rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Найбільш середньовічне місто Угорщини

Напевно, більшості знайоме хіба що озеро Балатон. Адже звичайний турист, купуючи авіаквиток на курорт, не замислюється про Угорщину. Що ж стосується міст, які становлять інтерес завдяки архітектурним та історичним пам'яткам, мало хто назве навіть найбільш відоме з них: Шопрон.

 

Це місто, без сумніву, красиве, і тому популярний курорт розташований неподалік від кордону з Австрією і у порівняній близькості від Альп.

Так, придбати авіаквиток у Шопрон не просто. Найближчі аеропорти: Братислава і Відень. Добиратися від Будапешта значно довше. Врахуйте це при плануванні подорожі. Наприкінці минулого сторіччя Шопрон був офіційно визнаний містом з багатою культурною спадщиною в Угорщині. Це не дивує, якщо взяти до уваги той факт, що поселення тут існувало ще до нашої ери, а засновниками Шопрона (тоді - Скарбантіі) вважаються римляни. У Середньовіччя Шопрон, названий так на честь першого угорського правителя, отримав статус королівського міста. Саме на цей час припав розквіт поселення, яке вже в шістнадцятому сторіччі було зруйноване турками. Надалі Шопрон втратив своє значення для історії. Місто помітно постраждало в роки Другої світової, а в повоєнні роки воно відоме, головним чином, завдяки так званому Пан'європейському пікніку - мирній демонстрації, яка відбулася 19 серпня 1989 на австрійсько-угорському кордоні, неподалік міста, що прискорило падіння Залізної завіси.

В архітектурі міста химерним чином поєднуються споруди античності (римський форум), Середньовіччя (вежі й собори), колоритного вісімнадцятого сторіччя (ті самі готичні споруди, які прославили Відень і Прагу). Зіграв свою роль і той факт, що місто розташоване фактично в самому центрі Європи, а значить, не могло не ввібрати в себе ознаки кожного періоду європейської історії. Про визначні пам'ятки Шопрона можна розповідати довго. Символом міста вважається 60-метрова Пожежна вежа одинадцятого сторіччя, в якій зараз розташовано музей. У нижній частині башти є «Ворота вірності», прикрашені девізом «Civitas Fidelissima» (вірні громадяни). Хоча раніше вежа використовувалася за призначенням, тепер - це своєрідний оглядовий майданчик, з якого видно, наприклад, Центральну площу міста, на якій розташовано найбільше пам'яток архітектури. Одна з них - це домініканська церква тринадцятого сторіччя, фасад якої виконаний у готичному стилі з елементами бароко. Також вона відома під назвою «Козина церква». Інші пам'ятки зосереджені, головним чином, біля Центральної площі. Це - «Дім Шторно», «Будинок генерала» (музей скульптур) і «Будинок Гамбрінус». Також у центрі міста варто подивитися на «чумний стовп» сімнадцятого сторіччя.

Взагалі, Шопрон можна назвати містом музеїв (або навіть містом-музеєм): на території міста є, зокрема, музей-аптека, музей-пекарня, музей історії церков і безліч картинних галерей. У музеях зберігаються безліч оригіналів відомих картин. Тут є на що подивитись.

Поблизу міста розташовується національний парк Ферте-Ханшаг на озері Ферте, мальовничі околиці якого не можуть не викликати захоплення. Взимку озеро замерзає і приваблює прихильників ковзанярського спорту. Щороку Шопрон відвідують тисячі туристів з Європи, а саме місто вже давно вважається одним з найбільш успішних в Угорщині. І вже точно - одним з найкрасивіших курортів, який припаде до душі кожному, хто вирішить відвідати цей, можливо, останній оплот Середньовіччя в Європі.

 

Джерело: «В світі»

 

8 архітектурних перлин України, які перебувають на межі зникнення

Найбільш вражаючі геологічні дива на Землі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers