rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Тарас Шевченко і музика

Співаємо, Тараса діти,

Слова з «Тополі» й «Заповіту»,

«Садок» з «Вечірньою зорею»,

Співаєм «Вітер з України»,

Співаєм, аж мороз по спині,

Співаєм славу Кобзареві!..

А. Німенко

 

Title Title 

 

«Кобзар» - святиня українського народу... Маленька книжечка, що колись відкрила новий світ поезії, бо вмістила у собі величезну поетичну спадщину народного співця - Великого Кобзаря Тараса Шевченка, який перевтілив образ мандрівного співака у символ народного сумління та історичної пам'яті, об'єднав у собі міць народу та його велич, мудрість і нескореність, гідність та щирість. Творчість геніального сина українського народу непідвладна часові. Його спадщина належить не лише Україні, а всьому людству. Світ знає Т. Шевченка, передусім, як поета, але він - прозаїк, драматург, художник, скульптор. В образотворчому мистецтві відомо понад 1000 робіт Шевченка. Він був видатним портретистом, пейзажистом, гравером. Цієї, 205-ї весни з Дня народження Т. Шевченка, у нашій школі, школі Українознавства при православному катедральному соборі св. князя Володимира, ми перегорнули ще одну цікаву сторінку з життя Великого Генія - Шевченко і музика.

Title Title 

 

Дзвінко і мелодійно, величаво і ніжно линула музика у шкільній залі, зачаровуючи всіх присутніх щирістю та емоційністю виконання. Пісні та музичні твори, вірші та літературно-музична композиція у виконанні наших вихованців створили надзвичайно особливу атмосферу чутливості та гармонійності. Під час концерту прозвучали: «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні шкільного хору, «Зацвіла в долині», «Тече вода з-під явора», «Садок вишневий коло хати», «Зоре моя вечірняя», «Стоїть явір над водою», «Віє вітер». Вже доброю традицією є виступ нашого ансамблю у складі учнів старших класів, а саме: Тані Барабаш, Евеліни Волочій, Соломії Чех, Влади Ходоровської під акомпанемент на гітарі братів Святослава та Олексія Мелешків (пісня «Думка» («Тече вода в синє море»)). Допомогла підготувати цей музичний номер вчителька гри на гітарі п. Надія Вовк.

Title Title 

 

Шевченко не міг жити без того, щоб не співати. Бо був не лише поетом, не лише художником. Бо був Кобзарем! Сповнений тяжких, сумних настроїв, туги за рідним краєм, він сам творив пісні, в яких виливав свою печаль. І виливав її рідними словами. Переконливим свідченням того, що кобзар потрібен людям, що він знайде пісню для будь-якого слухача, є вірш Шевченка «Перебендя», уривок з якого прочитав Святослав Мелешко, а учні Остап Чех, Георгій Кусенко, Мар'ян Шепта, Андрій Костишак та Олексій Мелешко так впевнено, по-козацькому виконали одну з 11-ти пісень, згаданих у цьому вірші, «Ой не шуми, луже». Особливо вразило присутніх емоційне читання віршів Мар'яною Копит та Олексієм Мелешком.

Title Title 

 

У літературно-музичній композиції «Така ї доля» ожили на сцені Шевченкові героїні: Оксана (Таня Барабаш), Наймичка (Мар'яна Копит), Русалка (Софія Калинюк), Марина (Марта Петришин), Мар'яна-черниця (Марта Похваліт), Причинна (Влада Ходоровська), Катерина (Евеліна Волочій), Ярославна (Вероніка Мельничук), Відьма (Евеліна Носа), Тополя (Анна Клим'юк), Ганнуся-утоплена (Віра Бурн), Лілея (Соломія Чех), своїм правдивим перевтіленням, виразним читанням, душевним співом донесли до слухачів трагічну долю дівчини-жінки оплакану і виспівану Великим Кобзарем. Прозвучали пісні «Летить галка», «Плавай-плавай, лебедонько» у виконанні п. Оксани Тарнавчик-Дяків під власний супровід на бандурі, «Така її доля», «Єсть на світі доля» (акомпанувала Л. Я. Лехнях).

Title Title 

 

З великим захопленням слухали наші діти та й присутні в залі нові та невідомі факти з біографії Тараса Григоровича, що пов'язані з музикою. У нашій школі вчителі вміло поєднують і навчальний процес, і долучають учнів до світу мистецтва, допомагають їм розпізнати та реалізувати свої здібності і таланти. Тому метою цьогорічного шевченківського свята було донести до наших учнів те, що «Кобзар» Шевченка став своєрідним пісенником нашого народу, джерелом для створення численних музичних творів. До творів поета складав музику найгеніальніший композитор - народ, а услід за ним - композитори-професіонали. Серед них найвизначніше місце належить основоположникові української музики - Миколі Віталійовичу Лисенкові, який написав на слова Шевченка близько ста музичних творів і окремою книжкою видав музичні твори «Музика до Кобзаря». Дослідники «музичної Шевченкіани» нараховують понад 2000 композицій на слова Шевченка, а весь «Кобзар» містить 227 окремих назв творів. І саме виконання на скрипці Дмитром Салданом «Елегії пам'яті Т. Г. Шевченка» М. Лисенка (акомп. Л. Я. Лехняк) допомогло переживати ті найніжніші почуття, що вміє викликати лише музика...

Title Title 

 

Тарас Григорович Шевченко здобув славу одного з наймузичніших поетів світу! Тож і співає Кобзар!!! Хай відлуння співу його дзвенить в серцях людських!!! А ми, батьку наш, Тарасе, будемо виконувати Твої заповіти! Всі присутні на завершення виконали «Учітеся, брати мої».

 

Title
 

 

Окружний з’їзд Союзу Українок Америки

Грай, бандуро, грай!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers