rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Тріумф ансамблю «Кришталь»

Важко передати словами ту естетичну насолоду, той сплеск емоцій від сльозин на очах до щирого сміху, які вирували у переповненому залі Будинку культури села Баня-Березів, що на Косівщині, де 10-го лютого 2019 року святкували 10-річний ювілей народження славного і добре відомого в наших краях народного вокального чоловічого ансамблю «Кришталь».

 

Title  
 Фото з ФБ-сторінки Oksana Tomashchuk 

Замість звичних, сказати б, шаблонних сценаріїв подібних заходів колектив «Кришталю» разом з дирекцією БК на чолі з Ольгою Симчич і аматорами сільського хору запропонували своєрідну «родзинку» глядачам і своїм колегам зі сусідніх і віддалених сіл. Насамперед, йдеться про чоловічий народний хор «Дзвони Карпат» зі смт. Яблунів (кер. Михайло Струк), аматорів з БК с. Нижній Березів (кер. Марія Ільницька), чоловічий ансамбль «Соколи» зі с. Люча (кер. Михайло Струк), народний аматорський жіночий ансамбль «Мальви» зі с. Стопчатів (кер. Леся Шкрібляк ), хор БК с. Середній Березів і чоловічий хор Середньо-Березівської станиці Братства ОУН УПА (кер. Оксана Сулятицька), які теж яскраво і самобутньо привітали ювілянтів чудовими творчими виступами-вітаннями. Авторський вірш «Вітання», присвячений ювілянтам, прочитав член НСПУ поет Микола-Зеновій Симчич. Отже, Баня-Березівські новатори запропонували, за словами начальника Івано-Франківського обласного відділу культури Володимира Федорака, який блискуче виступив при завершенні дійства, свою концепцію свята.

Відзначивши професіоналізм і колосальну працю колективу задля вищої ідеї процвітання України, Володимир Васильович сформулював вітальне кредо «Кришталю»: вміло, спритно, професійно, яке в чомусь схоже на вітання пластунів (СКОБ - сильно, красно, обережно, бистро) і побажав їм бути такими славними, величними і сильними, як Різдвяна зоря, веселими, як Різдвяна коляда, здоровими, як Йорданська вода. Щиро привітали ювілянтів і вручили їм пам'ятні подарунки та грамоти і голова Косівської райдержадміністрації Віталій Кічеряк, і голова Косівської райради Павло Ванджурак, і завідувач відділом культури Косівської райдержадміністрації Василь Струк, який нагородив колектив «Кришталю» скрипкою.

Новаторська «родзинка» дійства полягала в органічній народності «Кришталю» і в творчому злитті учасників ансамблю з усіма виступаючими на сцені. Скромно розмістившись на правому боці сцени, ювілянти, а їх було дев'ятеро, - керівник «Кришталю» Роман Кушманюк, депутат Косівської райради, промотор колективу і БК, бо це він зрежисерував і здійснив постановку свята, а ще організував пошиття костюмів для співаків, ремонт БК, придбання нової звукопідсилюючої і відео- апаратури, член НСЖУ Микола Васкул, духовний наставник села о. Михайло Дрогомирецький, Василь Скільський, Іван Пилип'юк, батько і син Голинські - Іван Миколайович і Іван Іванович, теж батько і син музиканти і співаки - Васкули Василь Миколайович і Микола Васильович - уважно вислуховували всіх виступаючих і віддаровували їх своєю піснею у бездоганному і чистому виконанні, що сприймалось не лише як віддяка, але і як майстер-клас. Приємно та оригінально сприймались і кришталеві чарочки з народними запахущими напитками і канапками з шматочками милая (коржа з кукурудзяної муки і картоплі) зі салом і будзом, якими ювілянти й їхня помічниця культорганізатор БК Оксана Томащук щедро пригощали всіх учасників свята.

Про творчу діяльність «Кришталю» і Баня-Березівського БК можна і потрібно розповідати якомога ширше і більше, бо вони є носіями не лише високої народної культури українців, але й творцями нових сучасних віянь, позначених високим професіоналізмом, естетикою і духовністю. При БК діють три народні аматорські колективи. Бурхливими оплесками вітали глядачі кожен виступ на сцені. Але особливо радісно аплодували веселим міні-сценам народного аматорського театру мініатюр «Веселі Баньки» (кер. Микола Лазарович), троє з яких, тобто, Гаврило (М. Лазарович), його дружина Явдоха (Ганна Симчич) та Гафійка (Оксана Томащук) з високою акторською майстерністю інсценували сімейні замальовки і придибенції, дотепно імпровізували зустріч на сцені всіх колективів - учасників свята. Надовго запам'ятаються глядачам виступи вихованців дитячого садочка «Первоцвіт», учнів місцевої школи, представників читацького клубу «Дивослово», що діє при бібліотеці БК. Всі заходи, які відбуваються в БК, записуються на відео і зберігаються в архіві. Завершилось свято розкішним фуршетом і чудовим виступом інструментально-вокального ансамблю під орудою Миколи Васкула. Атмосфера чарівних звуків музики і талановитого співу пана Миколи була сприятливою до спонтанних танців і багаторазових повторів на прохання зачарованої публіки.

Як зумів викристалізуватись «Кришталь» у постколоніальній часто-густо фарисейській дійсності? Моя думка така: не дотягнулась до високогірного села Баня-Березів колгоспно-кріпацька рука, не до кінця витравила кадебістська система у банських людей відчуття гідності, справедливості, національного і християнського духу, волелюбності. Свято «Кришталю» стало наочним прикладом, як потрібно плекати свою рідну українську самобутню культуру, розвивати і підтримувати народні таланти, а не на догоду колонізаторів, що, мов блохи і гниди, причаїлись у всіх щілинах і закутинах українського життя і навіть на телеканалах, топити їх у горілці і брехні про «шароварщину», в нав'язуванні молоді чужих паплюжних стереотипів мислення і ставлення до рідної української мови, культури, літератури і до їх носіїв - письменників, поетів, учених, акторів, особливо, до захисників Української держави, до всіх, хто відзначається українським не показовим, а дієвим патріотизмом, високою християнською мораллю і духовністю. Тріумф «Кришталю» - це дороговказ до оздоровлення української нації, до очищення від колонізаційно-самоїдного «совка» і «ватника» до тверезого і відповідально-мудрого цивілізаційного вибору: «у своїй хаті - своя правда».

Вперше в історії: український різдвяний вертеп та колядки біля головної ялинки у Нью-Йорку, біля Rockefeller Center

Творець «Печеніжинської республіки»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers