rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Організм – як велика миска з цукром…

Відомий канадський нефролог розповів, внаслідок чого виникає діабет, і назвав єдиний спосіб, як вилікувати цю недугу.

 

Вважається, діабет 2-го типу - хвороба хронічна (тобто, невиліковна), і все, що може зробити хворий, - призупинити її прогресування. Нефролог з канадського Онтаріо доктор Джейсон Фунг, провідний світовий експерт із циклічного голодування, автор бестселерів (найвідоміший з яких - The Diabetes Code: Prevent and Reverse Type 2 Diabetes Naturally), переконаний: діабет можна вилікувати! Для цього треба змінити спосіб життя, передусім - раціон харчування.

Що насправді відбувається з організмом хворих на діабет 2-го типу?

 

Лікар пропонує уявити свій організм у вигляді великої миски, наповненої цукром. З народження миска порожня. Протягом наступних десятиріч споживаємо цукор і прості вуглеводи - так посудина поступово наповнюється. У певний момент цукор починає висипатися на стіл.

Коли споживаємо цукор, виділяється гормон інсулін, завданням якого є транспортувати цукор до клітин, де він перетвориться на енергію. Якщо весь цукор не спалювати, за кілька десятиріч клітини ним переповняться і нові порції у них просто не вміщуватимуться. Тож наступного разу, коли інсулін спробує «запхати» цукор до клітин, вся ця порція висиплеться у кров. Цукор, який циркулює у крові (а бути там не повинен), називається глюкозою. Надмір глюкози у крові - основний симптом діабету 2-го типу.

Коли глюкози стає забагато, інсулін не здатний виконувати своє завдання - постачати цукор до клітин. Тоді кажемо, що розвинулася резистентність до інсуліну. Насправді у цьому немає вини інсуліну. Головною проблемою є те, що надлишок глюкози є не лише у крові. Нею переповнені всі клітини.

Реагуючи на надлишок глюкози у крові, організм виділяє більше інсуліну, який у переповнені глюкозою клітини «впихає» ще більшу її кількість. Ефект є, але він тимчасовий - надлишок глюкози переноситься з крові до клітин. У певний момент організм уже не в стані «запхати» більшу кількість цукру до клітин. Його можливості вичерпано.

Джейсон Фунг радить згадати ситуацію, коли востаннє пакували валізу. Спочатку одяг без проблем вміщався у порожній валізі. Однак, коли вона переповнилася, закрити її не вдалося. Валіза стала «резистентною» до одягу. Те саме відбувається з нашими клітинами, коли вони переповнені глюкозою. Звичайно, можна докласти сили і втиснути ще дві футболки, проте це не вирішить проблеми переповненої валізки. Найкращим рішенням буде забрати з неї деякі речі.

Що буде, якщо не усунути з організму надлишок глюкози? Він почне виробляти більшу кількість інсуліну, яка намагатиметься «втиснути» глюкозу до клітин. Але це спровокує ще більшу інсулінорезистентність. Найбільш ймовірно, що все закінчиться діабетом 2-го типу.

Ендокринолог може порекомендувати ін'єкції інсуліну або цукрознижувальні препарати, проте вони будуть лише забирати глюкозу з крові, де можемо її бачити (за допомогою лабораторних аналізів), і «запихати» назад в організм, де її не видно. Далі вона потрапить в інші органи - нирки, нерви, очі та серце. Основна проблема - миска, з якої цукор висипається на стіл, - залишиться.

«Уявіть, що маєте огрядного приятеля, в якого діагностували діабет 2-го типу. Це означає, що рівень глюкози у його крові постійно перевищує норму. Ваш друг важко працює над тим, щоб схуднути, бодай, на 20 кг. Це дозволить йому припинити застосування цукрознижувальних препаратів, оскільки рівень глюкози у крові гарантовано повернеться до норми. Що б ви йому сказали? Мабуть, щось на кшталт «Молодець! Добре робиш. Так тримати!». І що б ви не сказали точно: «Сізіфова праця! Мій лікар каже, що діабет - невиліковна хвороба». На думку Джейсона Фунга, втрата зайвої ваги є ключем до подолання недуги. А кожен зайвий кілограм, якщо у вас поки що не діагностували діабету, наближає вас до нього. Утримання ваги у межах норми - найкраща профілактика цієї хвороби.

Не закликаємо відмовлятися від лікування, яке порекомендував ваш лікар, але можемо побитися об заклад, що він закликав вас переглянути щоденне меню на користь здорових продуктів та порадив більше рухатися. Якщо у вас є зайва вага (а її має 90% хворих на діабет 2-го типу), лікар 100% наголошував на необхідності її позбутися, бо без цього лікування не дасть бажаного ефекту.

Як розпізнати діабет?

 

Існує чотири типи діабету: 1-го, 2-го типів, діабет вагітних та інші специфічні типи. 90% хворих страждають від діабету 2-го типу. Діабет вагітних не вважається хронічною хворобою, хоча у майбутньому збільшує ймовірність розвитку діабету 2-го типу. Якщо у жінки після пологів утримується гіперглікемія, у неї діагностують діабет 1-го, 2-го або іншого специфічного типу.

Гіперглікемія (постійно підвищений рівень глюкози у крові) - основний симптом усіх типів діабету. Якщо рівень цукру зростає до такого, що нирки вже не здатні реабсорбувати глюкозу, вона потрапляє у сечу, провокуючи часте надмірне її виділення та сильну спрагу. Хронічна втрата глюкози призводить до різкої втрати ваги, а також є причиною «вовчого апетиту» та втоми, яку хворий відчуває навіть після відпочинку. Всі ці симптоми супроводжують всі типи діабету, але 2-й на початках має безсимптомний перебіг.

Обережно: кетоацидоз і гіперглікемія!

 

У пацієнтів з 1-м типом діабету може розвинутися кетоацидоз. Через нестачу інсуліну у крові скупчується критична кількість кетонових тіл. Ознаками кетоацидозу є сплутаність і втрата свідомості, швидке дихання, біль у животі, фруктовий запах з рота. Це - небезпечна для життя ситуація, яка вимагає негайного введення інсуліну.

У випадку діабету 2-го типу може розвинутися гіперглікемічний синдром. Високий рівень глюкози у крові стимулює посилене сечовиділення, що призводить до серйозного зневоднення організму, судом, коми і навіть смерті. Оскільки при діабеті 2-го типу рівень глюкози перебуває або у межах норми, або його перевищує, кетоацидоз таким пацієнтам, як правило, не загрожує.

Автор: Власта Колодинська

Джерело: Високий Замок

Супрун розповіла, як отримати знеболювальне паліативним пацієнтам

Зуби – на полицю: як діагностувати пародонтит на ранніх стадіях

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers