rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ Велична Прага: ТОП-7 місць, які варто побачити кожному

Велична архітектура, історична центральна частина міста, де кількість пам'яток на метр квадратний просто зашкалює, оригінальність сучасних будівель, річка, яка додає особливого шарму, й романтика, яка панує буквально на кожному кроці. Прагу, безумовно, можна назвати одним з найкрасивіших міст Європи.

 

Як і у кожному місті, в Празі є пам'ятки, які неодмінно варто побачити кожному:

n Празький град, побудований у ІХ-Х ст. Сьогодні - це резиденція лідера країни. До слова, найбільша у світі. На території Празького граду є величний собор святого Віта, який дуже нагадує головну святиню Парижа.

n Староміська площа - саме те місце, де можна побачити оригінальні, прекрасно збережені будівлі в стилі пишного бароко, вишуканого ренесансу, романтичного рококо, суворої готики.

n Карлів міст, на якому кожен може загадати бажання. Перевірено, збувається! Одне «але», бажання можна загадувати тільки раз у рік і воно не повинно бути матеріальним.

n Вацлавська площа, яку називають основним діловим і торговельним центром Праги. А ще тут варто відвідати Національний музей, який нещодавно відреставрували.

n Ринок Гавела в Старому місті - саме те місце, де можна придбати сувеніри, які нагадуватимуть про візит до Праги. У період Різдвяних свят тут діє ярмарок.

n Орлой або Празькі куранти - мабуть, найвідоміший у світі годинник, відомий ще в 1410-му році.

На лівому березі річки Влатва розташувався Празький град - величний комплекс історичних будівель на верхівці пагорба, звідки відкриваються вражаючі краєвиди на Старе місто.

Title 

Найбільший у світі діючий замковий комплекс є символом чеської столиці. Візитівкою Празького граду є готичний собор святого Віта, Вацлава і Войтеха. Ротонда святого Віта побудована в 930 році за князя Вацлава. Через кілька сторіч після численних перебудов вона перетвориться на головний собор Праги та місце коронації чеських королів. Головна вежа собору, прикрашена гострими шпилями й величезним вікном-розеттою, підноситься над землею майже на 100 метрів.

У ХІІ ст. в Празькому граді з'явився перший княжий палац у романському стилі, а земляні вали навколо граду поступово змінювалися фортечними стінами з баштами. Нині велика частина будівель комплексу розташована в трьох дворах, у кожному з яких можна знайти для себе багато цікавого.

У цьому величезному комплексі у центрі Праги жили президенти і королі Чехії й Словаччини. Сьогодні - це улюблене місце туристів, де протягом кількох днів можна відкривати для себе щось цікаве.

Старий королівський палац, картинна галерея з рідкісними роботами Рубенса і Тіціана, каплиця Святого Хреста зі старовинними фресками, виставкові зали та Імператорські стайні, Королівський сад, Райський сад, Палацовий сад, Сад на бастіоні - загалом на території цього великого замкового комплексу розташовано більше, ніж 50 унікальних об'єктів, які є пам'ятками історії та архітектури різних епох.

Тут також можна побачити: «Золоту вуличку»; тронний зал для правлячих королів Богемії; видатну Базиліку святого Георгія; Чеський художній музей; музей іграшок, де є дуже рідкісні старовинні екземпляри; а ще - поблизу Празького граду є і палацова варта, як у Лондоні.

Працює Празький град щоденно, вхід - вільний. Дістатися можна пішки або ж доїхати трамваєм.

  Title

Будівництво Карлового моста, який є одним з найстаріших у Центральній Європі, розпочалося у роки правління великого Карла IV, а закінчилося тільки в XV-му сторіччі.

За легендою, король Карл IV перед його будівництвом звернувся до астрологів, які вирахували, в який рік, день та о котрій годині потрібно закласти перший камінь, аби міст стояв вічно.

Сьогодні міст має більше, ніж 500 метрів завдовжки й 10 метрів завширшки і є виключно пішохідним, тут люблять гуляти туристи й закохані пари.

На Карловому мосту є 30 статуй святих, які виконано в стилі бароко. Тут жінки просять про міцну сім'ю, а до свого покровителя часто звертаються студенти-правники. Кожна статуя має свою легенду. Зокрема, Франциск Ассізький зображений із двома ангелами, а на його постаменті викарбувано напис «святому Франциску Ассізькому за чудесний порятунок імператора Франца Йосифа в 1853 році» (угорський революціонер завдав монарху удару ножем у шию, від якого його врятував золотий комір уніформи).

Та найстаріша і найпопулярніша зі скульптур Карлового моста - скульптура святого Яна Непомуцького, адже саме тут потрібно загадувати заповітне бажання, яке обов'язково здійсниться.

Пам'ятник Карлу ІV Люксембурзькому - імператорові Священної Римської імперії, королю Німеччини і Чехії - розташований на площі, біля входу до Карлового мосту.

Title  

Карл, який став королем у 30 років, підтримував нове і передове, протегував науку й мистецтво, будував замки та міста. В 1348-му році він заснував університет у Празі, що сьогодні є одним з найпопулярніших у світі.

Бронзовий пам'ятник чеху, який досі залишається одним з найулюбленіших державних діячів, встановили з нагоди 500-ї річниці заснування університету. Скульптуру виконав німецький митець Ернст Юліус Хенель. За задумом, Карл тримає у руці указ про заснування університету з чотирма факультетами: теологічним, медичним, філософським і права. Відтак, нижче від статуї Карла розміщено чотири бронзові фігури, які символізують кожен з факультетів.

Зображення Празьких курантів можна побачити на численних малюнках і картинах художників, адже це ще одна справжня окраса й один зі символів Праги.

Унікальний годинник не просто показує час. Коли б'ють куранти, відбувається невелика вистава за участю 12 апостолів, Смерті, Янгола та фігур, що уособлюють людські гріхи, а на довершення вистави кукурікає півень.

На Староміській площі цей годинник встановили в 1410-му році. Його виготовили годинникарі Мікулаш Кадан та Ян Шиндель. У XVII-му ст. до оздоби Празьких курантів додали рухомі фігурки.

Годинник показує роки, місяці, дні та години, час сходу і заходу Сонця, час сходу й заходу Місяця, а також розташування знаків зодіаку.

У центрі циферблату розташована Земля, довкола якої обертається Сонце.

Окрім того, у Празі є найвужча вуличка світу, «танцюючий» будинок, сотні храмів і скульптур видатних діячів та святих, які неодмінно варто побачити кожному!

Автор: Інна Ткаченко

Джерело: «В світі»

Парк Шенборна – аристократичний шарм і європейська розкіш посеред Карпат

8 архітектурних перлин України, які перебувають на межі зникнення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers