rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 8 архітектурних перлин України, які перебувають на межі зникнення

Ці пам'ятки пережили кілька епох, але вже дуже скоро вони можуть залишитися лише спогадом на листівках.

 

Унікальне історичне і культурне надбання України у вигляді монастирів, палаців і оборонного форту безслідно йде в небуття через відсутність фінансування і реставраційних робіт та елементарної уваги з боку влади. Разом з ними розчиняються в повітрі прекрасні можливості для розвитку внутрішнього туризму.

Яку Україну ми втрачаємо разом з цими неперевершеними зразками архітектури?

Садиба Терещенка

 

Цей маєток було побудовано в 1851 році власником селища Червоне - графом Адольфом Грoхoльським. Пізніше комплекс добудував і ушляхетнив власник фабрики - Микола Тeрещeнкo. У той час нинішню пам'ятку вважали чи не найкращим зразком неготичної архітектури.

 

Title
 

 

Після 1917 року комплекс використовувався як притулок, ПТУ і монастир. Сьогодні ж будівля стоїть у руїнах: обидва ґанки завалилися, і вже почався процес руйнування пам'ятки природою. Незважаючи на те, що в уцілілих кімнатах продовжують жити черниці, садиба продовжує руйнуватися, адже реставрацією і зміцненням стін ніхто не займається.

Де: смт. Червоне, Андрушівського р-ну, Житомирської обл.

Червоногородський замок

 

Червоногород - це назва зниклого міста на території сучасної Тернопільської області. Немов привид, на зеленому пагорбі стоїть напівзруйнований замок XVII сторіччя.

 

Title
 

 

Під час Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань, і його більше не відбудовували. До наших днів збереглися лише дві пошкоджені вежі, а в квітні 2013 року половина однієї з веж обвалилася.

Де: с. Нирків, Заліщицького р-ну, Тернопільської обл.

Садиба Шарівка

 

Барон Леопольд Кеніг побудував Шарівський замок для своєї дружини. У маєтку вельможі було три великі зали і 26 кімнат, а також небувала на ті часи розкіш - підлога з підігрівом. Стіни садиби були розписані сухозлітним золотом найкращими майстрами з Європи. Але коли до влади прийшли більшовики, замок віддали під туберкульозний диспансер, а всі дорогі речі розікрали.

 

Title
 

 

Зараз будівля, в якій періодично проводяться екскурсії, перебуває в аварійному стані: протікає покрівля і падає шпаклівка. На реконструкцію, за підрахунками фахівців, необхідно кілька мільйонів гривень, які обласний бюджет поки що не може виділити. Садиба так і продовжує руйнуватися.

Де: смт. Шарівка, Богодухівського р-ну, Харківської обл.

Тараканівський форт

 

На відстані шестисот метрів від траси Київ-Чоп, між Рівним і Львовом, розташоване унікальне військове спорудження - Тараканівський форт. Його побудували в XIX сторіччі для захисту залізничної лінії Львів - Київ. Тараканівський форт - це не просто фортеця, тут розташовувалося ціле містечко на 800 осіб зі своєю пекарнею, лазаретом, телеграфом і складськими приміщеннями. Коли будівництво закінчилося, виявилося, що форт перестав відповідати сучасним вимогам.

 

Title
 

 

Зараз форт перебуває в аварійному стані, він офіційно закритий, але шукачі пригод все одно частенько навідуються сюди.

Де: неподалік від с. Тараканiв, Дубенського р-ну, Рівненської обл.

Палац Сангушка

 

Раніше тут влаштовувалися бали, а тепер палацовий комплекс XVIII сторіччя безлюдно стоїть у центрі Ізяслава, лише віддалено нагадуючи про колишню розкіш.

 

Title
 

 

Не дивлячись на те, що маєток князів Сангушків занесено до Державного реєстру національного культурного надбання (пам'ятки містобудування і архітектури), будівля нещадно руйнується, а також систематично зазнає нападів вандалів.

Де: м. Ізяслав, Хмельницької обл.

Костел святого Марка

 

Будівля в стилі бароко була побудована в 1688-1693 роках за проектом архітектора Войцеха Ленартовича. Костел має назву святого Марка на честь покровителя села Варяж.

 

Title
 

 

Об'єкт архітектурної спадщини України зараз перебуває у вкрай занедбаному стані. Він погано захищений від природних опадів і буквально руйнується на очах, хоча стіни будівлі костелу досі зберігають унікальні зразки церковного розпису.

Де: с. Варяж, Сокальського р-ну, Львівської обл.

Замок Гербурта на Сліпій горі

 

Добромильський замок або замок Гербуртів розташований на Сліпій горі. Перші згадки про фортецю належать до 1450-х років. Щоправда, тоді споруда була ще дерев'яною. Велика частина замку зруйнована, а внутрішнє подвір'я заросло чагарником.

 

Title
 

 

Повністю відновити комплекс неможливо через відсутність фінансування, але навіть профілактичні роботи для збереження історичного об'єкта проводяться тут не часто. Це з часом неминуче призведе до повного знищення пам'ятки.

Де: м. Добромиль, Старосамбірського р-ну, Львівської обл.

Монастир Різдва Богородиці

 

Монастир Різдва Богородиці був заснований у XVI сторіччі на місці храму. Взявся за зведення монастиря місцевий багатій Петро Загуровський на знак подяки за зцілення від численних недуг.

 

Title
 

 

Найбільш масштабні руйнування спіткали замок у 1940-х роках під час сутичок воїнів УПА з німецькими нацистами. В наші дні тут неодноразово проводили реконструкції військових баталій на тлі святилища, перетвореного на руїни.

Де: с. Новий Загорів, Локачинського р-ну, Волинської обл.

Джерело: «В світі»

 

Найбільш середньовічне місто Угорщини

Найбільш вражаючі геологічні дива на Землі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers