rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ РЄ критикує владу Франції за гумові кулі проти «жовтих жилетів»

РЄ критикує владу Франції за гумові кулі проти «жовтих жилетів»

 

У Раді Європи надали рекомендації уряду та правоохоронним органам Франції щодо дотримання прав людини під час підтримання громадського порядку на масових протестних акціях «жовтих жилетів».

Про це йдеться у меморандумі комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович, надісланому керівництву Франції, - повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«У меморандумі, який містить відстеження подій, пов'язаних із так званим рухом «жовтих жилетів», комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович просить французьку владу виявляти більше поваги до прав людини під час заходів із забезпечення громадського порядку та утримуватися від запровадження надмірних обмежень свободи мирних зібрань...» - заявили у РЄ.

При цьому комісар із прав людини наголошує на необхідності призупинення застосування у Франції засобів для відстрілу гумових куль, які використовує поліція та жандармерія під час стримування масових безладів, спричинених демонстраціями «жовтих жилетів».

Міятович також суворо засудила факти расизму, антисемітизму, гомофобії, які мають місце під час протестів «жовтих жилетів», водночас зазначивши, що правоохоронні органи повинні захищати права громадян.

Окремо у меморандумі йдеться про необхідність захисту прав журналістів, які висвітлюють протестні акції у Франції.

Комісар РЄ з прав людини також засудила факти насильства й проти самих правоохоронців.

Як повідомлялося, у Франції в листопаді люди вийшли на акції протесту проти підвищення цін на пальне, а також проти загального падіння рівня життя.

4 грудня уряд Франції оголосив, що у країні на півроку призупинять рішення про підвищення цін на пальне.

Водночас, «жовті жилети» продовжують щосуботи проводити акції протесту, висловлюючи невдоволення політикою уряду.

 

Криптовалютна біржа вже два місяці шукає, куди зникли майже $200 мільйонів

 

Одна з найбільших канадських криптовалютних бірж «QuadrigaCX» досі не змогла розшукати майже 200 млн дол. втрачених коштів клієнтів.

Про це йшлося під час судового засідання стосовно банкрутства компанії, що відбулося у Галіфаксі, - повідомляє канадський суспільний мовник CBC News.

«QuadrigaCX винна 115 тисячам своїх клієнтів близько 70 млн канадських доларів у готівкових коштах і 190 млн дол. у біткоїнах та іншій криптовалюті (разом це становить близько 200 млн американських дол. - ред.)», - йдеться у матеріалі.

Компанія Ernst&Young, призначена судом здійснювати спостереження за процедурою банкрутства, наразі змогла виявити лише 450 тис. дол.

Проблема з цією біржею полягає у тому, що дані про всі криптовалютні статки її клієнтів перебували на єдиному зашифрованому зовнішньому носії, місцерозташування якого знав лише директор Джеральд Котен. Однак, він раптово помер у грудні минулого року, не передавши нікому закодований накопичувач із даними.

Зазначається, що слідчі отримали доступ до чотирьох комп'ютерів та чотирьох смартфонів, а також трьох закодованих флеш-накопичувачів з офісу QuadrigaCX, але перспективи видобути з них корисні дані є досить низькими. Судове рішення також дозволяє вилучити особистий комп'ютер Котена з його дому поблизу канадського Галіфакса.

У Котена в Канаді залишалася вдова, яка виділила на часткове підтримання роботи біржі 150 тис. дол. із власних коштів. За її словами, він помер 9 грудня від ускладнень хвороби Крона під час перебування в Індії з метою відкриття сиротинця. З цією інформацією, однак, не погоджуються багато клієнтів компанії, які підозрюють Джеральда Котена у змові з метою привласнення коштів.

 

Польща розширить присутність військ США - домовляються про деталі

 

Переговори про розширення військової присутності США в Польщі близькі до завершення.

На цьому в ефірі телеканалу TVP1 заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

«Ми близькі до цілі, проводимо переговори про деталі, не про «чи», а про «як». Наступного тижня у Варшаві перебуватиме робоча група з Пентагону», - заявив Блащак.

Як повідомило в понеділок польське видання Rzeczpospolita, CША готують кращу пропозицію щодо посилення свого контингенту в Польщі, ніж на це сподівалися у Варшаві. Пропозицію за декілька днів має озвучити в Польщі заступник глави Пентагону Джон Руд. Як інформує газета, США розглядають можливість розгортання у Познані на заході Польщі великого штабу управління, який очолить дво- чи тризірковий американський генерал. Він відповідатиме за координацію дій США на східному фланзі НАТО.

Крім того, військова присутність бойової бригади США у Польщі, майбутнє якої зараз вирішується, планувалася б на кілька років уперед. США також розглядають можливість розгортання своєї авіації на авіабазах Ласк (центр РП) і Мірославєц (північний захід РП), а також сил спецпризначення у Кракові.

 

ЗМІ з'ясували, як Росія обходила «нафтові» санкції проти КНДР

 

Російський танкер, щонайменше, чотири рази порушив міжнародні санкції проти Північної Кореї, поставивши паливо кораблю КНДР Chon Myong 1.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на двох членів екіпажу, які стали свідками постачань.

«Згідно з документами порту, які опинилися у розпорядженні Reuters, під час чотирьох рейсів між 13 жовтня 2017 р. і 7 травня 2018 р. танкер «Тантал» вказав своїм пунктом призначення китайський порт Нінбо, коли він відпливав. (Однак - ред.) потім він зустрівся в міжнародних водах з північнокорейським судном, якому він доправив свій вантаж з паливом», - йдеться у повідомленні.

При цьому пристрій, що дозволяє відслідковувати корабель у морі, не працював. За словами експертів, це було зроблено зумисно, щоб «Тантал» не можна було відслідкувати.

У кожному випадку, транспондер почав працювати знову, коли «Тантал» уже був поблизу порту в Росії, - розповіли джерела.

Як зазначає агентство, такі дії порушують міжнародні санкції, що застосовуються до Північної Кореї через її ядерну і ракетну програми.

У березні 2018 року ООН включило Chon Myong-1 до списку суден, що підпадають під дію санкцій за незаконне постачання палива Північній Кореї.

 

Кубинці на референдумі проголосували за нову конституцію

 

Мешканці Куби на референдумі проголосували за нову конституцію країни, її схвалили майже 87 відсотків учасників голосування.

Про це свідчать попередні результати, опубліковані в понеділок, 25 лютого, - передає DW.

Явка на референдумі склала 84,4 відсотка із 7 мільйонів 848 тисяч осіб, які мають право голосу. Проти проголосували дев'ять відсотків.

У новій конституції Куби прописана соціалістична орієнтація країни одночасно з відкриттям місцевої економіки. Також, відповідно до змін, президент Куби зможе обіймати свою посаду не більше, ніж десять років і вперше з 1976 року запроваджується посада прем'єр-міністра.

У той же час Комуністична партія залишається єдиною законною політичною силою в країні.

Із нововведень - в конституції з'явилося поняття приватної власності, а іноземні інвестиції визнані важливим чинником економічного зростання.

Кубинська опозиція закликала мешканців країни голосувати проти проекту документа.

До слова, колишня редакція конституції Куби була затверджена в 1976 році.

 

В Японії лютує найсильніший спалах кору за останнє десятиріччя

 

Лише з початку 2019 року в країні вранішнього Сонця було зареєстровано понад 170 нових випадків захворювання. Про це повідомляє The Guardian.

За даними Національного інституту інфекційних захворювань, це рекорд за останнє десятиріччя.

Випадки захворювання зафіксовані в 20 зі 47 префектур, зокрема, 49 випадків захворювання зафіксовані в центральній префектурі Мі, в Осаці - 47.

Примітно, що понад половина інфікованих належать до релігійної групи Кьюсе Шинку, члени якої вважають, що ліки шкідливі і заперечують вакцинацію. Пізніше члени Кьюсе Шинку на своєму веб-сайті вибачилися за спалах хвороби і заявили, що співпрацюють з органами охорони здоров'я.

Щоб стримати поширення інфекції, міністерство охорони здоров'я Японії закликає населення негайно зробити щеплення, а лікарні й інші медичні установи - вжити профілактичних заходів.

Вірус кору дуже заразний - він поширюється через кашель або чхання і може жити в повітрі, де інфікована людина кашляла або чхала, до двох годин.

Кір дає про себе знати високою температурою, нежиттю, кашлем і рожевим висипом, іноді до симптомів додаються блювота і пронос. Кір небезпечний тим, що може ускладнитися пневмо­нією або викликати ураження головного мозку. Особливо небезпечний кір для вагітних. Приблизно у третини вагітних інфекція викликає передчасні пологи - це пов'язано з крововиливом у плаценту і матку. У 15% кір у перші тижні вагітності може в подальшому призвести до каліцтв плоду.

 

Суд у Гаазі закликав Лондон повернути острови Чагос Маврикію

 

Міжнародний суд ООН виніс консультативне рішення щодо суперечки Маврикія та Великобританії за острови Чагос в Індійському океані.

Про це пише DW.

Судді винесли рішення на користь Маврикія, якому острова Чагос належали до 1968 року. Суд визнав незаконним заволодіння Великобританією архіпелагом, який Королівство отримало в обмін на незалежність Маврикію.

«Сполучене Королівство має якомога швидше покласти кінець управління архіпелагом Чагос, що дозволить Маврикію завершити деколонізацію своїй території», - сказав головний суддя Абдулкави Юсуф Ахмед.

Судді винесли рішення про те, що з урахуванням міжнародного права процес деколонізації Маврикію не був законно завершений, коли ця країна отримала незалежність. 13 суддів вважають, що Сполучене Королівство зобов'язане якнайшвидше припинити управління архіпелагом Чагос, а всі держави-члени мають співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй з метою завершення процесу деколонізації Маврикію. Зазначається, що рішення суду ООН має рекомендаційний характер.

Нагадаємо: британська влада встановила контроль над островами за три роки до отримання Маврикієм незалежності. Лондон заплатив Порту-Луї три мільйони фунтів стерлінгів. Пізніше влада здала один з найбільших островів архіпелагу - Дієго Гарсія - в оренду США, які на ньому розмістили військову і морську бази. Близько двох тисяч мешканців острова були депортовані на сусідні острови, Маврикій і Сейшельські.

Генасамблея ООН, незважаючи на заперечення США і Великобританії, передала справу в Міжнародний суд у Гаазі в 2017 році.

Мей вперше припустила, що Brexit можуть відкласти

Китай знизить зростання економіки до найнижчої за 30 років позначки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers