rss
05/08/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ ДОБІР, ВІДБІР і НЕДОБІР, або Скандали навколо нацвідбору на Євробачення

Національний відбір представника України на 64-й за рахунком пісенний конкурс Євробачення, що нині проходить, збурив громадську думку України не на жарт. Про це і поговоримо.

 

Хто відбирав?

 

Учасників півфіналу і фіналу, згідно з положенням про конкурс, мала би вибирати Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), що вона і робила разом з телеканалом СТБ.

Саме тут і зародився початок того інформаційного смерчу, який нині вирує над процесом нацвідбору та Україною загалом.

Хто претендував?

 

Коли сьогодні звучать розпачливі питання на кшталт: «Чому вибрали таких, а не інших?», то маю сказати, що з 18 жовтня 2018 року цілі три місяці кожен, хто бажав і претендував поїхати від України на Євробачення-2019, мав змогу подати свою заявку.

Отже, теоретично свій шанс мали і ті, кого нині в соцмережах називають достойними (а кожен називає того, кого вважає таким), і ті, щодо кого громадська думка була нейтральна, або не визначена.

Фільтр відбору

 

Коли 25 грудня 2018 року термін подання заявок закінчився, їх почали фільтрувати протягом двадцяти днів. Робили це представники НСТУ і СТБ, чиї імена поки що достовірно назвати складно.

Фігурує поки що лише ім'я відомого в музичних колах досвідченого композитора і продюсера Руслана Квінти, який, судячи з усього, є музичним продюсером національного відбору пісенного конкурсу «Євробачення-2019» і виконував аналогічну роботу роком раніше.

Кого відібрали?

 

«Фільтрувальники» залишили за бортом усіх, кого вважали непідходящим, і залишили 16 кандидатів на подальші змагання. Вибрали 16 учасників для участі в півфіналах: «Анна-Марія», «Bahroma», «Braii», «Brunettes Shoot Blondes», «Freedom Jazz», Ivan Navi, «KAZKA», KHAYAT, KiRA MAZUR, LAUD, «Letay», Tayanna, «The Hypnotunez», Віра Кекелія, «Yuko», «ЦЕШО».

  Title
  Співачка Maruv (у центрі)

Зверніть увагу, що українською мовою звучали лише два претенденти з 16-ти. Всі інші не мали в своїх назвах жодного елемента української національної ідентифікації.

Іншими словами, співаки чи гурти з подібними назвами були національно знеособлені і, теоретично кажучи, могли б представляти будь-яку країну.

Саме з цих національно знеособлених учасників треба було вибрати переможця національного (підкреслюю - національного) відбору від України на Євробачення-2019.

22 січня Руслан Квінта повідомив, що співачку Tayanna, яка напередодні жеребкування відмовилася від участі в Національному відборі, замінить співачка Maruv.

Зверніть увагу: по-перше, одне англізоване ім'я змінили на інше англізоване. По-друге, вже на цьому етапі відбулася перша відмова. Перша, але не остання.

По-трете - співачка Maruv, котра стане головною героїнею майбутнього скандалу, застрибнула на підніжку потяга нацвідбору в останній момент.

Чому саме вона? Хто відібрав її? Чи повинен він нести відповідальність за те, що вибрав і включив до списку 16-ти співачку з таким потенціалом конфліктних проблем, які дуже швидко вийшли на поверхню і збурили суспільство?

Хто оцінював?

 

Безпосередньо оцінювали виступи 16-ти претендентів у двох півфіналах дві інстанції - журі та телеглядачі прямо-ефірних трансляцій півфіналів та фіналу.

Title  

Журі визначили (хто?) у складі трьох осіб:

  • Джамала - співачка, переможниця 61-го пісенного конкурсу «Євробачення»;
  • Андрій Данилко - співак та композитор, представник України на 52-му пісенному конкурсі «Євробачення» в образі Вірки Сердючки (друге місце);
  • Євген Філатов - співак, соліст гурту «The Maneken» та музичний продюсер гурту «ONUKA».

Журі, як не подивись на нього, виглядає компетентним. З однією особливістю: українською мовою в ньому розмовляє лише кримська татарка Джамала (?!).

А уроджений полтавчанин Андрій Данилко, як не парадоксально, практично завжди говорить російською. Про Філатова вже мовчу.

Півфіналісти:

 

Уже не перший рік пишу про це і знову продовжую звертати увагу читачів на те, як на наших очах відфільтровується національне у подібних національних відборах.

Судіть самі - див. табл. 1.

Неважко підрахувати, що українською мовою звучали 5 пісень, причому, в усіх цих виконавців імена-назви були англізовані. Змішаним варіантом - англійською і українською - звучали ще три. Інші - англійською.

Що особливо дивує - авторами цих англійських текстів (важко судити про їхні літературні якості) є вітчизняні автори. Чудеса, та й тільки!

Наполегливі

 

Зверніть увагу, що вісім учасників і раніше брали участь у нацвідборах до Євробачення, тільки у різні роки. Причому, двоє з них - «ветерани» подібних спроб, бо вперше спробували зробити це 8 років тому.

  Title

Робила спробу 3 роки тому і головня героїня скандалу нинішнього року Maruv - і нічим особливим тоді не запам'яталася.

Ці восьмеро наполегливо продовжили це робити у нинішньому циклі (див. табл. 2)

Перший півфінал

 

Восьмеро учасників 9 лютого 2019 року провели перший півфінал. Після виступу останнього учасника протягом 15 хвилин були відкриті лінії для прямого глядацького голосування. Звичайно, 15 хвилин - це дуже мало. Але фанати конкурсу, котрі прикипіли до екранів завчасно, встигли це зробити. (Див. табл. 3)

Поки рахували, глядачів розважив торішній представник України на «Євробаченні-2018» співак Mеlovin.

Після цього ведучий Сергій Притула оголосив результати суддівського, а відтак і глядацького голосування. Найвищий бал від суддів здобув гурт «Yuko», глядачі надали перевагу співачці Maruv. У підсумку - до фіналу пройшли «Yuko», Maruv і «Brunettes Shoot Blondes».

Другий півфінал

 

Title  
 Переможці другого півфіналу 

Через тиждень відбувся другий півфінал Національного відбору на «Євробачення», який пройшов за такими ж правилами, як і перший.

Найвищий бал від суддів та глядачів здобув гурт «Freedom Jazz». У підсумку, до фіналу пройшли «Freedom Jazz», «Анна-Марія» і «KAZKA». (Див. табл. 4)

Фінал

 

Ще через тиждень, 23 лютого 2019 року, відбувся фінал Національного відбору на «Євробачення». Найвищий бал від суддів здобув гурт «Freedom Jazz».

Перед оголошенням результатів глядацького голосування на сцені виступила співачка Джамала.

Глядачі надали перевагу співачці Maruv, яка, у підсумку, і перемогла в Національному відборі.

Title Title 

 

Скандал перший

 

Перший голосний скандал трапився зі співачками дуету «Анна-Марія». Ці сестри-близнючки родом із Криму, але давно вже вчаться і працюють на материковій Україні. Зокрема, виступали і на сцені Майдану.

  Title

А ось їхні батьки залишилися в Криму після його анексії і працюють там на державних посадах, узявши громадянство Російської Федерації.

Під час одного з інтерв'ю дівчата почали плутатися у відповідях, не могли чітко відповісти на питання: «Крим чий?»; показали, що вони не готові до питань політичного характеру.

У відповідь на це здійнявся скандал. Чимало дописувачів у соцмережах заявляли, що виконавці повинні мати чітку політичну позицію і твердо відповідати, що Росія - держава-агресор, а Крим окуповано.

Ті, хто намагалися захистити дівчат, вказували на те, що не можна сьогодні плодити нових павликів морозових і вимагати від дівчат, щоб вони відмовилися від своїх батьків.

Самі дівчата також відреагували у соцмережах, причому, українською мовою. Наводжу їх звернення: «Anna-Maria Opanasyuk

Любі наші друзі, колеги!

Насамперед, ми хочемо сказати дякую всім тим, хто підтримав нас у цей складний період життя. З вчорашнього вечора отримуємо безліч листів та повідомлень зі словами підтримки. Для нас ця підтримка є дуже важливою.

І повертаючись до всього того, що відбулося вчора, ще раз хочемо сказати: «Ми - українські співачки, ми живемо в Україні, тут працюємо, тут створюємо свою музику, і цей вибір ми зробили давно.

Наші батьки зробили свій вибір. І вплинути на нього ми не можемо.

Title  
 Анна-Марія 

Все життя ми робимо вибір щодня, але є речі, які ми не вибираємо - батьків і Батьківщину. Батьки дали нам життя. І ми навіть уявити не могли, що у державі з європейськими цінностями ми опинимося ніби у радянському союзі в його найгірші часи, коли дітей примушували відмовитися від своїх батьків.

Ми не порушили жодного закону України та правил нацвідбору, більше того - ми не давали концертів в Росії».

Ця ситуація дала нам важливий життєвий урок. Ми його добре зрозуміли і тепер з новими знаннями йдемо далі. Віримо, що наші шанувальники будуть і надалі слухати музику, яку ми створюємо, якою ми живемо, й оцінювати нас саме за те, що ми робимо.

Ваші Анна-Марія».

 

Російський політолог Андрій Окара, що дотримується проукраїнської позиції і сам є родом з України, висловив думку, що якби Україну представляли на Євробаченні саме кримчанки - то це був би моральний тріумф України. А так будуть тріумфувати інші.

 

Скандал другий

 

На виступ переможниці Maruv (справжнє ім'я її - Ганна Корсун) дуже гостро зреагували багато хто, серед них і відомий поет, композитор, співак Анатолій Матвійчук, який навіть не зміг втриматися від матюків.

Він не тільки оцінив виступ співачки Maruv як «дно», але й заявив, що це було б ганьбою для України. Його, як і багатьох, вразило те, як були одягнені сама переможниця і її підтанцівка, які рухи вони робили на сцені і в які пози періодично ставали.

Дехто назвав їх стриптизерками, вистачало й інших образливих висловів.

Один з дописувачів опублікував кадр з їхнього виступу, наведений у таблоїді, і патетично вигукнув: «І це має бути лицем України»?

Скандал розгорався ще й тому, що вияснилося - у переможниці заплановані концерти в Росії, і права на її пісню також належать фірмі, яка розташована в Росії. Отже, усі прибутки від пісні мають також надходити до Росії.

Перемовини з переможницею тривали цілий день. Про результат сказала сама Maruv:

«Сьогодні наша зустріч з НТКУ тривала близько семи годин, в результаті ми так і не дійшли згоди двох сторін.

За кілька годин до жеребкування мене попросили брати участь у Національному відборі на «Євробачення-2019». Я погодилася і виграла, і з великою гордістю готова була представляти свою рідну країну - Україну - на міжнародній пісенній арені.

Як раніше я говорила, відмова від концертів в Росії не була для нас принциповою. Основні розбіжності викликали інші пункти договору, які, якщо я підпишу, стають для мене кабальними. Я - громадянка України, плачу податки і щиро люблю Україну. Але не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі в промоакції наших політиків. Я - музикант, а не бита на політичній арені.

Я щиро дякую і ціную кожного, хто в мене вірив і голосував. І прошу вас прийняти цей факт і не йти на конфронтацію. Це - даність сьогоднішнього дня. Я хочу дарувати свою творчість без цензури.

Завтра я прокинуся з новими силами - перемагати і популяризувати свою музику в світі».

Як бачимо, в її тексті усі гострі питання обійдені. А вони є, і їх чимало.

Скандал третій

 

Після того, коли переможниця відмовилася від поїздки на Євробачення, лаври переможців було запропоновано гурту, що посів друге місце. Відповідь учасників збентежила неясністю своєї мотивації.

«Freedom-jazz girls band»:

«Шановні друзі! Дякуємо за вашу підтримку, любов, хвилювання і за те, що весь час були з нами! Ми безмежно щасливі, що ви допомогли посісти нам 2-е місце національного відбору Євробачення-2019! Наша головна перемога - це ВИ! Для вас ми експериментуємо, пишемо пісні, робимо неймовірні постановки і займаємось мистецтвом. Може, колись, ми ще раз спробуємо свої сили у національному відборі...

  Title

Але тільки що ми отримали дзвінок з НТКУ і хочемо повідомити, що відмовляємось від участі на Євробаченні-2019.

Наразі, наш «Cupidon» летить далі.

Зараз ми на стадії підписання контракту з європейським промоутером і проводимо перемовини про концертні тури на найближчий час.

Тому, чекаємо вас на наших концертах! Всім любові! ».

Що далі?

 

На момент здачі цієї статті до друку, відомо, що тривають перемовини з гуртом KAZKA щодо участі в Євробаченні. Проходять вони непросто.

Адже, на запитання журналістів - чи представником України може бути KAZKA, або й, взагалі, ніхто, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії (НСТУ) Олександра Кольцова відповіла: «Це може бути ніхто».

Різкі оцінки

 

Відома літераторка Лариса Ніцой обізвала всіх причетних до скандалів козлами і категорично вимагає всіх причетних звільнити - починаючи від НСТУ до міністра культури.

Інших образ, лайки, матюків в соцмережах - не порахувати.

Звинувачення у втручанні

 

Title  
 Турчинова на Євробачення? 

Чимало дописувачів соцмереж звинувачують чиновників у надмірній політизації конкурсу. Дехто саркастично пропонує делегувати на конкурс секретаря РНБОУ Олександра Турчинова, що, мовляв, гарантуватиме політичну грамотність у відповідях щодо Росії, Криму, окупації.

І останнє

 

І остання новина: росіяни не сплять. Що і можна було очікувати. Вони вже запросили співачку MARUV до себе і заявили, що вона там набирає популярність.

  Title

Як бачимо, політика і шоу-бізнес настільки переплелися, що просте, здавалося б, питання відбору виконавця пісні на міжнародний конкурс переросло у питання національної ваги.

Україну має представити той, хто зможе зробити це гідно у всіх аспектах - і у музичному, і у громадсько-політичному. Чи знайдуть таких ті, хто про це, очевидно, не думав перед початком нацвідбору?

Загибель українця як показник суспільних настроїв

МВС та переобрання Порошенка. Хто кого - й що за цим криється

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers