rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Мозковий штурм: що робити у випадку інсульту

Щороку 100-120 тисяч українців потерпають від інсульту. Тільки 10% з тих, що виживають, повертаються до повноцінного життя. «Бо не звертаються вчасно по допомогу», - каже лікар Галина Пришляк.

 

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, що призводить до ушкодження тканин мозку й розладу його функцій. Але це - не лише медична проблема. Багато людей, які пережили інсульт, стають неповносправними. «Якщо артерію перекриє згусток крові і мозкова тканина протягом 10 хвилин не отримає кровопостачання, а відповідно, кисню та поживних речовин (ішемічний інсульт головного мозку), то вона загине і вже ніколи не відновиться. Ось чому надзвичайно важливо вчасно звернутися по допомогу», - пояснює завідувач 2-го неврологічного відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львів Галина Пришляк.

- Хто у групі ризику?

- Передусім, хворі на гіпертонічну хворобу (внаслідок спазму судин), які не лікуються або самостійно коригують дозу ліків, котру призначив лікар.

Також до групи ризику потрапляють пацієнти з порушенням серцевого ритму. На клапанах утворюються мікротромби, які відриваються і з кровотоком потрапляють до судини мозку, яку й перекривають. У таких випадках розвивається емболічний інсульт (найчастіше - після перенесених інфарктів). У молодих інсульт може виникати на тлі аномалій розвитку судин, вроджених вад, аневризми судин мозку.

Інсульт - одне з ускладнень атеросклеротичного ураження, що є результатом неправильного харчування, зловживання алкоголем та куріння. Також є частим ускладненням цукрового діабету. За статистикою, кожен третій пацієнт із цукровим діабетом потерпає від інсульту.

- Які ознаки інсульту? На що слід звернути увагу?

- Раптова слабкість або оніміння у руці чи нозі. Раптове зниження або втрата зору. Раптове порушення мови. Раптовий сильний головний біль без видимих причин. Раптове запаморочення, нудота, хиткість при ході, втрата рівноваги без видимих причин, якщо вони поєднуються з одним із вищезгаданих симптомів.

Попросіть людину усміхнутися. Якщо чітко прослідковується асиметрія - це інсульт. Або попросіть підняти перед собою обидві руки і потримати протягом п'яти секунд. Якщо у людини - інсульт, їй буде складно це зробити, а якщо й підніме, то протягом цього часу одна з рук автоматично опуститься.

Людина, в якої інсульт, не зможе розбірливо розмовляти, не набере повідомлення на телефоні.

- Яку допомогу слід надати до приїзду «швидкої»?

- Якщо пацієнт не втратив свідомості, покладіть його на ліжко, підніміть голову. Як правило, людина починає блювати і може захлинутися блювотними масами. Якщо на шиї - хустинка, краватка, шалик, тісний комір - стягніть їх, щоб звільнити дихальні шляхи. Виміряйте артеріальний тиск і повідомте показники бригаді «швидкої», адже у випадку інсульту - кожна хвилина на вагу золота.

Якщо під рукою є препарат для зниження тиску, дайте його людині (за умови, що вона вживала цей препарат і добре його засвоює).

- Як лікують інсульт? Чому не всім пацієнтам вдається допомогти? Читала, що 30-40% хворих помирають у перші 30 днів, і до 50% - протягом першого року захворювання. 20-40% тих, що вижили, до кінця життя стають залежними від сторонньої допомоги.

- Наше відділення є єдиним в області, де є т. зв. замкнутий цикл. Хворий потрапляє у приймальне відділення, де цілодобово допомогу надають кваліфіковані лікарі і є можливість обстежитись на найсучаснішому обладнанні (зокрема, на церебральному ангіографі, який діагностує розриви судин). З приймального відділення пацієнта госпіталізують у судинне неврологічне відділення, після стабілізації стану - у відділення реабілітації.

Коли стався інсульт, найважливіше - не втратити час. При закупорці артерії протягом 3-4 годин можна ввести препарати, які здатні розчинити тромб. Зараз у нашому відділенні готуються до виписки два пацієнти, яких привезли паралізованими, але завдяки цьому препарату вони змогли не тільки зберегти життя, а й підуть від нас своїми ногами.

У випадку геморагічного інсульту, при розриві аневризми, коли відбувається крововилив у мозок, чим швидше пацієнт опиниться у нас, тим якісніше зможемо йому допомогти, оскільки аневризма уперше розривається не повністю. Коли розірветься вдруге - через годину чи через місяць - невідомо. Тож найважливіше, що маємо зробити, - ретельно обстежити пацієнта, щоб зберегти йому життя.

Із 3-4-го дня починається пасивна реабілітація. З 10-12-го - активна. Кваліфіковані реабілітологи вчать людину заново правильно сидіти, ходити. Коли не функціонує половина тіла, хворі почуваються цілковито безпорадними. Тому з ними працюють психолог, ерготерапевт (вчить різати хліб, наливати воду з чайника тощо). Важливою у цей непростий період є підтримка рідних людей. Триває реабілітація протягом двох років. Тільки у цей проміжок часу можна відновити всі функції.

- Чи можливо запобігти інсульту і що для цього треба робити?

- Визначення рівня холестерину, ліпідограма, показників згортання крові, кардіограма, контроль показників тиску - регулярні обстеження допоможуть у майбутньому уникнути інсульту шляхом корекції способу життя та лікування захворювань, які можуть призвести до інсульту, на початкових стадіях.

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий замок»

Про «сов», «жайворонків» та правильний сон: інтерв’ю з біологом Ольгою Масловою

Аби дитина знову дихала на повні груди

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers