rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Спорт \ 10 фактів про Аннумарі Данчу, яка принесла Україні історичну медаль ЧС зі сноуборду

СНОУБОРД

 

6 лютого 2019 року в американському Парк-Сіті Аннамарі Данча виграла для України першу в історії медаль на чемпіонаті світу зі сноуборду.

 

Народилася на Закарпатті

 

Аннамарі Данча (дівоче прізвище Чундак) народилася 26 березня 1990 року, в селі Оноківці, Ужгородського району, Закарпатської області. Батько спортсменки - рятувальник, мати здобула освіту математика та тренера. Має молодшу сестру Олександру, яка також займається сноубордом.

  Title

Незвичайне ім'я Аннамарі отримала на честь своїх бабусь - Анни та Марії. Закінчила Ужгородський національний університет, є аспіранткою Львівського державного університету фізкультури.

Розпочинала у гірських лижах

 

Завдяки батькові Михайлу Аннамарі змалечку каталася на лижах на схилах гори Красія, поблизу гірськолижної бази Кострино. Разом із сестрою почала серйозно займатися спортом під орудою тренера Золтана Міная, який розгледів талант дівчат. Аннамарі певний час поєднувала гірськолижний спорт та сноуборд та, врешті, за порадою тренера надала перевагу катанню на дошці.

Є чемпіонкою світу серед юніорів

 

Аннамарі Данча гучно заявила про себе ще у 19 років. У 2010-му вона стала чемпіонкою світу зі сноуборду серед юніорів. Українка у Новій Зеландії виграла змагання у паралельному слаломі. У фінальному заїзді вона перемогла швейцарку Жюлі Цогг. Саме ця спортсменка 6 лютого 2019 року випередила українку вже у фіналі дорослого чемпіонату світу та залишила її зі «сріблом».

Тричі вигравала «золото» Кубка Європи

 

На дорослому рівні перші перемоги до Аннимарі Данча прийшли на етапах Кубка Європи. Ці змагання суттєво поступаються за рівнем етапам Кубка світу, але ідеально підходять молодим спортсменам для отримання досвіду та впевненості у власних силах.

Данча тричі вигравала золоті нагороди Кубка Європи у гігантському слаломі - у 2009 році у французькому гірському селищі Ізола, в Альпах, та в 2010 та 2011 роках у Києві.

Має дві медалі Універсіади

 

На рахунку Аннимарі Данчі дві срібні медалі Універсіади. Своє перше «срібло» студентських ігор українка виграла у 2011 році у турецькому Ерзурумі у гігантському слаломі. У 2017 році вона знову відзначилася у цій дисципліні у казахстанському Алмати.

Сама сноубордистка ці нагороди не вважає видатним досягненням через низький рівень конкуренції на Універсіадах. У 2017 році на змаганнях першим складом, окрім українок, виступали лише представниці Польщі, які, у підсумку, випередили Данчу та стали чемпіонками.

Виступала на трьох Олімпіадах

 

Аннамарі Данча дебютувала на Олімпійських іграх у 19 років. У 2010 році у Ванкувері вона одразу потрапила до 16-ти найкращих, здолавши кваліфікацію та фінішувала шістнадцятою.

Проте, на двох наступних Олімпіадах українка виступила не так вдало та зупинилася у відборі, двічі посівши у Сочі 21-е місце, а у Пхенчхані фінішувала 28-ю.

Хотіла бойкотувати Ігри у Сочі

 

Title 

Під час Олімпіади-2014 у Сочі Аннамарі Данча хотіла відмовитися стартувати після розстрілів на Майдані. Через трагічні події так вчинила її сусідка по номеру в олімпійському селищі - гірськолижниця Богдана Мацьоцька. Мати вмовила Аннумарі виступити.

Повернулася у спорт після народження доньки

 

Після Олімпіади-2014 Аннамарі вийшла заміж та змінила прізвище Чундак на Данча. У 2015 році народила доньку Ольгу. Повернулася до тренувань через чотири місяці після пологів. Під час зимового сезону Аннамарі практично не бачиться зі своєю донькою, вихованням якої займається її мати.

Тренується у матері та сестри

 

Аннумарі Данчу тривалий час тренувала її мати - Марина Чундак. Коли у її доньок з'явилися серйозні перспективи у спорті, вона почала тренувати їх самотужки. Для того, аби здобути необхідні знання, вступила до Львівського інституту фізкультури та отримала другу вищу освіту.

  Title

Також Аннамарі тренувалася у Золтана Миная, Йосипа Пеняка-старшого та Яна Чернея. У підготовці Аннимарі зараз допомагає сестра Олександра, яка за освітою тренер. Мати ж зосередилася на менеджерських функціях.

Принесла Україні першу медаль чемпіонатів світу зі сноуборду

 

На чемпіонаті світу-2019 Аннамарі Данча відзначилася ще під час першого старту в гігантському паралельному слаломі. Там вона пробилася до чвертьфіналу та посіла підсумкове шосте місце. Цей результат виявився найкращим для збірної України за весь час виступів на чемпіонатах світу, де наші сноубордисти раніше не потрапляли навіть до топ-10.

Проте, це був лише початок. У паралельному слаломі Данча створила головну сенсацію турніру. Серед іншого, на шляху до фіналу українка перемогла у півфіналі бронзову призерку Олімпіади-2018 Рамону Хофмайстер з Німеччини.

Лише у фіналі Данчу зупинила швейцарка Жюлі Цогг, яка випередила українку на 0,85 секунди та вирвала у неї перемогу на фініші. Але й «срібло» Аннимарі Данчі виявилося історичним для України, яка вперше отримала медаль чемпіонату світу зі сноуборду.

 

Автор: Дмитро Марценишин

Джерело: Espreso.tv .

 

Про змагання

Аннамарі Данча встановила історичне досягнення, вигравши першу медаль в історії України на чемпіонатах світу зі сноубордингу.

 

На ХІІІ світовому форумі, що триває в американському Парк-Сіті (штат Юта), Данча в ніч з вівторка на середу за київським часом змогла здобути срібну медаль у дисципліні «паралельний слалом», - повідомляє ldufk.edu.ua.

Аспірантка Львівського державного університету фізичної культури Аннамарі Данча, яка в понеділок, 4-го лютого, встановила найкращий результат України на світових першостях, фінішувавши шостою в паралельному гігантському слаломі, покращила свій рекорд у паралельному слаломі та здобула першу медаль для України на чемпіонатах світу з цього олімпійського виду спорту.

Шлях Аннимарі до фіналу в Пар-Сіті був напрочуд складним. Після першої спроби в кваліфікації вона йшла лише на 21-му місці (в плей-оф виходять тільки 16 найкращих), і лише завдяки хорошій другій спробі українка змогла піднятися в ТОП-16, посівши 15-е, передостаннє підсумкове місце. При цьому, її перевага над 17-ю позицією склала менше, ніж одну секунду.

У 1/8 фіналу Данча змагалася з німкенею Шеєн Лох, яка показала другий результат у кваліфікації. Шеєн впала на середині дистанції, пропустивши вперед Аннумарі. В чвертьфіналі схожа ситуація сталася з полячкою Александрою Круль (сьоме місце у кваліфікації), яка впала трохи раніше, але не змогла наздогнати Аннумарі.

Таким чином Данча вперше в кар'єрі кваліфікувалася в півфінал, але вона змогла пройти й далі. В 1/2 фіналу Аннамарі здолала бронзову призерку Олімпіади-2018 німкеню Рамону Хофмейстер, яка показала третій час у кваліфікації. Українка проїхала дуже чисто і впевнено свою дистанцію, не давши суперниці жодного шансу відіграти програш на старті.

У фінальному протистоянні проти швейцарки Жюлі Цогг (четверта позиція у кваліфікації) Аннімарі не вистачило зовсім трохи до «золота». Вона йшла в одному темпі із суперницею, але, у підсумку, все таки програла 0.85 секунди у боротьбі за «золото». Та, незважаючи на програш, такий результат все одно є історичним для України!

Для Аннамарі Данчі - це найкращий результат в кар'єрі. Вона ніколи не фінішувала вище від 15-го місця в паралельному слаломі на чемпіонатах світу. А її найвищим досягненням на світових форумах в будь-яких дисциплінах було шосте місце на поточному чемпіонаті світу-2019 в Парк-Сіті у паралельному гігантському слаломі.

Додамо, що завдяки зусиллям аспірантки ЛДУФК Україна стала 24-ю країною, яка вигравала медалі на чемпіонатах світу зі сноубордингу. Зробити це «синьо-жовтій» збірній вдалося на 13-му Мундіалі, який зараз проходить в США. Завдяки нагороді Аннимарі Данчі Україна піднялася одразу на 21-е місце в загальному медальному заліку, розділяючи дану позицію з Великою Британією.

 

Джерело: LDUFK.edu.ua

 

 

ТЕНІС

Стрімкий злет Ястремської

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers