rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Чи готові українські пошукачі до майбутнього?

На Всесвітньому економічному форумі (World Economic Forum), який відбувся наприкінці січня 2019 року, висловили припущення, що вже через 5 років ми зможемо побачити зміну більше, ніж 35% робочих навичок, наявних у сучасних людей. Згідно з доповіддю експертів, деякі професії зникнуть, інші будуть стрімко розвиватися, а частина спеціальностей, яких зараз навіть не існує, стануть звичним явищем.

 

Більше того: в умовах, коли вузькоспеціалізовані знання швидко втрачають свою актуальність і вимагають постійного оновлення, пріоритет при зарахуванні на роботу переміститься в царину soft skills - універсальних навичок, які можуть застосовуватися в будь-якій сфері і галузі.

HeadHunter Україна дослідив, чи мають українські претенденти вміння, які, на думку фахівців, будуть найціннішими для роботодавців у 2020 році, і наскільки ці soft skills популярні на ринку праці зараз.

Протягом найближчого часу перевагу при влаштуванні на роботу матимуть ті фахівці, чиї навички і знання будуть відповідати умовам часу. Наприклад, завдання з контролю якості втратить свою актуальність - замість людини це можуть робити машини. Паралельно з цим на перший план вийдуть вміння і навички, які дозволять кандидатам швидко адаптуватися до змін, самостійно й оперативно опановувати нові технології, діяти на випередження. Звичайно, не всі вміння, яким пророкують велику популярність у 2020 році, є новими. Більшість з них актуальні і зараз, але ось їхня пріоритетність значно зміниться. Так, у найближчому майбутньому найціннішими навичками будуть: вміння вирішувати комплексні завдання, критичність мислення, креативність, навичка керівництва людьми, навички успішної комунікації, емоційний інтелект, здатність робити висновки і приймати рішення, клієнтоорієнтованість, навички проведення переговорів і гнучкість мислення.

Аналіз бази вакансій сайта hh.ua за останні 12 місяців показує: перераховані навички та вміння вже є популярними в українських роботодавців. Зокрема, вміння вирішувати комплексні завдання фігурує в пропозиціях у сферах «Транспорт», «Бухгалтерія», «Маркетинг», «Банки», «Консультування», «Продажі», «Виробництво», «IT, телеком», «Адміністративний персонал», «Управління персоналом» тощо. А ось критичне мислення потрібно, якщо ви претендуєте на посаду в профсферах «IT, телеком», «Маркетинг», «Бухгалтерія», «Банки», «Консультування», «Мистецтво, медіа», «Управління персоналом», «Будівництво», «Безпека», «Продажі». Широким попитом користуються креативні співробітники, особливо - у пропозиціях про роботу в маркетингу. Крім того, таке побажання до майбутніх співробітників висувають роботодавці, які шукають фахівців у спеціалізаціях «IT, телеком», «Продажі», «Виробництво», «Управління персоналом», «Наука, освіта», «Адміністративний персонал», «Початок кар'єри», «Туризм, ресторани». Однак, ці навички не нові - вони фігурують у доповіді Всесвітнього економічного форуму Future of Jobs як популярні в роботодавців у 2015 році. А ось такі вміння, як «емоційний інтелект» і «гнучкість мислення» («когнітивна гнучкість»), на думку авторів доповіді, раніше актуальними не були. Однак, у поодиноких випадках вони зазначаються у вакансіях, розміщених на сайті hh.ua за останні 12 місяців. Високий рівень емоційного інтелекту стане в пригоді, якщо ви претендуєте на посаду в профсферах «Маркетинг», «IT, телеком», «Адміністративний персонал», «Управління персоналом», «Продажі», «Бухгалтерія», «Банки», «Топ-менеджмент», «Початок кар'єри», «Будівництво». Гнучкість мислення - більш популярна вимога серед українських роботодавців, проте також трапляється не дуже часто. Про це говорять представники компаній, які шукають співробітників у профсферах «Продажі», «Адміністративний персонал», «Медицина», «Маркетинг», «Управління персоналом», «Топ-менеджмент», «Бухгалтерія», «Транспорт», «Виробництво», «Банки». Загалом, у галузевому зрізі картина популярності «навичок майбутнього» за сферами виглядає таким чином: найчастіше подібні вміння фігурують у профсферах «Маркетинг», «Продажі», «Адміністративний персонал», «IT, телеком», «Управління персоналом» тощо.

Водночас, аналіз резюме, розміщених за останні 12 місяців на сайті hh.ua, показує, що пошукачі готові до нових вимог і демонструють наявність відповідних навичок. Так, про вміння комплексно вирішувати проблеми говорять кандидати, які претендують на роботу в профсферах «Топ-менеджмент», «IT, телеком», «Продажі», «Маркетинг», «Виробництво», «Будівництво», «Бухгалтерія», «Транспорт», «Юриспруденція», «Консультування». Про наявність критичного мислення заявляють кандидати зі сфер «IT, телеком», «Топ-менеджмент», «Виробництво», «Продажі», «Маркетинг», «Адміністративний персонал», «Початок кар'єри», «Бухгалтерія», «Управління персоналом», «Мистецтво, медіа». А креативність присутня у кандидатів із профсфер «Маркетинг», «Мистецтво, медіа», «Початок кар'єри», «IT, телеком», «Продажі» тощо. Крім того, пошукачі активно проходять курси з підвищення рівня емоційного інтелекту. До того ж, половина кандидатів, які зазначили такий курс у своєму резюме, - пошукачі з вікової групи 31-40 років. Судячи з CV, цій же категорії більшою мірою властива гнучкість мислення - з усіх кандидатів, які вказали таку навичку, на неї припадає 42%.

Очевидно, що ринок праці, як і інші сфери, не константний: змінюється популярність тих чи інших професій, змінюються вимоги роботодавців і очікування пошукачів. І розуміння трендів та прогнозів на майбутнє - абсолютний must-have для фахівців, які хочуть бути популярними на ринку праці.

Джерело: «HeadHunter Україна»

 

Соціальні мережі, пошук роботи та життя у трудовому колективі

Ефект Мюнхаузена (Authorized User)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers