rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ На орланів-білохвостів чатує багато небезпек

Птах, який здавна був невід'ємним елементом природи багатьох українських річок, став рідкісним і занесений до Червоної книги.

 

У минулому сторіччі численність одного з найбільших у Європі хижих птахів (розмах його крил досягає два з половиною метра) драматично скоротилася внаслідок переслідування з боку людини та отруєння хімікатами. Упродовж останніх десятиріч чисельність птахів у багатьох країнах відновлюється, але його статус вважається рідкісним або близьким до загрозливого.

Орлани з'являються на місцях гніздування

 

- Уся територія України належить до гніздового простору орлана-білохвоста, - розповідає біолог Марія Савчук. - В Україні це осілий, кочовий та перелітний птах. Птахи осілої української популяції після зимового кочування, яке спостерігається не кожного року, з'являються у своїх гніздових районах зазвичай у середині лютого. Вони вибирають прибережні ліси поблизу озер, ставків, рік, де можна знайти багато риби - основної їжі орланів-білохвостів. А ще важливою умовою при виборі місця гніздування є повна відсутність людини поблизу, тому це може бути й важкодоступна болотиста місцевість.

- Птахи лагодять старе гніздо, якщо воно їм підходить, або ж будують нове, - продовжує розповідь Марія Савчук, - зазвичай, на вершинах високих старих дерев, на висоті 26-30 м, у розгалуженні стовбура або біля нього, на великих товстих бічних гілках. Покоління орланів-білохвостів можуть використовувати гніздо на одному й тому ж місці тривалий час, за який воно досягає розмірів до трьох метрів завдовжки й півтора у висоту.

Ці красиві птахи утворюють сталі пари. Приблизно до кінця лютого - на початку березня самка відкладає два чи три яйця. Молоді птахи перебувають у гнізді орієнтовно три місяці й покидають його в червні-липні. Після вильоту з гнізда вони мають перше річне вбрання, яке щороку змінюється і стає остаточним після чотирьох років життя. Характерною рисою виду є білий хвіст у дорослих особин (у молодих птахів забарвлення хвоста буре).

  Title

«Усі орлани - здебільшого - берегові птахи. Усередині материків вони живуть тільки поблизу річок та озер, хоча молодих орланів часто можна побачити і дуже далеко від моря. За винятком часу розмноження орлани живуть групами. Зручно розташований ліс або скеля слугують їм місцем зборів або нічлігу. Подібно до беркута, орлан полює на всяку здобич. Їжака не захистять від орлана його гострі голки, лисиця не вбережеться своїми міцними зубами, дикому гусакові не допоможе його обережність, а водоплавним птахам - їхнє мистецтво ховатися під водою», - писав про орланів німецький вчений-зоолог і мандрівник Альфред Брем у знаменитій науково-популярній роботі «Життя тварин».

Орлан і орел - різні птахи

 

Вони розрізняються, головним чином, за способом життя. Хоч і належать до одного сімейства - яструбиних. Орел вибирає гірські, пустельні й лісисті місцевості, а орлан для облаштування гнізда надає перевагу берегам водойм, адже харчується він, зазвичай, рибою, тваринами і птахами, що живуть поблизу води.

У них є й зовнішні відмінності. Наприклад, дзьоб орлана більший, ніж у орла; а його хвіст має клиноподібну форму, тоді як хвіст орла досить вузький і короткий. А ще лапи орлів густо оперені, а в орлана лапи в їхній нижній частині позбавлені такого оперення.

І в більшості казок, легенд і переказів ідеться саме про орла. Певно, тому, що люди не дуже їх розрізняють, а виглядіти цих птахів у природі - ой як непросто.

Авторці цих фотографій Оксані Ралдугіній вдалося зустрітися з орланами-білохвостами цієї зими на Черкащині. А ще, як повідомив на сайті «Птахи України» черкаський учений Максим Гаврилюк, позаминулого місяця надійшло одразу декілька цікавих повідомлень про орланів-білохвостів, помічених в Україні. У Черкаській області Оксана Ралдугіна сфотографувала орлана з кольоровими кільцями. З'ясовано, що він закільцьований пташеням 2015 року в Естонії. Інший молодий орлан, родом із Республіки Татарстан, на якого було прикріплено передавач, у січні тримався біля Київської ГЕС. Ще один молодий орлан з передавачем, родом з Дарвінського заповідника (Росія), зимує на Дністрі у Вінницькій області. Для орнітологів не новина, що взимку до України прилітають орлани з інших країн. Але завдяки міченню птахів ми дедалі більше дізнаємося про їхні переміщення. Крім того, дослідники помітили орлана-білохвоста й у Чорнобильській зоні відчуження.

Наша небайдужість може допомогти

 

Рідкісний зараз, орлан-білохвіст здавна був невід'ємним елементом природи долин багатьох українських рік, - розповідають орнітологи. - В Україні упродовж ХІХ - першої половини ХХ сторіч їхня чисельність катастрофічно скорочувалася, головним чином через винищення дорослих птахів та їхніх яєць, вирубування лісів у місцях гніздування. Негативно позначилася на долі птахів і створення каскаду водосховищ на Дніпрі, що супроводжувалося вирубування заплавних лісів, затопленням долини ріки, скороченням кормової бази.

Масово винищувалися орлани за радянських часів, коли люди вважали їх шкідниками сільського та мисливського господарства і намагалися будь-яким чином змінити природу собі на догоду. Лише 1969 року, після різкого зменшення багатьох видів хижих птахів, що могло призвести до їхнього повного зникнення, в Україні було заборонено відстрілювати всі види птахів-хижаків.

У наш час на орланів-білохвостів теж чатує багато небезпек. Це - лісогосподарська діяльність, браконьєрський відстріл, збільшення рекреаційного навантаження поблизу водойм, збіднення кормової бази, забруднення довкілля. А ще додайте масову забудову берегів річок та озер, зайве турбування птахів людиною, браконьєрство.

Охороняється цей гарний птах Червоною книгою України (статус - рідкісний), Червоним списком МСОП (статус - близький до загрозливого), Європейським червоним списком, конвенцією CITIES, а також Боннською і Бернською конвенціями. На думку фахівців, у місцях гніздування орланів-білохвостів необхідно створювати охоронні зони, заповідники і заказники. Важливо посилити контроль та невідворотність покарання за незаконний відстріл птахів. Цьому сприятиме й небайдужість кожного з нас до нищення довкілля, викриття всіх фактів браконьєрства та його покриття, завдання шкоди птахам.

До слова, дуже близький за походженням до орлана-білохвоста білоголовий орлан, який поширений у Північній Америці та є її символом. І якщо орлан-білохвіст вважається першовзірцем державного герба Польщі, то білоголовий орлан розміщений на гербі США, де він тримає в одній лапі символ війни - стріли, а в другій - символ миру - гілку оливи.

Фото Оксани Ралдугіної,
сайт «Птахи України»

Автор: Людмила Ступчук, Рівне

Джерело: «День»

Iз черепах в Україні – тільки болотяні

Життя – не цукор: як в Україні живуть інсулінозалежні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers