоріжжя, ні за що не взяла ні копійки. Багатьох загиблих ще можна було впізнати. Пугачам же довелося здавати аналізи на ДНК, але вони не втомлювалися це робити, чотири рази була експертиза ДНК... У перші роки після перезахоронення чоловіка вона не хотіла жодного спілкування з ніким. Пригадує, як волонтер з Володимира-Волинського Костянтин Зінкевич приїжджав аж в Осмиловичі, просив її поїхати зі сином у Францію, де родини загиблих українських військових на сході приймали місцеві благодійники. Таким родинам украй була необхідна реабілітація. Вона відмовила категорично. Згодом таки була перша поїздка на відпочинок у групі таких же вдів-дружин на прохання Віри Крепець з Володимира, чоловік якої також зник під Дзеркальним. Спільна біда об'єднує. З тими, хто пережив подібне, їй легше спілкуватися.

Останнім же часом велику підтримку родини загиблих воїнів отримують від організаторів проекту «Меценати для солдата». Його координатор Руслан Теліпський, каже Алла, став для їхніх дітей старшим братом, батьком, другом. Спільні поїздки, спільний відпочинок, спілкування, вітання дітей з днем народження - та багато що «закручує» Руслан і його команда, і біль втрати якщо й не меншає, то наче пригасає. Бо є відчуття, що загибель тата-воїна була недаремною, хоча, звісно, у подальшому житті його таки ніхто не замінить.

Вклонімося Героям

Кривавлять березневі втрати…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers