rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Найбільш вражаючі геологічні дива на Землі

Щодня на Землі відбуваються нові геологічні відкриття. Для цієї статті ми відібрали найбільш вражаючі з них.

 

Валуни Моеракі (Нова Зеландія)

 

Title
 

 

Ці надзвичайно великі кам'яні кулі діаметром від одного до двох метрів лежать уздовж східного узбережжя Нової Зеландії, в містечку під назвою Моеракі. Про те, звідки вони взялися, у народу маорі існує безліч легенд, проте, вчені стверджують, що ці валуни - результат берегової ерозії.

Біла пустеля (Єгипет)

 

Title
 

 

Біла пустеля - невелика ділянка на сході пустелі Сахара приблизно 10Ч30 км, розташована на відстані 45 кілометрів від міста Фарафра. Це місце знамените кремово-білим кольором і химерними вапняковими утвореннями. Колись тут було дно океану, і біла порода - це останки морських мікроорганізмів. За багато сторіч піщані бурі перетворили ці вапнякові гори в такий от інопланетний пейзаж.

Стежка велетнів (Північна Ірландія)

 

Title

 

Стежка велетнів - це 40 тисяч з'єднаних між собою базальтових колон, що утворилися в результаті виверження вулкана. Вершини цих колон утворюють щось на кшталт кам'яної дороги, що йде в море. У 1986 це місце було оголошено об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Печера очеретяної флейти (провінція Гуйлінь, Китай)

 

 

Title
 

 

Печера очеретяної флейти найбільше нагадує декорації до фантастичного фільму. Колись на цьому місці був океан, але потім вода поступово відійшла, оголивши ці вражаючі гори з дивовижними ущелинами, гротами і печерами. Це феєричне видовище приваблює людей уже понад 12 сторіч. Назва печери пов'язана з особливим очеретом, що росте біля її входу, з якого майстри виготовляли особливо мелодійні флейти.

Озеро Моно (Каліфорнія)

 

Title
 

 

Моно - велике і мілководне озеро, яке не має виходу в океан. Така ізольованість стала причиною великої концентрації солі у воді. І хоча через велику кількість лугу риба тут не живе, озеро володіє напрочуд продуктивною екосистемою - завдяки Солоноводній креветці, яка мешкає в цій воді і забезпечує їжею близько двох мільйонів перелітних птахів. Одним з чудес озера вважаються вапняно-туфові вежі, які оголилися після зниження рівня води в озері.

Вежа Диявола (Вайомінг)

 

Title
 

 

Цей моноліт вулканічного походження вважається найстарішим «національним монументом» США. Вежа Диявола утворилася приблизно 200 мільйонів років тому з магматичного розплаву, який піднявся з глибин Землі і застиг у вигляді витончених колон.

Індіанська легенда свідчить, що колись семеро маленьких дівчаток вилізли на плаский камінь, намагаючись врятуватися від ведмедя грізлі. Вони відчайдушно благали камінь врятувати їх, і раптом він почав рости, досяг неба, і дівчатка стали Плеядами. А глибокі вертикальні борозни-колони - це сліди кігтів величезного ведмедя.

Дванадцять апостолів (Велика океанська дорога, Австралія)

 

 

Title
 

 

Дванадцять апостолів - це група вапнякових скель в океані, недалеко від узбережжя в Національному парку Порт-Кемпбелл, розташованих на так званій Великій океанській дорозі в австралійському штаті Вікторія. Скелі сформувалися в результаті ерозії - сильні океанські вітри поступово підточували м'яку породу, перетворюючи печери в арки. Потім арки обвалилися, і залишилися ці дивовижні скелі до 45 метрів заввишки.

Печера кристалів (Найка, Мексика)

 

Title
 

 

Печера кристалів розташована на глибині 300 метрів під мексиканським містом Найка. Печера знаменита гігантськими кристалами селеніту, найбільший з яких сягає 11 метрів у довжину, 4 - в ширину і важить 55 тонн. У печері постійно спостерігається спека до 58°C при вологості близько 100 відсотків. Через це досліджувати печеру дуже важко. Навіть зі спеціальним спорядженням людина може перебувати в Печері кристалів не більше, ніж 20 хвилин.

Ворота в пекло (Туркменістан)

 

Title
 

 

Воротами в пекло називають газовий кратер у Туркменістані. Історія цього місця наступна: 1971 року біля села Дарваза радянські геологи виявили підземне скупчення газу. Земля в цьому місці провалилася, й утворилася велика вирва, наповнена газом. Щоб шкідливі для людей і худоби гази не виходили назовні, їх вирішили підпалити. Геологи думали, що пожежа незабаром згасне, але помилилися. З 1971 року природний газ так і продовжує горіти.

Шоколадні пагорби (Філіппіни)

 

Title

 

Шоколадні пагорби - геологічне утворення у філіппінській провінції Бохоль. На площі 50 квадратних кілометрів розташовано, щонайменше, 1260 таких пагорбів. Під час сухого сезону зелений колір трави, що покриває пагорби, змінюється на шоколадно-коричневий - звідси і назва.

Солончак Уюні (Болівія)

 

Title
 

 

Солончак Уюні є найбільшим солончаком у світі - його площа складає 10 582 квадратних кілометрів. Це висохле солоне озеро розташовується на околиці міста Уюні, на південному заході Болівії. У сезон дощів солончак покривається тонким шаром води і перетворюється на найбільшу в світі дзеркальну поверхню. Солончак Уюні, за оцінками фахівців, містить запас у 10 мільярдів тонн солі, щорічно тут видобувається близько 25 тисяч тонн.

Кам'яний ліс Національного парку Чжанцзяцзе, або мальовничі гори Улін'юань (Китай)

 

Title
 

 

Кам'яний ліс «росте» в китайській провінції Юньнань і покриває площу в 350 квадратних кілометрів. Численні вапнякові структури утворилися в результаті багатовікової ерозії і вимивання морськими водами. Високі скелі нагадують сталагміти, що ніби виростають із землі, багато з них схожі на скам'янілі дерева, чим і створюється ілюзія лісу з каміння.

Острів Сокотра (Ємен)

 

Title

 

Сокотра - один із найбільш ізольованих у світі архіпелагів континентального (або невулканічного) походження. Він розташований на відстані 240 кілометрів від Африканського Рогу і 380 кілометрів від Аравійського півострова. Завдяки такій геологічній та біологічній ізоляції та особливостям клімату на архіпелазі сформувався свій унікальний рослинний і тваринний світ. З цієї причини Сокотра внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Каміни фей (Каппадокія, Туреччина)

 

Title
 

 

Казкові димоходи або каміни фей - це високі скелясті освіти конічної форми. Вони сформувалися з вулканічного попелу від багатовікових вивержень у результаті вітряної та водної ерозії. Висота казкових димоходів варіюється від 1,5 до 45 метрів.

Печери Джейта (Ліван)

 

Title
 

 

Печери Джейта - система вапнякових печер, розташованих на 20 кілометрів північніше від ліванської столиці Бейрут. До них можна потрапити тільки на човні, підземною річкою, яка забезпечує питною водою понад мільйон ліванців.

Скафтафетль (Ісландія)

 

Title
 

 

Скафтафетль - це заповідник, розташований у південно-східній частині Ісландії. Його ландшафт дуже схожий на альпійський, з тією різницею, що він сформувався кілька тисяч років тому і є комбінацію вулканів і льодовиків.

Підземна річка Пуерто-Принсеса (Філіппіни)

 

Title

 

Підземна річка Пуерто-Принсеса тече по філіппінському острову Палаван, на відстані 50 кілометрів від однойменного міста. Вона вважається найкрасивішою і найдовшою судноплавною підводною річкою в світі, її довжина становить 8,2 км. Крім того, річка знаменита химерними кам'яними утвореннями, незвичайним морським життям і великими печерами. Найвіддаленіші ділянки практично недоступні для відвідувачів через нестачу кисню.

Єллоустонська кальдера (Вайомінг, США)

 

Title
 

 

Єллоустонська кальдера, оточена каньйонами, річками, озерами і гірськими ланцюгами, - місце, де розташований найбільший супервулкан на континенті. Тут живуть ведмеді грізлі, бізони, лосі, вовки і безліч інших тварин. Найбільш примітний гейзер Олд-Фейтфул, який вважають одним з найбільш передбачуваних географічних утворень на Землі - його виверження можна спостерігати через кожну 91 хвилину.

Національний парк Арки (Юта, США)

 

Title

 

У Національному парку Арки, який розташований у східній частині штату Юта, налічується більше, ніж 2000 природних арок, утворених з пісковику. Особливу популярність набула так звана «Витончена арка» або, як її ще називають, арка «Ковбойські штани».

Структура Ришат (Мавританія)

 

Title

 

Це геологічне утворення називають ще «Оком Сахари». Данський астронавт Андре Кейперс зробив фотографію з Міжнародної космічної станції. Ніхто не може з упевненістю сказати, як утворилася ця структура. Раніше фахівці вважали, що, найімовірніше, вона виникла в результаті падіння небесного тіла. Однак, сьогодні вчені більше схиляються до версії дії ерозії або гігантського смерчу.

Земля крижаних гігантів (Австрія)

 

Title

 

Айсрізенвельт, або Земля крижаних гігантів - найбільша крижана печера (тобто, печера, в якій лід зберігається цілий рік) у світі. Вона розташована в Австрії, на відстані 40 кілометрів від Зальцбурга, і простяглася на 42 кілометри. Це місце щорічно відвідують близько 200 тисяч туристів.

Бабелі (Румунія)

 

Title

 

Бабелі означає «стара». Так називають кілька схожих на гриби скелястих утворень гірського масиву Бучеджі у центральній Румунії. Це - одна з найпопулярніших визначних пам'яток країни.

Хвиля (Аризона)

 

Title
 

 

Хвиле-гірське формування з пісковику, розташоване на Плато Колорадо, біля кордону двох американських штатів - Аризона та Юта. Це надзвичайно мальовниче місце дуже популярне серед мандрівників і фотографів. Проте, дістатися сюди нелегко - доведеться подолати важкий шлях пустельним бездоріжжям.

Морські гейзери і скелі «Млинці» (Нова Зеландія)

 

Title
 

 

Пенкейк-Рокс (або скелі «Млинці») - незвичайні скелясті утворення на узбережжі Нової Зеландії. Сформувалися вони кілька мільйонів років тому, в період, коли замість суші тут було море. Після того, коли утворення піднялися з морських глибин, вітер і вода доповнили ландшафти, створивши борозни, завдяки яким скелі нагадують складені один на одного млинці.

Фінгалова печера (Шотландія)

 

Title
 

 

Фінгалова печера - це морська печера на безлюдному острові Стаффа, в Шотландії. Популярність печера здобула через дивний зовнішній вигляд. Вона сформована з шестикутних базальтових колон, утворених вулканічною лавою. Родзинка печери полягає в тому, що, потрапивши всередину, мандрівник обов'язково почує чарівну музику хвиль, які б'ються об базальтові колони. Печера Фінгала має дивовижну акустику. Звуки прибою змінюються й відлунюють по всій печері, від чого виникає відчуття присутності у велетенському нерукотворному соборі.

Джерело: «В світі»

 

Найбільш середньовічне місто Угорщини

10 країн, куди не варто їхати в 2019 році, і 10 альтернативних напрямків

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers