rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Активісти заявляють про перешкоди у розслідуванні справ Майдану

Активісти заявляють про перешкоди у розслідуванні справ Майдану

 

У Центрі громадянських свобод стверджують, що розслідуванню справ Майдану на різних рівнях чиняться перешкоди.

Про це заявили під час прес-конференції у вівторок голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук і адвокат потерпілих, член колегії громадської організації «Адвокатська дорадча група» Віталій Титич.

«Ми змушені констатувати незацікавленість вищих осіб держави у справжньому ході розслідування, попри всі заявлені декларації. Ми фіксуємо низку протидії і перешкод з боку різних органів державної влади», - сказала Матвійчук.

За словами Титича, протягом останніх двох років генпрокурор Юрій Луценко жодного разу не заслухав керівника Управління спецрозслідувань відомства Сергія Горбатюка про хід розслідувань у справах Майдану.

«Усі звернення Горбатюка у службовому порядку рапортами чи поданнями ігноруються, тому він був змушений звертатися до суду, щоб отримати відповідь генпрокурора на конкретні питання, які важливі для проведення розслідування», - зазначив представник «Адвокатської дорадчої групи».

Своєю чергою, Матвійчук додала, що згадане Управління спецрозслідувань скорочували, а у слідчих відбирали кримінальні справи, в яких було досягнуто проміжного результату.

«Зараз це управління перебуває у підвішеному стані, оскільки через законодавчі колізії слідчі не мають жодних соціальних і правових гарантій, і ця ситуація задовольняє Генпрокуратуру», - констатувала голова правління Центру громадянських свобод.

Крім того, не допомагають у розслідуванні справ Майдану і Служба безпеки та Міністерство внутрішніх справ, - зауважила Матвійчук.

«Усі розслідування відбуваються слідчим шляхом, і жодної співпраці ці правоохоронні органи зі слідством не підтримують, навіть просто не передають потрібні документи. Для цього управлінню доводиться ініціювати й отримувати дозволи на обшуки, які проводяться в цих органах», - наголосила вона.

Також в органах внутрішніх справ продовжують працювати правоохоронці, які підозрюються у вчиненні злочинів під час Революції гідності, а десятеро з них обіймають керівні посади.

Не сприяють розслідуванню справ Майдану і зміни до Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до яких слідчі о четвертій ранку займають чергу для подання клопотання про проведення необхідних слідчих дій. До того ж, зазначила Матвійчук, деякі справи суди протягом року не призначають до розгляду.

Голова моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Фіона Фрейзер закликає пришвидшити і забезпечити неупередженість розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності.

Про це Фрейзер сказала під час круглого столу «П'ять років після подій Євромайдану» у вівторок, - повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Треба пришвидшити розслідування і забезпечити його незалежність і неупередженість для того, щоб винні були притягнуті до відповідальності. Судово-медичні експертизи мають бути проведені, і для того ці установи - бюро судово-медичних експертиз - повинні мати належні ресурси і фінансування. Мають бути припинені ці затримки, які відбуваються зараз на етапі судового розгляду», - заявила Фрейзер.

Вона зауважила, що невдовзі розслідування проводитиме Державне бюро розслідувань. Фрейзер наголосила, що Управлінню спецрозслідувань при Генеральній прокуратурі України необхідно забезпечити, щоб справи були передані ДБР таким чином, щоб розслідування не переривалося.

Окрім того, вона розповіла, що Моніторингова місія ООН підготувала інформаційну довідку, в якій зібрано інформацію щодо стану розслідування за 5 років після Революції гідності.

«У результаті вбивств або розстрілів загинуло 98 осіб. Серед цих 98 осіб - 84 протестувальники, 13 співробітників правоохоронних органів і один чоловік, який був на місці події, але не брав участь у протестах. Станом на сьогодні, лише трьох осіб визнано винними щодо тих подій, які призвели до загибелі двох протестувальників. Тривають кримінальні провадження стосовно ще 12-ти осіб, зокрема, співробітників міліції та Служби безпеки України. І не було встановлено ймовірних винуватців тих подій, які призвели до вбивств 17-ти протестувальників і 13-ти правоохоронців», - наголосила Фрейзер.

Вона також назвала основні перешкоди, які заважають розслідуванню.

«Серед перешкод - ще під час протестів співробітники міліції не мали на формі розпізнавальних знаків, що ускладнює їх ідентифікацію. Після протестів багато з імовірних винуватців втекли до Російської Федерації і стали недосяжним для системи українського правосуддя. Відбувалися надмірні затримки у проведенні судово-медичних експертиз, кримінальні провадження і судовий розгляд тривають із серйозними затримками», - сказала голова Моніторингової місії ООН.

Вона наголосила, що важливо розслідувати кожне вбивство, адже «родини всіх загиблих мають право на правду і справедливість».

 

USAID виділить Україні $85 мільйонів на реформи в енергетиці

 

У рамках проекту USAID Україна отримає на реформування енергетичного сектора 85 млн доларів.

Про це написала прес-служба фракції БПП з посиланням на першого заступника голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народного депутата фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олександра Домбровського.

Як стало відомо, депутат узяв участь у презентації Проекту «Енергетична безпека», який впроваджується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID - US Agency for International Development).

«У рамках проекту USAID виділяє 85 мільйонів доларів на реформування енергетичного сектора України. Йдеться про лібералізацію ринків енергії, збільшення обсягів видобутку власного природного газу та залучення інвестицій у відновлювану енергетику», - сказав Домбровський.

Він висловив подяку американським партнерам, зокрема, U.S. Embassy Kyiv Ukraine, USAID - US Agency for International Development, U.S. Department of Energy, за постійний діалог і підтримку енергетичних реформ.

«Цей проект - дуже важливий, оскільки реформування енергетичного сектора є одним із пріоритетів розвитку реального сектора економіки, а енергетична безпека - одним з основних факторів стабільності та конкурентоздатності країни», - наголосив Домбровський.

Як відомо, починаючи з 1992 року, внесок Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в економічний та соціальний розвиток України становить близько 1,9 млрд доларів.

 

OОН допоможе фермерам зупинити деградацію земель в Україні

 

FAO проведе 10 тренінгів з питань сталого управління природними ресурсами в лісостеповій та степовій зонах України.

Про це Укрінформу повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO).

«Проблема деградації земель є критичною для України, оскільки вона охоплює 20 відсотків орних земель країни, або 6,5 млн га в цілому. Щорічно від ерозії втрачається від 300 до 600 мільйонів тонн ґрунту, а врожайність може бути знижена на 50 відсотків, залежно від рівня деградації. Щоб допомогти в боротьбі з цим, фермери та агрономи з усієї України пройдуть серію тренінгів з практичних методів збереження сільського господарства, представлених у Києві Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) під час конференції зі сталого ведення сільського господарства в умовах зміни клімату», - йдеться у повідомленні.

Тренінги пройдуть у рамках проекту FAO «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів лісостепової та степової зон України», що фінансується Глобальним екологічним фондом (ГЕФ).

Основними цілями проекту є сприяння провідним державним органам у розвитку моніторингу навколишнього середовища і досягнення нейтрального рівня деградації ґрунтів у лісостеповій та степовій зонах.

Відповідно до Конвенції Організації Об'єднаних Націй по боротьбі з опустелюванням, Україна взяла на себе зобов'язання досягти нейтрального рівня деградації ґрунтів до 2030 року.

Тренінги проводитимуться протягом наступних десяти місяців і будуть популяризувати методи сталого ведення сільського господарства, зокрема: мінімальний обробіток ґрунту, постійний ґрунтовий покрив залишками рослин і мульчою, сівозміну й біорізноманіття, а також відновлення захисних лісосмуг. Близько 200 слухачів пройдуть практичні тренінги, перший з яких відбудеться у березні.

Частина проекту спрямована на відновлення продуктивності та стійкості виробничих ландшафтів з використанням демонстраційної площі 7500 га. Демонстраційні заходи будуть проводитися в Київській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях - територіях, які представляють різні природно-кліматичні зони.

Найбільш небезпечною формою деградації земель в Україні є вітрова і водна ерозія.

 

У центрі Чорткова, на Тернопільщині, розкопали криївку

 

У середмісті найбільшого на Тернопільщині райцентру - Чорткова - під час ремонтних робіт знайшли під землею кімнату-криївку.

Про це повідомляє прес-служба Чортківської міськради.

«Працівники водоканалу випадково у центрі міста натрапили на кімнату під землею. Підземну кімнату знайшли на вул. Ринок. Працівники водоканалу приїхали лагодити прорив каналізації, а згодом помітили, що в одному місці провалилась земля. Сховище зовні нагадує криївку. У ній є два старі ліжка з ковдрами, а також помітно металеві ящики», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, колись давно на цьому місці був будинок, тож найімовірніше - ця кімната колись слугувала підвалом.

Як повідомили кореспондентові агентства у міській раді, зараз доступ до виявленого приміщення обмежено, відповідні служби найближчим часом розпочнуть дослідження розкопаної криївки.

Лінія фронту: окупанти за день випустили по ЗСУ понад 300 снарядів – найбільше з початку року

Лінія фронту: окупанти стріляють з мінометів, поранено трьох бійців ЗСУ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers