rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення

КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення

 

Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає притягнення до відповідальності за незаконне збагачення.

Про це Укрінформу повідомили у суді.

«Конституційний суд під час засідання у вівторок визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення», - зазначив співрозмовник агентства. Він додав, що повний текст рішення буде оприлюднений 27 лютого.

Унаслідок ухвалення КСУ даного рішення всі кримінальні справи, порушені правоохоронцями за фактом незаконного збагачення, мають бути закриті.

Як повідомлялося, 12 грудня 2017 року 59 нардепів надіслали до КСУ подання з проханням перевірити на відповідність Основному закону статтю 368-2 ККУ.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили 26 листопада 2015 року. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації.

Дана стаття ККУ, серед іншого, передбачає позбавлення волі на термін до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років з конфіскацією майна за набуття чиновником активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а також передачу посадовцем таких активів іншій особі.

Ті самі діяння, вчинені службовою особою, яка посідає відповідальне становище, караються позбавленням волі на термін від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років з конфіскацією майна.

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, караються позбавленням волі на термін від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років з конфіскацією майна.

Як відомо, справи стосовно незаконного збагачення порушені стосовно заступника голови Служби безпеки Павла Демчини, колишнього військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та інших високопосадовців.

 

Журналіст «Схем» звернувся у поліцію: за ним стежить охорона Ахметова

 

Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача щодо стеження за ним та знімальною групою програми.

Про це у Facebook зазначив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

«22.02.2019 року до Національної поліції України надійшла заява журналіста знімальної групи Схеми: корупція в деталях - RFERL, редакція Радіо Свобода, Михайла Ткача, про вчинення щодо нього злочину, а саме - перешкоджання його законній професійній діяльності як журналіста», - зазначив речник.

Він поінформував, що у цій заяві йшлося, зокрема, про те, що у Києві невідомі особи на автомобілях впродовж кількох місяців стежать за знімальною групою, а 21 лютого 2019 року знімальна група була заблокована цими автомобілями, через що не змогла продовжити роботу за редакційним завданням.

«Після отримання заяви того ж дня Головне слідче управління внесло зазначені відомості до ЄРДР з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 3 статті 171 ККУ (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)», - додав Тракало.

Водночас він наголосив, що «будь-які спроби чи методи тиску на журналістів, навіть у завуальованій формі, є неприпустимі».

«Всі докази, надані до поліції, будуть ретельно вивчені, а сам факт має отримати належну правову оцінку і реакцію з боку правоохоронців», - запевнив він.

Раніше журналісти програми «Схеми» заявили, що охоронці олігарха Ріната Ахметова нібито систематично стежать за журналістом Михайлом Ткачем і знімальною групою програми розслідувань «Схеми».

Ткач подав заяву в Нацполіцію через стеження, яке, за словами журналістів, триває протягом півроку.

 

Екс-дружина та пасинок готують проти Фірташа позов на €5 мільярдів, - ЗМІ

 

Колишня дружина та пасинок Дмитра Фірташа мають намір подати до прокуратури Відня позовну заяву проти бізнесмена та його довіреної особи - високопоставленого українського функціонера, яких обвинувачують у завданні збитків на 5 млрд євро.

Про це повідомляє «Австрійське агентство преси» (APA) з посиланням на джерело.

«Екс-дружина та пасинок українського олігарха Дмитра Фірташа, який живе у Відні, мають намір подати заяву проти нього до Центральної прокуратури по боротьбі з економічними злочинами та корупцією у Відні. Про це APA дізналося від конфіденційного джерела. Заява також спрямовується проти близького довіреного Фірташа, який в Україні має високу політичну посаду», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в позовній заяві йтиметься про злочинне зловживання довірою та відмивання грошей. При цьому йдеться про вимагання, шахрайство та погрози.

«Екс-дружина Фірташа та її син звинувачують підозрюваних - щодо обох діє презумпція невинуватості - що на початку 2000-х кошти були виведені у незаконний спосіб з головного підприємства та заведені в офшорні фірми. Причиною було майбутнє розлучення подружжя Фірташів», - повідомляє APA.

У подальшому підозрювані неодноразово намагалися шляхом погроз примусити екс-дружину до вирішення спорів щодо розподілу статків. «Зазначена у заяві ймовірна шкода могла становити близько 5 млрд євро», - йдеться у повідомленні.

Колишня дружина Фірташа вважає, що оскільки більшість дій на шкоду її статків «замовлялися з Відня», то справа належить до компетенції австрійських органів кримінального переслідування.

Як повідомлялося, 12 березня 2014 року Фірташа затримали в Австрії на запит Міністерства юстиції США. Відомство звинуватило українського олігарха в тому, що він дав хабар у сумі 18,5 млн дол., щоб отримати дозвіл на видобуток титанової сировини в Індії. Готову продукцію потім планували продавати у США.

Суд в Австрії майже одразу звільнив Фірташа під заставу у 125 млн євро з умовою, що він не залишатиме країну. Відтоді український олігарх чекає на рішення у справі про його екстрадицію до Сполучених Штатів.

У січні 2019 року активи Фірташа також були заарештовані судом Кіпру для забезпечення за позовом російського банку ВТБ на суму понад 2,5 млрд руб. (37,4 млн дол.).

Раніше у грудні 2018 року Центральний апеляційний господарський суд у місті Дніпро залишив без змін рішення суду першої інстанції про розірвання договору про заснування ТОВ «Запорізький титаномагнієвий комбінат», що є підставою для повернення майна до сфери управління Фонду державного майна України. Комбінат входить до Групи компаній Group DF Дмитра Фірташа.

Варто також зазначити, що пасинок Фірташа Сергій Калиновський був фігурантом резонансної ДТП у Києві в 2007 році: Калиновський, якому тоді було 22 роки, на кабріолеті BMW M6 на великій швидкості скоїв ДТП на бульварі Шевченка у Києві. У результаті загинув 38-річний водій ВАЗ-21011 - прапорщик внутрішніх військ Володимир Куликовський, а також дівчина мажора Анастасія Броннікова.

 

За місяць туберкульоз діагностували у понад  2400 українців

 

У січні 2019 року в Україні зареєстровано 2 461 випадок туберкульозу, з них близько 2 тисяч нових випадків.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

«У січні 2019 року в Україні зареєстровано 2 461 випадок туберкульозу, з них - 1 995 нових. Серед виявлених, зокрема, 466 пацієнтів з рецидивом, 66 пацієнтів, які відновили лікування після перерви, 136 пацієнтів, які розпочали повторне лікування після невдалого. Загалом, у січні від туберкульозу лікувалися 21 132 людини», - йдеться у повідомленні.

За повідомленням ВООЗ, Україна належить до країн, де кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз є однією з найбільших у світі. Крім того, Україна ввійшла до п'ятірки держав з найвищою кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу з розширеною резистентністю - 1097 випадків у 2017 р.

Мультирезистентний туберкульоз є формою туберкульозу, що резистентна (стійка) до, щонайменше, двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів - ізоніазиду та рифампіцину. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.

В Україні вже виявили понад 8 тис. хворих на мультирезистентний туберкульоз.

Також, за висновками експертів, Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу: виліковуються лише 71% нових випадків та 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу. Щодругого пацієнта з мультирезистентним туберкульозом не вдається вилікувати.

 

Вийшов перший тизер фільму про Лесю Українку

 

До дня народження Лесі Українки (вона народилася 25 лютого 1871 року - ред.) презентували перший тизер майбутнього біографічного фільму про поетесу під робочою назвою «Леся Українка. Узлісся».

Про це повідомляє компанія JS Films.

«У сюжеті тизера відображено один із найдраматичніших періодів у долі поетеси - час, який вона провела зі Сергієм Мержинським наприкінці його життя. Леся Українка самовіддано піклувалась про коханого, намагаючись полегшити його останні дні. Саме тоді, однієї жахливої ночі, вона написала одну із своїх відомих поем «Одержима»... Багато дослідників кажуть, що саме ці події стали переломним моментом у її житті, який дав Лесі, як митцю, новий поштовх», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, роль Лесі Українки в тизері виконала молода українська акторка Дарина Полуніна, яка зіграє відому поетесу й у стрічці. Зйомки проходили у Києві - у Голосіївському парку та у декораціях однієї з фотостудій.

Сценарій та концепція тизера розроблені режисером Наною Джанелідзе. Ідея реалізована продакшн-компаніями JS Films та FX Films.

Над створенням тизера працювали продюсери Юлія Сінькевич та Марія Москаленко, оператор Михайло Марков, художники по костюмах Антоніна Белінська та Галина Соколовська, художник-постановник Юрій Ларіонов.

Лінія фронту: окупанти стріляють з мінометів, поранено трьох бійців ЗСУ

Лінія фронту: у понеділок загинув 19-річний боєць ЗСУ, у вівторок ще двох було поранено

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers