rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Схема Бондаря

Кандидат у президенти придумав, як збудувати висотку в центрі Києва, базуючись на протермінованих дозволах.

 

Мало хто може заслужити на те, щоб схему назвали твоїм ім'ям. Ми вважаємо, що Віктор Бондар, екс-міністр, екс-губернатор, а нині - депутат і кандидат - це цілком заслужив. Бо подібної творчості «Наші гроші» ще не фіксували.

Місце реалізації: схил Кловського яру над Олександрівською лікарнею, де вже починають зводити 34-поверхову житлову багатоповерхівку з кількома підземними поверхами.

  Title

Перший дозвіл

 

Влітку 2004 року фірма Бондаря - ТОВ «Будінформ», де він володіє 50% разом з Ларисою Деревянко, - отримала 0,22 га на вул. Мечникова, 7-б в оренду на 15 років. Згідно з рішенням Київради - для будівництва житлового будинку з офісними приміщеннями та вбудованою автостоянкою.

Важливо, що будувати тут житло не можна. Ця ділянка, згідно з Генпланом, належить до території громадських будівель та споруд. Саме тому справа не рухалась роками. Однак, у 2010-му «Будінформу» якимсь незбагненним чином вдалось отримати містобудівні умови (МУО) на будівництво. Здавалось, що вже жодних перепон не буде, але тут до влади прийшов Янукович. І у міністра, і губернатора часів Ющенка почались проблеми. Позначились вони і на ділянці біля метро Кловська.

У 2011 році вступив у силу новий містобудівний закон, згідно з яким усі раніше видані МУО були дійсні ще протягом двох років, тобто, лише до березня 2013-го року.

А у 2012 році суд за позовом прокуратури взагалі розірвав договір оренди.

Тобто, станом на 2014-й Бондар не мав ні ділянки, ні прав її забудовувати. Але тут колесо сансари крутнулось назад.

Реалізація схеми

 

У розпал подій Майдану, у лютому 2014-го, Апеляційний суд з невідомих підстав раптом поновив «Будінформу» термін на подання скарги. І вже у квітні скасував рішення першої інстанції 2012-го року про розірвання договору оренди. Касаційну скаргу Київрада не спромоглася подати - запізнилася на 8 місяців.

Тепер надійшла черга до МУО. Отримати нову документацію на висотку-монстра було якщо не неможливо, то, принаймні, - дуже дорого. Тому пішли дешевшим і дуже творчим шляхом. Точніше, двома шляхами.

По-перше. Старі МУО оголосили чинними в КМДА

 

Зробив це заступник директора Департаменту містобудування Андрій Вавриш у січні 2015 року, коли надіслав «Будінформу» відповідь-роз'яснення, де підтвердив чинність МУО 2010 року та можливість їх використання до завершення будівництва. Юридична сила такого «роз'яснення» - нікчемна, тому згодом зробили ще один крок.

По-друге. Старі МУО оголосили чинними в Окружному суді

 

Title  

Для того, щоб зробити ці МУО більш легітимними, громадська організація (ГС «Громадський контроль та порядок»), наближена до того ж Вавриша, наприкінці 2018-го пішла в суд, вимагаючи скасувати рішення ГУ містобудування КМДА про видачу «Будінформу» МУО 2010 року. 31 січня цього року суддя Окружного адмінсуду Києва Ігор Смолій сказав, що МУО видані правомірно і є чинними.

При цьому суддя Смолій побачив ст. 29 закону «Про регулювання містобудівної діяльності», в якій вказано, що МУО є чинними до завершення будівництва. І дивним чином не помітив ч. 5 Прикінцевих положень цього ж Закону, де сказано, що всі видані до набрання чинності цим законом МУО втратили силу в 2013 році.

А ще, не дочікуючись рішення суду, у серпні минулого року «Будінформ» отримав дозвіл на будівельні роботи. ДАБІ такий дозвіл видає за умови подання замовником усього пакету документів. «Будінформ» такі документи подав, знаючи, що один, але найголовніший документ - просто не дійсний. І у випадку перевірки ДАБІ це легко виявити.

Як зупинити «молодого політика»

 

Фірма кандидата в президенти свої роботи вже почала. Щоправда, поки що під виглядом укріплення схилу Кловського яру.

До речі, зауважимо, що вся важка техніка їздить через територію Олександрівської лікарні.

У серпні цього року в «Будінформа» закінчується термін оренди ділянки на Мечникова, 7-б. Поновлювати оренду цій фірмі чиновники не мають права хоча б тому, що це був недобросовісний орендар, який протягом останніх 5 років постійно мав заборгованість з орендної плати. Вже не згадуємо про всі порушення Генплану і державних будівельних норм.

У Київраді низка депутатів, до яких неодноразово зверталися місцеві мешканці, зареєстрували проект рішення про відмову у продовженні оренди «Будінформу». І у цій ситуації допомогти зможе лише прискіплива увага громадськості. Інакше, Андрій Вавриш - чиновник з багатим минулим ще часів Януковича, який зараз позиціонує себе як девелопер, що забудовує, зокрема, Рибальський півострів, і співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар спокійно задовольнять власні комерційні інтереси, залишивши Києву ще одного монстра.

А «схема Бондаря», народившись у 2014-му, стане одним із несподіваних наслідків, до яких призвів Майдан.

 

Автор: Ірина Шарпінська

Джерело: «Наші гроші»

АМКУ зніс заточки «Укрзалізниці» із закупівлі газу на 388 мільйонів за скаргою, яку оплатив не скаржник

Рулетка під назвою СЕТАМ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers