rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Генерал Ягун: «Попри звинувачення у державній зраді, Медведчук спокійно літає в Москву чи Сочі, а під вартою Замана»

Генерал-майор Віктор Ягун, екс-заступник голови СБУ, в ефірі програми телеканалу «Еспресо» «Студія Захід з Антоном Борковським» розповів про зловживання в оборонці, активність у справі Замани й пасивність у кримінальних справах по Медведчуку.

 

- Журналістське розслідування щодо зловживань в оборонці буквально «поставило на вуха» тверезомислячу частину країни. І основне питання: чи є якийсь шанс довести, що факти були, і звинувачення можна довести чи спростувати?

- Про ситуацію в «Укроборонпромі» і про цю ситуацію говорили не тільки наші партнери, а й самі учасники цього ринку. Є багато охочих, зокрема, і приватних підприємців, які хочуть виходити на зовнішні ринки і напряму торгувати з нашим Міністерством оборони, але в них постійно були проблеми з фірмами-прокладками. І це неодноразово було, не перший рік. У даному розслідувані йдеться і про 2015, і про 2016, і про 2017 рік, тобто постає питання, що комусь було вигідно цю інформацію видати саме зараз і зрозуміло чому. Впродовж півроку можна було б довести цю справу до кінця, бо там є вже докази і документи, що засвітили зловживання, маржу на якій заробляли гроші.

- Можливо, є шанс прискорити це розслідування? Зробити його впродовж двох-трьох тижнів?

- На жаль, ні, бо ж сама правоохоронна і судова система в нас продумана таким чином, що навіть таке розслідування ДТП, яке сталось у Харкові, і  зафіксоване всіма відео-реєстраторами і задокументовано повністю, і  то тривало більше року. Тобто ситуація таким чином складається, що всі механізми доступу до інформації, ознайомлення з інформацією, введення тих чи інших адвокатів, відведення тих чи інших суддів, може затягнутися більш ніж на рік. А що там через рік буде ніхто не знає, ніхто не знає, хто буде при владі, хто стане президентом. На це, мабуть, і розраховано.

Скандал є, людей відсунуть, ринок буде «колотити», а що там і як буде розвиватись  - незрозуміло. Найбільша проблема не лише в корупційній складовій, а в держбезпеці. В цьому розслідуванні якось  оминають факт, що контрабанда деталей з Російської Федерації не могла бути безконтрольною з боку їхніх спецслужб, а їхні спецслужби використовують цей момент, щоб можна було не тільки корумпувати наших чиновників, а й взяти їх під контроль і, можливо, через них мати якийсь вплив. Це один з механізмів, як вони здобувають вплив на нашу політику.

- Російські спецслужби, до речі, зараз доволі дивно себе повели, Кремль заявив, що мовляв нічого такого не знає. Можливо розгортається якась оперативна гра проти України?

- Сто відсотків. Це і є найбільша біда. Що значить вони не знали? Деталі були з військових підприємств, деталі були з військових частин, тобто вони, фактично, зараз мають по повній  програмі провести своє розслідування, а ці заяви можуть свідчити  про те, що вони не хочуть розкривати зараз весь масштаб зловживань і свою можливу агентуру на нашій території. Журналісти здійснюють розслідування, яке правоохоронні органи протягом трьох років не можуть здійснити.

- Російська Федерація присутня на українському ринку озброєнь?

- Офіційно - ні. Офіційно їх там не може бути апріорі, тому що є певні документи прийняті РНБО. Це - однозначно. Інша справа, що російський бізнес присутній через «прокладки», через фірми, зареєстровані в Європі, зокрема в Східній Європі. Це може бути Болгарія. Може бути Чехія, може бути Угорщина, а хто там серед бенефіціарів ви навіть не знайдете, якісь там кіпрські фірми. От через це вони можуть діяти, тому що ринок під час війни досить активний і є можливість значного заробітку на цьому ринку. І, як показало це розслідування, ми потребуємо унікальних деталей, яких немає в Україні. Щоб ви розуміли, навіть під жорсткими санкціями, під якими перебувають окремі країни в Африці, і то певні кола бізнесменів примудряються туди постачати зброю. А тут спокійно можна через посередників і з якимись доплатами поставляти певну частину, я не кажу про озброєння, але як ми бачимо, певні деталі вони можуть постачати.

- Як бути зі справою колишнього начальника Генерального штабу Володимира Замани, який зараз опинився під вартою? Наскільки я розумію, крім нього, мали б ще бути ті чи інші фігуранти, дуже високого рівня. Але якось таке враження, що в нас знайшли чи призначили одного винного.

- Зрозумійте, хто такий Замана? Він стоїть навіть не на другому-третьому рівні. Є президент, є уряд, прем'єр-міністр, є Рада національної безпеки та оборони, яка приймає  рішення, які обов'язкові для виконання, є міністр оборони, є начальник генерального штабу. Розумієте? Чи може начальник генерального штабу одноосібно приймати рішення? Не може. Водночас, хотілось би почути щодо державної зради, тому що інкримінують йому не якесь перевищення повноважень чи якусь службову недбалість, інкримінують державну зраду. Державна зрада - передбачає, що він всі ці дії виконував на замовлення іншої сторони. І ось необхідно показати цей зв'язок, розумієте? Просто розумієте, коли кажуть, що за ним стоїть Російська Федерація, вони мають показати цей зв'язок чітко в суді. Якщо вони його не покажуть, тоді вони самі себе підставляють під удар адвокатів, які розвалять ці справи.

- А чому, на вашу думку, саме зараз? Наскільки я розумію, частина військових сприймала Заману доволі позитивно, були повідомлення, що він намагався заблокувати рішення Януковича і його російських кураторів щодо застосування армії поти українського народу, зокрема під час Революції Гідності.

- Ну, по-перше, Замана нікуди не ховався. Він завжди був тут. Це - раз. По-друге, він досить  неприємні речі говорив в суді, під час суду над Януковичем, звинуватив фактично теперішнє керівництво України, чи радше попереднє керівництво України 2014-о року, яке не змогло втримати Крим, і, на його думку, сприяло збройному конфлікту на Донбасі. І ще раз наголошую - він нікуди не ховався. Він був тут, на місці. Знаєте, це десь така приблизна справа як і з Медведчуком. Тільки з Медведчуком чомусь дивні речі відбуваються, його навіть не затримано, не притягнено до відповідальності, нема жодного судового засідання, і він собі спокійно літає в Москву, або в Сочі. А Заману не просто звинувачують, але й ще посадили на шістдесят діб.

- Ми розуміємо, що вибори маються бути дуже напруженими. І, можливо, я не знаю, є побоювання, що частина військових може зіграти якусь свою гру. Це звучить трішки конспірологічно, але, враховуючи статус Замани, ми пам'ятаємо як свого часу, в тридцятих роках, прибирали з посад неугодних генералів.

- Ну, це не виключений факт, адже  багатьом оця конспірологія заважає критично мислити. Я неодноразово чув від своїх друзів: якщо збираються десь три-чотири офіцери і починають щось обговорювати, то...

- ...четверту людину одразу до них приставлять.

- Так. Бо, не дай Бог, вони там щось почнуть думати. І це такий трохи небезпечний напрямок, але, маємо що маємо.

- Ви згадали про справи Медведчука, які якось так призатихли.

- Я не вірю, в те, що взагалі щось буде з цією справою, адже йдеться і про можливості Медведчука в плані його особистого контакту з Путіним, що дуже вигідно зараз президенту - це фактично єдине джерело цих контактів. І ми ще бачимо, що є контакт між Медведчуком і Путіним, при чому він переміщається туди, де Путін. Путін в Сочі - він летить в Сочі. Путін в Москві - він летить в Москву. І в нас є факти, і є інформація про контакти Медведчука напряму з адміністрацією президента, я не говорю з президентом. Але з адміністрацією - це точно. Тобто, виникає питання - що ж це за комунікація і що ж вони там вирішують? І зрозуміло, в таких умовах я не вірю в  те, що буде якісне розслідування у найближчий час.

Автор: Антін Борковський

Джерело: Espreso.tv

Голова Асоціації виробників озброєння Кодачігов про збройний скандал: «Слова про те, що ми не можемо освоїти виробництво для бронетехніки, звучать безглуздо і тупо»

Посол США закликала звільнити Холодницького

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers