rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «Морський старт» у Чорному морі?

Державне підприємство «ПО Південний машинобудівний завод ім. О. Макарова» ініціює створення в Україні плавучої платформи для запуску космічних ракет.

 

«Україна не має власного космодрому, хоча сам «Південмаш» спеціалізується на ракетобудуванні і здійснює зовнішньоекономічну діяльність із 23 країнами, зокрема, Європою. Нам давно необхідно мати власний майданчик для запуску ракет, і створити такий можна у Херсоні», - сказав генеральний директор підприємства Сергій Войт, - повідомляє «Укрінформ». С. Войт повідомив, що недавно спілкувався з колективом Херсонського державного заводу «Паллада», на якому виготовляють плавучі споруди - доки. Там готові до співпраці й партнерства. «Наші інженери шукали варіанти, розглядали багато питань. Треба все врахувати, адже деякі країни проти того, щоб над ними запускали ракети. Спільно з «Укроборонпромом» ми вирішили зробити таку платформу на херсонському підприємстві «Паллада», - пояснив гендиректор «Південмашу».

Дніпровський «Південмаш» вважається флагманом виробництва ракет-носіїв і супутників в Україні, що дає змогу щороку забезпечувати вісім-десять відсотків пускових послуг, які надаються міжнародним компаніям. Як відомо, одним із таких міжнародних проектів є «Морський старт», у межах якого, починаючи з 1999 року, з плавучої платформи в Тихому океані донедавна здійснювали запуски української ракети-носія «Зеніт» із супутниками на борту. Пізніше, коли «Морський старт» оголосив про своє банкрутство, контрольний пакет акцій консорціуму придбала російська компанія S7 Sea Launch Limited. У квітні 2017 року «Південмаш» підписав з компанією S7 Sea Launch Limited контракт на виробництво і постачання 12 ракет-носіїв серії «Зеніт» для дослідження та використання космосу в мирних цілях у межах міжнародних програм «Морський старт» і «Наземний старт».

Проте, судячи з усього, українські ракетники не залишають думок мати власний космодромом для комерційного запуску ракет із космічними апаратами. Одним з останніх у цьому плані був проект будівництва космодрому в Канаді для запуску ракет «Циклон-4».

Зараз у Дніпрі та Києві розмірковують над технічною можливістю розміщення стартового комплексу на території України і проводять обговорення організаційних питань. Як повідомляє у «Фейсбуці» експерт із питань аеронавтики Андрій Колесник, розглядається концептуальний проект ракети-носія легкого класу «Циклон-1М», яка призначена для запуску з плавучої платформи. Сам комплекс може бути розташований на березі Чорного моря, поблизу Дніпровської затоки, у Білозерському районі, Херсонської області, неподалік від адміністративної межі з Миколаївською областю. Райони падіння відпрацьованого рівня ракети-носія та обтічника передбачені у Середземному морі. Досі про можливість розміщення космодрому в Україні, здебільшого, говорили представники приватних компаній. Передусім, для ракети-носія надлегкого класу з потенційним місцем падіння відпрацьованих елементів в акваторії Чорного моря, на відстані 300-400 км від українського узбережжя.

Крім того, дніпровські конструктори давно мріють про «Повітряний старт» - проект запусків космічних ракет з борту найбільшого у світі транспортного літака «Мрія», розробленого в КБ ім. О. Антонова.

Автор: Вадим Рижков, Дніпро

Джерело: «День»

Якщо росіяни не хочуть їсти свій газ, вони мусять домовлятися, – Карл Більдт

Настанови чи бачення?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers