rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ А здавалося, здорова…

Людина, яка живе з ВІЛ, може добре почуватися протягом багатьох років. Не здогадуючись про те, що інфікована.

 

Медики б'ють на сполох: темп приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію торік зріс майже на 11%, а на СНІД - майже на 47%. Основна причина - не всі ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД приймають антиретровірусну терапію. На сьогодні це - єдиний спосіб «приборкати» небезпечний вірус. За належного лікування вірусне навантаження в організмі знижується настільки, що людина перестає бути потенційним джерелом інфікування. ВІЛ-інфіковані жінки можуть народжувати здорових дітей!

Досі популярним є міф, що всі ВІЛ-інфіковані люди раніше вживали ін'єкційні наркотики. Насправді кількість заражень таким шляхом щороку зменшується. Натомість, простежується тенденція до збільшення кількості випадків передачі вірусу статевим шляхом, передусім - гетеросексуальним. Найчастіше ВІЛ діагностують у молодих людей (25-49 років) - у 83% усіх нових випадків.

Як уберегтися від інфікування вірусом імунодефіциту людини? «Через рукостискання, обійми, при кашлі або чханні, при спільному користуванні телефоном, туалетом, відвідуванні хворого у лікарні, укуси комарів, їжу та посуд, при купанні у басейні, перебуванні у лазні, спільному користуванні ванною або душем, через білизну й одяг заразитися ВІЛ неможливо, - пояснює Ольга Богославець, головний спеціаліст відділу санепіднагляду Управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області. - Слина, піт, сльози, фекалії, сеча інфікованого не становлять небезпеки. Вірус передається лише через кров, сперму, вагінальні виділення і материнське молоко (від матері до дитини під час пологів та грудного вигодовування). Потрапивши в організм людини, збудник змушує працювати імунітет на своє відтворення. Імунний захист слабшає поступово. Людина, що живе з ВІЛ, може добре виглядати і добре почуватися протягом багатьох років, не здогадуючись про те, що інфікована.

Тим часом вірус руйнує дедалі більше клітин імунної системи (CD4-лімфоцитів). З часом хворого почнуть турбувати часті грибкові інфекції, тривале підвищення температури тіла без видимої на те причини, нічна пітливість, діарея, різка втрата ваги, часті гострі респіраторні інфекції, оперізуючий лишай тощо. Це все - «тривожні дзвіночки», які сигналізують про те, що організм поступово втрачає імунний захист. Коли вірус зруйнує критичну кількість клітин імунної системи, людина стане уразливою до всіх хвороб, зокрема тих, які здоровим взагалі не шкодять!».

Більшість хворих на СНІД помирають від ВІЛ-асоційованого туберкульозу (як легеневого, так і позалегеневого).

«Не впевнені у партнері - користуйтесь презервативом, - радить лікар. - Гарантії 100% навіть при правильному використанні не дає, але ризики зменшує. Відмовитися від бар'єрного методу контрацепції можна лише за однієї умови - якщо ви та партнер пройдете спеціальне обстеження, переконаєтесь, що здорові, і не будете зраджувати одне одного». Існує низка факторів, які збільшують ризик інфікування при статевому контакті. Це - супутні венеричні захворювання, ерозія шийки матки у жінки і анальний секс. Коли цілісність слизової піхви, ануса чи прямої кишки порушена, вірогідність заразитися зростає.

Ніколи не користуйтесь голками і шприцами, які були у вжитку! Всі маніпуляції зі шкірою і слизовими оболонками повинні проводитися виключно стерильними інструментами. У перукарні, салоні краси поцікавтесь, скільки наборів інструментів має майстер. Має бути, принаймні, два - тільки так можливо дотриматися часу дезінфекції.

Якщо є сумніви - здайте аналіз. Це - безкоштовно, конфіденційно і (за бажання) анонімно. Можна придбати експрес-тест на ВІЛ в аптеці. Зверніть увагу: від моменту зараження мусить минути не менше, ніж 14-90 днів, перш ніж аналіз дозволить виявити специфічні антитіла до вірусу. У людей з ослабленим імунітетом період такого «вікна» може розтягнутися на цілий рік.

Якщо результат аналізу позитивний - зробіть ще один. Два позитивні результати - підстава розпочати лікування.

Автор: Наталія Дружбляк

Джерело: «Високий Замок»

Супрун розповіла, як отримати знеболювальне паліативним пацієнтам

Біологічна основа психічних хвороб

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers