rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ АМКУ зніс заточки «Укрзалізниці» із закупівлі газу на 388 мільйонів за скаргою, яку оплатив не скаржник

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг зобов'язала філію «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» внести зміни до тендерної документації на закупівлю природного газу загальною очікуваною вартістю 388,20 млн грн. Про це повідомляється системі «Прозорро».

Закупівля загалом 32 806 тис. куб. м газового палива проходить у межах чотирьох тендерів, оголошених у січні. Протягом 2019 року переможець аукціонів постачатиме газ регіональним філіям та/або філіям АТ «Укрзалізниця».

На етапі подання конкурсних пропозицій учасники ринку звернулись до «ЦЗВ» з низкою питань, однак усіх їх замовник проігнорував. Врешті, троє суб'єктів господарювання подали в АМКУ скарги щодо дискримінаційності окремих вимог в оприлюднених тендерних документаціях.

Скаржниками виступили київське ТОВ «Центральний контрагент (Україна)», одеське ТОВ «Юг-Газ» та черкаське ТОВ «Міжнародна газова компанія».

Так адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг визнала дискримінаційними, з-поміж інших, такі вимоги:

l умову наявності гарантійного терміну на таку специфічну продукцію, як природний газ, при відсутності окремо прописаних вимог до гарантійного терміну;

l бронювання замовником права у будь-який час керуватися нормами Закону «в разі виявлення положень та/або визначень в Документації, які не відповідають Закону»;

l умову щодо корегованої цінової пропозиції та цінової пропозиції в тій частині, що вони не можуть містити арифметичних помилок, зокрема, розходжень між ціною одиниці та підсумковою ціною, одержаною шляхом множення ціни за одиницю на кількість товару або інших арифметичних дій (у цьому випадку замовник залишав за собою право відхилити пропозицію учасника. Однак, тендерна колегія резюмувала, що учасник має право внести зміни або відкликати свою тендерну пропозицію до закінчення терміну її подання без втрати свого забезпечення тендерної пропозиції. Такі зміни або заява про відкликання тендерної пропозиції враховуються у випадку, якщо вони отримані електронною системою закупівель до закінчення терміну подання тендерних пропозицій);

l умову, що стосувалась адреси місця постачання товару (Замовник вказував, що це «регіональні філії та/або філії АТ «Укрзалізниця», натомість, учасник зазначив, що таке формулювання не дозволяє скласти коректну цінову тендерну пропозицію. І Комітет підтримав позицію скаржника);

l умови Документації не узгоджуються з вимогами Закону в цій частині, що може призвести до неповернення Замовником забезпечення виконання договору з підстав, не передбачених законом (Замовник погоджувався повернути учаснику-переможцеві забезпечення у випадках, передбачених частинами першою та другою статті 31, частиною третьою статті 32 Закону, однак, забув про підставу, передбачену статтею 37 цього Закону, в якій йдеться про випадок недійсності договору закупівлі).

Разом з цим, компаніям не вдалось оскаржити, наприклад, вимогу про надання листа-відгуку від споживача, зокрема, «Укрзалізниці».

ТОВ «Юг-Газ» безуспішно намагалось виключити прописані в одному з додатків технічні вимоги до газу. «В Україні фізико-хімічні показники природного газу регламентуються чинним стандартом ГОСТ 5542», - пояснював скаржник. Однак, не зміг переконати тендерну Колегію у відсутності права замовника чітко прописати вимоги до закуповуваного газу в документації.

Зазначимо, що плату за скаргу ТОВ «Центральний контрагент (Україна)» вніс директор компанії ТОВ «Юг-Газ» Євген Гіндін.

Бенефіціаром ТОВ «Юг-Газ» є Артем Сідєльніков з Києва. Записана ж компанія на харківське ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія», одеське ТОВ «КУА «Юг-Інвест», дніпровське ТОВ «Стор Хауз» та кіпрську компанію «Оланаріо Венчерз Лімітед» (Olanario Ventures Limited).

Відомо, що у період до четвертого кварталу 2018 року частку «Юг-Газу» контролювало також ПАТ «Одесагаз», кінцевим власником якого є одеський бізнесмен Ігор Учитель. За даними «ЛІГА.net», ця фірма імпортує європейський газ від «MET Gas and Energy Marketing AG» та «Antra Gmbh». Останню пов'язують з екс-нардепом Миколою Мартиненком, який це заперечує.

З початку 2017 року «Юг-Газ» підписав договорів з бюджетниками на 162,52 млн грн. Серед замовників за цими договорами філій УЗ немає.

Київське ТОВ «Центральний контрагент (Україна)» засноване у квітні 2018 року. На початку березня цього року 100% статутного капіталу газовика перейшли до компанії з Панами «Мілано Холдінг Груп Інк.». Нині в ЄДР бенефіціарний власник новачка не вказаний, а керівником є Юрій Корецький.

Однак, раніше, у період з грудня 2018 року, «ЦК (У)» було зареєстроване на будівельне ТОВ «РД-Строй СУ-2», прописане на Одещині. Юридичний контроль над цією фірмою здійснюють згадуваний Ігор Учитель та його бізнес-партнери адвокат Михайло Партікевич та Ігор Буркинський.

Учасником публічних закупівель «ЦК (У)» досі не було.

ТОВ «Міжнародна газова компанія» належить прописаним у Черкасах Жанні Кудринській та Сергієві Момотюку. Фірма створена влітку 2017 року. Наприкінці минулого року засновники зменшили статутний фонд компанії з 5 до 3 млн грн. Учасником публічних закупівель «МГК» досі не була.

 

Джерело: «Наші гроші»

 

Схема Бондаря

Рулетка під назвою СЕТАМ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers