rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Поради фахівців \ Найкомфортніший графік

Нещодавно на економічному форумі в Давосі була озвучена рекомендація переходити на 4-денний робочий тиждень. Основні аргументи авторів - при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, а якість і продуктивність при цьому зростатимуть.

 

До того ж, за словами психолога Вортонської школи бізнесу Адама Гранта (США), співробітники лояльніші до організацій, які готові виказати гнучкість щодо їхнього життя поза роботою. А згідно з опитуванням HeadHunter Україна, більшість респондентів вважають найкомфортнішим такий графік, при якому людина самостійно регулює свою зайнятість.

Так, на момент проведення дослідження 82% респондентів зазначили, що працюють за 5-денним графіком. Тільки 2% працюють 4 дні на тиждень, 6% працюють у режимі шестиденного робочого тижня, 5% - позмінно, 3% - самостійно регулюють свій робочий графік, решта 2% зазначили варіант «інше». Одностайності у питанні, який графік учасники вважають найкомфортнішим, немає. Проте, є три формати, які найбільш комфортні для значної кількості респондентів: графік, при якому людина самостійно регулює свою зайнятість (41%), 4-денний (30%) та 5-денний (25%).

Ті, котрі надають перевагу самостійному регулюванню робочого графіка, зазначають: плюси закладені вже у самому формулюванні. Адже можна самостійно вирішувати, коли працювати, а коли займатись особистими питаннями. І не потрібно відсиджувати робочі години, коли фактичної роботи немає.

Title Title 

 

Серед аргументів на користь 4-денного робочого тижня - ідеальне співвідношення роботи та дозвілля. За словами респондентів, третій вихідний дозволив би відвідати державні інстанції, які працюють 5 днів, приділити час вирішенню особистих питань, відновити сили. З іншого боку, можливість відпочити збільшила б ефективність у робочі дні.

Але варто зазначити, що прихильники є й у традиційного 5-денного робочого тижня. Адже, за словами респондентів, такий графік дисциплінує, а також він зручний для комунікації з клієнтами. Ті, хто не встигає виконувати всі завдання у 5-денний термін, навіть волів би мати 6-дений робочий тиждень, проте кількість таких респондентів невелика.

Цікаві данні показало й опитування, скільки часу користувачі порталу hh.ua працюють офіційно, а скільки їм фактично необхідно для виконання робочих завдань. Так, найпоширеніший варіант - 8-10 годин робочого часу на добу. Однак, фактично більше, ніж 70% зазначили, що робота забирає у них менше часу: 32% - витрачають до 5 годин, 40% - 5-7 годин.

Таким чином, можемо зробити висновок, що співробітникам часто не вистачає часу для вирішення особистих питань. І в світлі того, що іноді робочі години насправді не заповнені роботою, ініціатива, озвучена в Давосі, припала би більшості українським працівникам до душі.

 

Джерело: «HeadHunter Україна»
 

Втрата роботи

Головні тенденції 2018 року в сфері «Продажі»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers