rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Мийте ноги… і лягайте спати

Холодна вода допоможе зміцнити імунітет, тепла - посприяє здоровому сну.

 

Узимку та ранньої весни всі ми схильні до застуд та грипу, але у найбільш сумному стані наша імунна система на початку весни, коли організм переживає катастрофічну нестачу вітамінів та брак інших поживних речовин. Негативний ефект посилюється дефіцитом сонячного світла та зниженням рухової активності. Вчені з Вірджинського університету (США) довели, що найкращим способом зміцнити опірність у цей нелегкий перехідний період є загартовування. Ні, науковці не закликають стрибати в ополонку чи виливати на себе два відра крижаної води. Випробували і затвердили більш дієвий і, мабуть, не такий «травматичний» спосіб тренування імунної системи.

Налийте у миску холодної води, висипте кубики льоду (чим більше, тим краще). Занурте стопи на 10-15 секунд і швидко витріть сухим теплим рушником. Процедуру вчені радять проводити щовечора перед сном. А якщо цієї зими із застуд «не вилазили» - кожні чотири години.

Крижана вода помічна й за інших проблем зі здоров'ям. Наприклад, якщо у вас жирна шкіра і часто турбують вугрі. Холодна вода стягне пори, запобігатиме їх закупорюванню, додасть шкірі енергії.

Якщо після інтенсивних тренувань у спортзалі болять руки-ноги-спина або якщо важко працюєте фізично, холодна вода допоможе заспокоїти запалені м'язи.

У часи, коли у магазині можна було купити лише господарське або туалетне мило та універсальний шампунь, наші бабусі знаходили вихід зі скрутного становища - наприкінці миття споліскували волосся прохолодною водою. Прохолодна вода (не нижче, ніж +10 градусів за Цельсієм) «склеює» лусочки волосин. Результат - волосся набуває здорового блискучого вигляду.

Також зауважили, що кіногерої, як правило, починають день із застосування контрастного душу? Холодна вода провокує викид ендорфінів («гормонів щастя») - людина почувається бадьорою і сповненою сил.

А от тим, хто потерпає від безсоння, лікар-санолог, спеціаліст з відновлення здоров'я Олександр Лебедєв радить «подружитися» з теплою водою: «Допоможе заснути тепла ванна з морською сіллю. На 10 л води - 100-200 г морської солі. Полежіть, насолоджуючись відпочинком, 10-15 хвилин. Бажано змочити соленою водою також голову. Після цього ополосніться теплим душем і лягайте спати. Рекомендується провести 5-10 таких процедур з перервою в один день».

«Але так часто застосовувати ванну - не всім українцям по кишені, - визнає лікар. - Є більш економний варіант. Налийте у велику миску води комфортної температури. Додайте 200 г морської солі і добре розмішайте. Миску поставте у ванну. Змочуйте губку солоною водою і розтирайте нею все тіло (можна також втирати у голову). Після цього сполосніться чистою теплою водою або залишіть сіль на тілі до ранку. Повторюйте цю процедуру так часто, як вважаєте за потрібне. Морська сіль у поєднанні з теплою водою дасть позитивний відновлювальний ефект на нервову систему і нормалізує сон».

«Важливо не переїдати на ніч - м'ясо і м'ясні продукти, рибу, молочне, сири, різноманітні спеції - бажано споживати у першій половині дня. Повечеряти слід до 18.00, і найкраще кашею, макаронами, овочами, фруктами, медом. Не пийте кави та чаю, - радить спеціаліст з відновлення здоров'я. - Повноцінним вважається сон від шести до восьми годин на добу. Іноді можна поспати трохи менше, іноді - трохи більше. Сон до опівночі вважається кращим, ніж сон після 8.00. Якщо людина хоче поспати вдень, і у неї є така можливість, то краще трохи поспати».

 

Автор: Андрій Гелий

Джерело: «Високий замок»

Аби дитина знову дихала на повні груди

А здавалося, здорова…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers