rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Стати астматиком… у 70 років

«Таке можливо», - каже лікар. Через технологічний прогрес алергіків стає дедалі більше. А одна з причин бронхіальної астми - контакт з алергенами.

 

235 мільйонів - стільки людей у світі хворіють на бронхіальну астму, і ця кількість постійно зростає. В Україні - 4% населення за даними офіційної статистики, але вона не бере до уваги тих, хто не звертається по допомогу. «А таких багато», - стверджують лікарі. Відповідно до міжнародних протоколів, все, що супроводжується свистом у грудях, трактується медиками як бронхіальна астма, - допоки не буде доведено протилежне. Однак, навіть при появі ядухи, скутості у грудній клітині, нічного та ранкового кашлю хворі не поспішають до лікаря. Які це може мати наслідки? І чи можливо з такою хворобою досягти тривалої ремісії? Про це розповідає к. м. н., доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології ЛНМУ ім. Д. Галицького, позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я ЛОДА Надія Рудницька.

«Якщо пацієнт повністю здоровий, не має жодної іншої соматичної патології (серцево-судинної, ендокринної, цереброваскулярної), переніс нещодавно вірусну інфекцію, бронхіт, а свист у грудях (бронхоспазм) утримується у нього протягом 7-10 днів, такого хворого розглядаємо як пацієнта з бронхіальною астмою», - пояснює фахівець.

- Що провокує бронхоспазм?

- Бронхіальна астма - це хронічне алергічне запалення дихальних шляхів. Під дією різних частинок, газів або алергенів активізуються клітини-медіатори запалення, які й викликають бронхоспазм, набряк слизової і посилене виділення мокротиння.

- Як часто виникають напади?

- Розрізняють інтермітуючу астму (коли напади трапляються зрідка, один раз на місяць або один раз на два місяці) та персистуючу, - з легким перебігом, коли немає щоденних нападів; середньої важкості, коли напади щоденні; і з важким перебігом, коли напади безперервні.

- Що є причиною розвитку бронхіальної астми?

- Хронічне алергічне запалення дихальних шляхів провокують різноманітні алергени: домашній або бібліотечний порох, пилкові алергени (береза, тополя, акація), випари побілки, клеїв, нових меблів. Можливий також інфекційно-алергічний варіант: коли є часті запальні процеси (вірусні, бактерійні), які теж сприяють алергізації організму і виробленню в організмі антитіл, що вступають у реакцію з антигенами.

Маємо випадки, коли пацієнт все життя живе з астмою у легкій формі і не зважає на це. Хворобу у нього виявляють лише тоді, коли симптоми посиляться, наприклад, коли захворіє на гострий бронхіт або пневмонію.

- Вважається, що астма виникає лише у ранньому дитинстві.

- Як правило, з 6-місячного віку, але може розвинутися і у 60-70 років. Причиною, чому ця недуга виникає у пізньому віці, є часті інфекції та контакт з алергенами. Велике значення має генетичний фактор, а також гормональний дисбаланс.

- Щоб уникнути нападів, доведеться повністю усунути алергени? А як щодо антигістамінних засобів - наскільки вони ефективні у випадку бронхіальної астми?

- Якщо пацієнт працює у бібліотеці і щодня контактує з книжковим пилом, на який у нього алергія, то які б медикаменти він не застосовував, легше йому не стане.

Поширеним є явище алергії серед перукарів. Не можемо точно встановити, що саме провокує алергічну реакцію - лаки чи фарби. Тому таким пацієнтам рекомендуємо змінити професію.

Може бути алергія на їжу - продукти червоного кольору, ті, які містять саліцилати, білкову їжу, ікру, риби, злакові.

Часто трапляється, що пацієнт має домашнього улюбленця і стверджує, що алергії на шерсть у нього немає, але, як виявляється згодом, має алергію на екскременти тварини. Або алергік тримає рибок. На рибок алергії не має, але має на корм. На квіти не має, але має на землю зі спорами грибка. Алергія може бути на що завгодно - пилковий кліщ, пір'я, пух, цвіль, будівельні матеріали, смог, тютюновий дим (у групі ризику як активні, так і пасивні курці). Через технологічний процес алергіків зараз стає щораз більше.

Антигістамінні засоби астматикам приймати не можна. Вони не лікують брон­хіа­льної астми і при цьому захворю­ванні є протипоказаними. Хворим призна­чають інгаляційні препарати (інгаляційні кортикостероїди). Лікування повинно відбуватись строго під контролем лікаря.

- А як щодо народної медицини?

- Застосовувати засоби народної медицини можна, якщо пацієнт знає на 100%, що на трави у нього немає алергії. Бо навіть мінімальні дози алергену здатні погіршити його стан.

- Життя з астмою може бути повноцінним?

- Якщо астму неправильно лікувати або не лікувати зовсім, хвороба прогресуватиме, і згодом до астми приєднається хронічно обструктивне захворювання.

Сумлінні пацієнти, які вчасно звертаються по допомогу і виконують усі рекомендації лікаря, демонструють гарні результати. Впродовж року кількість нападів зменшується, і хворий досягає тривалої ремісії - 1, 2, 5 років без жодного нападу!

 

Автор: Христина Клекіт

Джерело: «Високий Замок»

Про «сов», «жайворонків» та правильний сон: інтерв’ю з біологом Ольгою Масловою

Діти в окремому світі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers